Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dress code Egyiptomban...

2018.08.01

Hogyan öltözködjünk, ha Egyiptomba utazunk?

Bizonyára először jópáran meghökkennek, hogy miért szükséges ez a téma... pedig sajnos az a tapasztalat, hogy nem mindenkinek teljesen egyértelmű az, hogy mit illik és mit nem illik viselni, ha Egyiptomba megyünk nyaralni.

Nyaralni utazunk Egyiptomba... ez már alapvetően azt jelenti, hogy eltérünk a mindennapi rutintól, a megszokott munkahelyi és utcai viselettől. A helyszín is más, hiszen Egyiptomban az év nagy részében valóban meleg van, és egyébként is a medence vagy a tengerpart lesz a legfontosabb helyszín a nyaralás alatt. Épp ezért fontos, hogy pár dolgot szem előtt tartsunk miközben a bőröndünket csomagoljuk.

Egyiptom egy muszlim ország, és ez azt jelenti, hogy sokkal konzervatívabbak az öltözködési szokások, mint nálunk. Természetesen nem várják el tőlünk, hogy úgy öltözködjünk, mint a helyiek, de szeretik, ha figyelmesek vagyunk a helyi szokásokra e téren is.

Utazásunkkor célszerű kényelmes ruhát választanunk, hiszen nem tudhatjuk mennyi időt kell majd várakozással tölteni a reptéren, vagy a traszferek alatt. Figyeljünk továbbá arra is, a magunk és mások tiszteletében, hogy tiszta, és megfelelő ruhát válasszunk... (hogy egy szélsőséges - és sajnos valóban megtörtént - példát mondjak: Lehetőleg ne a kutyasétáltatásra használt, csupaszőr, sáros kutyalábnyomoktól foltos ruhában induljuk útnak, mert ez egyészt durván ízléstelen dolog, másrészt pedig modortalan a többi velünk utazóval szemben is... )

Figyeljünk arra, hogy a repülőgépen szinte mindig hűvös van, tehát legyen nálunk egy kardigán, pulóver, hogy ne fázzunk. Hasonlóképpen készüljünk fel zoknival, kardigánnal, ha gyerekekkel utazunk. Ők sokkal érzékenyebbek, így senkinek nem jó, ha a kiutazásnál megfázik a gyerek és a nyaralás alatt náthás, köhög, avagy rosszabb esetben lázas beteg lesz.

Az Egyiptomba utazók jelentős része a tengerparti szállodákban és az üdülővárosokban tölti az idejét. A tengerparton vagy a medence parton a fürdőruha a megszokott viselet. De a nagy meleg ellenére sem illik a szállodai éttermekben, kávézókban fürdőruhába bemenni. Ahogy a recepciónál sem illik fürdőruhában üldögélni.. Teljesen mindegy hány csillagos hotelben lakunk, a vacsorához illik csinosan felöltözve megjelenni. Figyeljünk oda, hogy a férfiaknak nem illik atlétatrikóban és túl rövid nadrágban vacsorázni menni, ahogy a hölgyektől is elvárják, hogy ne strandkendőben, vagy falatnyi forrónadrágban jelenjenek meg. Sok hotelben erre külön emlékeztetőket is kihelyeznek.

38195913_1799011923508294_4486226501838045184_n.jpg

A nagy meleg miatt a természetes anyagú ruhákat (pamut, vászon) részesítsük előnyben, és ha módunkban áll, inkább kerüljük a szintetikus anyagú öltözeteket... kényelmi szempontok miatt is, de azért is, mivel a szintetikus anyagokból készült ruhákban nagyon fogunk izzadni.

Függetlenül attól, hogy az üdülővárosokba utazunk, ha kimegyünk a városba mindenképp figyeljünk oda az illendő öltözékre. Hiába van nagy meleg, és hiába barnultunk le csodaszépen, nagyon fontos, hogy a helyi szokásokra figyelve válasszunk utcai öltözetet. A hölgyek kerüljék a teljes hátat szabadon hagyó, vagy a túl mély dekoltázsú ruhákat, a túl rövid miniszoknyákat, shortokat. A férfiak hasonlóképpen a túl rövid rövidnadrágokat és a túl mély karkivágású trikókat...

Ha régészeti látványosságokat látogatunk, fontos, hogy vigyünk magunkkal valamilyen sapkát, kalapot vagy sálat, amivel védeni tudjuk a fejünket a napszúrástól. Erre különösen figyeljünk, a gyerekeknél. Az utcai kényelmes viselet ajánlatos a kirándulásokon. Bár némi könnyítésképp lehet lazább az öltözetünk, akár a trikó és a rövidnadrág is megengedett. Persze azért figyeljünk a jóízlésre... (ne soroljanak bennünket is a rosszul öltöző, rossz ízlésű orosz turisták közé). A régészeti területeken fontos, hogy kényelmes és a lábat jól tartó szandálban vagy cipőben menjünk papucs helyett. Az egyenletlen felületeken, a lépcsőkön, létrán, rámpán jövés-menés közben a papucsban, vagy túl magas sarkú szandálban nagyon könnyen bokaficamot szerezhetünk. És bicegve már nem is olyan élvezetes a kirándulás.

Fontos, hogy a megfelelő legyen az öltözetünk, ha mecseteket, templomokat is látogatunk. Adjuk meg a helynek, az alkalomnak a kellő tiszteletet illendő viselkedésünkkel és a helyhez illő öltözetünkkel. Hiszen itthon sem megyünk be fürdőruhában a templomba.. mert illetlenség. Akkor miért akarnánk ezt tenni egy muszlim országban? A hölgyeknél és az uraknál is a vállakat és a térdet takaró ruházat viselése ildomos. A spagettipántos trikó, a forrónadrág, a strandruha nem megfelelő viselet.

Higgyék el, hogy sokszor apró odafigyeléssel (mint a szoknya, vagy nadrág hossza, vagy a dekoltázs mélysége) megkímélhetjük magunkat kellemetlen helyzetektől.