
Egyiptomi pita (kenyér)
Eredeti egyiptomi pita
Hozzávalók:
A kovászhoz:
3-4-g friss élesztõ,
1,25 dl 30 °C-os víz és
10 dkg magas sikértartalmú finomliszt.
A tésztához:
2 dl 22°C-os víz,
20 dkg finomliszt,
25 dkg rétesliszt,
4 dkg porcukor,
1 ek finomított tengeri só.
Elkészítése:
1. A kovászhoz keverjük össze az élesztõt és a vizet. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük palacsintatészta állagúvá.
Takarjuk le, és meleg helyen (legalább 25 °C-on) kelesszük 1-1,5 órát.
2. A tésztához keverjük össze a kovászt és a vizet. Adjuk hozzá a kétféle liszthez a többi hozzávalóval, és keverjük össze. Takarjuk le, és hagyjuk állni 10 percig.
3. Dagasszuk a tésztát majd pihentessük 1 órát, de közben még egyszer gyúrjuk át.
4. Melegítsük elõ a sütõt 220 °C-osra, és forrósítsunk fel benne egy sütõlemezt.
5. Enyhén kilisztezett felületen osszuk a tésztát 8 egyenlõ részre.
6. Mindegyiket formáljuk gömb alakúvá, és letakarva pihentessük 15 percig.
7. A tésztagolyókat nyújtsuk kerek, nagyjából fél centi vastag lapokra, majd pihentessük õket 2 percig.
8. Kemény kartonpapírral – rögtönzött lapátként használva, – nyúljunk a pita alá, és dobjuk rá a forró sütõlemezre vagy kõre.
9. Egyszerre csak 1-2 darabot süssünk 5 percig, illetve amíg a tészta megemelkedik, és halvány színt kap.
10. Konyhai csipesszel vegyük ki a sütõbõl, és letakarva hagyjuk kihűlni.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
látogatófigyelő
Levelezőlista
Kedvenc linkek
Statisztika
Online: | 18 |
---|---|
Összes: | 211514 |
Hónap: | 19579 |
Nap: | 1052 |