Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.12.11

Az egyiptomi ételek

Az egyiptomi ételek

Az egyiptomi gasztronómiát a közel-keleti és arab ételek egyedülálló keveredése jellemzi. Itt minden ázsiai és afrikai alapanyag könnyen beszerezhető vagy feltalálható.

1184812_325985390870492_1470729783_n.jpgA hús jellegzetes alapétel, főzve, sütve, darálva vagy pörköltszerűen elkészítve. A bárány és a csirke a helyiek kedvence. A roston sült galamb igazi csemege, miként a tonhal és a sügér a Vörös-tenger környékén. Egyiptomban sok a tehén, de inkább a munkavégzést szolgálják, semmint a táplálkozást.

Az átlag – városi vagy falusi – egyiptomi asztalára különleges alkalmakkor kerül csak hús. Az ünnepi menüben bárány-, birka-, csirke és galambhús fordul elő leggyakrabban. Kofta, kebab és shawarma a legtöbb egyiptomi étterem étlapján elfordul, és bárányból készül. Alexandriában és a Vörös-tenger partján a halat leggyakrabban roston sütve tálalják. Bár az egyiptomiak nem fogyasztanak sertéshúsból készült ételeket, a kolbász és a szalámi megtalálható minden nagyobb hotel konyhájában.

Bab, szezámmag és csicseriborsó bőven található az étkek sorában. Erősen fokhagymás ízzel. A saláta üdítő10006553_418276008308096_562868453_n.jpg előétel, fokhagymás olajjal nyakon öntve. Gyakran fűszerezik mentával, korianderrel. A bazárokban hihetetlenül gazdag a fűszerkínálat, só és édes kömény minden éttermi asztalon megtalálható. Jelentősebb fűszernövények: a szezámmag, a kömény, a csípős cseresznyepaprika és a gyömbér. Az ízletes tamiyaa (falafel) fűszerekkel ízesített, bő olajban sütött, összetört csicseriborsóból készül, de van benne hagyma, rizs, lencse, paradicsommártás is.

Imádom az egyiptomi ételeket. Ízletesek, fűszeresek, egészségesek. A friss saláták, savanyított zöldségek és a zöldséges ételek sokasága jellemzi az itteni konyhát, amit nagyon kedvelek. Az én nagy kedvenceim a hal és tengergyümölcsei ételek.

20543691_1041251546010536_651157860096392181_o.jpgKóstold a kusharit (koshary, kosheri vagy koshari) is, ez rizs, makaróni, lencse forró paradicsomos-ecetes mártással, körítve csicseriborsóval és ropogós sült hagymával.

 

14292491_835688089900217_2220202470987125120_n.jpg

1925272_418276014974762_356209217_n.jpg

224051_206041469531552_306552455_n.jpg

558325_166330783502621_1580427333_n.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.