Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Kosari, Egyiptom nemzeti étele

 Kosari, Egyiptom nemzeti étele

 

photo--2-.jpg

HOZZÁVALÓK

2 csésze rizs

2 csésze lencse

2 csésze csicseriborsó

20 dkg makaróni

2 fej hagyma

4 – 6 gerezd fokhagyma

4 db paradicsom

1 evőkanál olaj

só-bors, kis cukor

paprika (ízlés szerint)

római kömény

fahéj

ecet

 

ELKÉSZÍTÉS

koshari-2_edited.jpg

A lencsét megtisztítjuk, megmossuk és enyhén sós vízben feltesszük főni. A több, váltott vízben átmosott rizst is megfőzzük, gyengén sós, borsos vízben. A makarónit enyhén sós vízben kifőzzük, levét alaposan lecsurgatjuk.

Természetesen mindhármat külön-külön edényben főzzük meg, mert mindegyiknek más a főzési ideje! (Kezdőknek) Egy kisebb edényben sós vízben megfőzzük az előző este beáztatott csicseriborsót, és ha kész, hozzáöntjük a tésztához.

Vékony csíkokra szeleteljük a hagymát (kosariben nem karikák vannak, hanem szálak vannak) forró olajban aranybarnára sütjük, majd félretesszük egy konyhai papírtörlőre (ez FONTOS, mert ha nincs alatta egy jó réteg papírtörlő, hogy feligya az olajat, akkor nem ropogós lesz, hanem egy halom tocsogós-locsogós izé). Ha minden megfőtt, az egészet rétegesen egy cseréptálba halmozzuk: alul legyen a rizs, azon a lencse majd a makaróni.

A kosari lelke a szósz. Az összetevőket egy botmixer edényébe durván beledaraboljuk:

4 nagy és érett paradicsomot meg 4-6 duci gerezd fokhagymát, egy késhegynyi őrölt fahéjat, teáskanál sót, csapott kávéskanál cukrot, csapott kávéskanál őrölt borsot, csapott kávéskanál őrölt római köményt, 1 evőkanál gyenge ecetet és ízlés szerint csípős paprikát vagy akár egy csilit, ha van otthon egészben vagy annyi erőspistát, amennyit bír a család. Ha nem bírjuk annyira az erőset, akkor dobjunk bele egy púpos teáskanálnyi édes pirospaprikát helyette. Édes pirospaprika az mehet bele egyébként a csípős mellé is.

 

koshari5.jpg

Aztán szépen homogénre mixeljük az egészet, és felfőzzük. Ha nem elég fűszeres a végeredmény, akkor még fűszerezzünk rajta. Külön edényben kínáljuk a szószt, hogy mindenki annyit keverjen hozzá, amennyit szeret, és külön tányéron a pirított hagymát, így a kosarievés mindig 10 perc mixelgetéssel kezdődik.

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2020

Elérhetőség

Statisztika

Online: 12
Összes: 157512
Hónap: 25722
Nap: 878