Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.01.20

A legnagyobb templom és mecset...

 Egyiptom legnagyobb templomát és legnagyobb mecsetjét ígéri felépíteni Sziszi elnök

 

mn_1442669309sziszi.jpg

 Az ortodox karácsonyt már harmadik éve ünnepelte együtt a közelmúltban az  egyiptomi koptokkal az ország elnöke. Miután részt vett a karácsonyi misén,  megígérte: felépítteti Egyiptom legnagyobb templomát és legnagyobb mecsetjét is.

 Ő maga 100 ezer egyiptomi fonttal (1 millió 600 ezer forint) támogatja a projektet –  tette hozzá. Közölte azt is, hogy a két egyházi épület az új, adminisztratív fővárosban  kap helyet, és már 2018-ra elkészülnek. Abban az évben ünnepli építésének  félszázados évfordulóját a koptok legfontosabb székesegyháza, a Szent Márk  katedrális – ennek a komplexumában követtek el merényletet decemberben. A  megtámadott templomot a hadsereg segítségével karácsonyra helyreállították.

 De a legnagyobb templom felépítése mellett korábbi ígéretéről sem feledkezik meg –  mondta az államfő. Arról, hogy minden olyan templomot újjáépítenek és rendbe  hoznak, amelyeket károk értek akkor, amikor kiszorították a hatalomból elődjét,  Morszi elnököt. Sziszi Teodor pápától elnézést is kért, amiért eddig két ilyen templom  nem újult még meg, és azt mondta, két héten belül ezeket is átadják a hívőknek – írja  az Egyptian Streets.

Az államfőt egyébként melegen fogadták a karácsonyi mise résztvevői. Az elnök azt mondta, remélhetőleg tényleg boldog új év vár Egyiptomra, miközben az emberek apró nemzeti színű zászlókat lobogtattak. És hozzátette: “mindannyian egyek vagyunk, és ha Isten is úgy akarja, megtaníthatjuk a világot a szeretetre, a békére, a biztonságra és a virágzásra.” Mert az az egyetlen esélyük az egyiptomiaknak, ha együtt állnak ki magukért és tisztelettel, hűséggel viseltetnek egymás iránt – tette hozzá.

Azoknak pedig, akik azt kérdezték, hogy mit keres a muzulmán elnök a keresztény misén, azt üzente: itt is Isten egyik házában van, és azt kéri tőle, tartsa meg biztonságban Egyiptomot.

Az ország történetében 2015-ben Abdel Fattah al-Sziszi volt az első elnök, aki részt vett az ország lakóinak tizedét adó koptok karácsonyi miséjén.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.