Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Az egyiptomi mágia (4. rész)

A MÁGIA ISTENEI - Az isteni erőkről...

 

Az egyiptomi mitológia tanúsága szerint minden isten ismerte és használta a mágiát.

A legerősebb varázslatokkal azonban kétségtelenül Heka és női párja, Weret-hekau rendelkezett.

(Pl: - a tér és az idő tetszőleges manipulálása,

- halottak feltámasztása,

- megjelenés egyszerre egyidejűleg több helyen, gondolatolvasás,

- repülés égi szekéren és anélkül,

- tárgyak látszólag a semmiből való materializálása stb.)

letoltes.jpg

A két isten kapcsolata nem teljesen tisztázott. Annyi bizonyos, hogy nem voltak testvérek és házastársak sem. A legmerészebb feltételezés szerint, nem is két külön istenről van szó, hanem Weret-hekau volt Hekának a női megjelenése. Ezt az elméletet azonban a mítoszok nem támasztják alá. A mítoszok ugyanis határozottan különálló személyiségként emlegetik őket, akik egy elsüllyedt nyugati szigetről, Atlantiszról, egyiptomi nevén Amentetről érkeztek a fáraók országába.

 

Az egyiptomi mágiaistennő Weret-hekau alakja, a görög Hekatéban élt tovább, akinek kultusza az ókorban még Kisázsiában is jelentős volt. A mágia követői máig tisztelettel adóznak előtte.

hecate--1-.jpg

Hekaté nevének jelentése: Messze uralkodó, de az Éj Királynőjének is nevezték. (Ennek ellenére nem tévesztendő össze Nüx-szel, az éjszaka istennőjével.) Hekaté a sírok között árnyékként bolyong, örvendezik a kutyák ugatását hallván, eksztázisba esik a kiontott vér látványától. Ő egyben az útkereszteződések istennője is, és az alvilág forrásait is neki szentelték. Gyakran ábrázolják három fejűként, ami a Hold három fázisának (növő, telt, fogyó), felel meg. A középső arc emberi, a jobb oldali egy ló-, a bal oldali pedig egy kutyafej. Hekaté alvilági istennő, a sötétség rettenetes hatalmú uralkodónője, jól ismerte a természet titkos erőit és azok hatásait.

hecate.jpg

Az írók gyakran ijesztő lényként ábrázolták, a megismerés küszöbének őrzőjeként is azonosították, aki a beavatatlanoknak nem engedte, hogy túllépjenek a hétköznapi világ határain, híveit azonban elképesztő tudás birtokába juttatta. A fáklya, a kígyó, a tőr és a kulcs szimbólumait magán viselő Hekaté küldte fel éjjel az alvilágból a szörnyeket. Érkezését mindig kutyaugatás és nyüszítés kísérte. Még ha a halandó emberek számára továbbra is az egyik legveszélyesebb istennő maradt is, akkor sem tekintettek rá egyértelműen gonoszként. A görög és az egyiptomi vallásban sem "fehérek" vagy "feketék" az istenek, inkább mindkettő keverékei.

Folyt. köv...

 

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 15
Összes: 601838
Hónap: 20785
Nap: 779