Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A IV. dinasztia piramisai

 A IV. dinasztia piramisai - A gízai piramisok

 

Kheopsz Gizában építette fel piramisát. Ez a legmagasabb létező piramis, magassága 146 m. Az építéshez használt kőtömbök súlya átlagosan 2,5 t, de akad közöttük 15 tonnás is. Belső helyiségeinek terve módosult az építkezés során. Az északi oldalon lévő bejárattól egy folyosó vezet az első, még föld alatti sírkamrához. A kamra kivájását nem fejezték be. A módosult terv szerint az új sírkamrát a piramis belsejébe helyezték, ehhez a bejárati folyosószakaszból nyílik egy felfelé vezető folyosó. Ebből két irányba lehet tovább haladni: egy vízszintes folyosó vezet egy középső kamrába, az ún. „Királyné sírkamrájába”. Ez valószínűleg szerdab volt, a király szobrát tartalmazó kamra. A sírkamrába egy 8,5 m magas, felfelé haladó járat vezet, a „Nagy Galéria”. A sírkamra lapos mennyezetét 9 db, 40–50 tonnás gránittömb alkotja, ezek fölött öt tehermentesítő kamra található. A sírkamrában áll Kheopsz gránit szarkofágja.

 

la-gran-piramide-de-keops.jpg

Kheopsz fiának, a rövid ideig uralkodó Dzsedefré királynak Abu Roasban található befejezetlen piramisa.

 

pyramid_of_djedefre_eastsidebuildings.jpg

Dzsedefre utóda, Khephrén viszont Gizában építette fel piramisát, Kheopsz piramisától délre. Habár kicsit alacsonyabb (magassága 143,5 m), mivel magasabban elterülő sziklafelületre épült, magasabbnak tűnik. Az északi oldalon egymás fölött lévő két bejáratból induló folyosók összefutnak, majd egyenes járat vezet a nyeregtetős sírkamrához. Itt található Khephrén padlóba süllyesztett feketegránit szarkofágja.

 

bcd34dcafb2afa8d815121cf9254fdcf.jpg

A következő uralkodó, Mükerinosz piramisa délebbre áll Khephrén piramisától. Jóval kisebb, mint a másik két gizai piramis, magassága 65,5 m. Két szinten elhelyezkedő belső helyiségei bonyolultabb rendszert képeznek. Az alsó szinten lévő, dongaboltozatos sírkamrából eltávolították a szarkofágot, de a hajó, amellyel Angliába akarták vinni, elsüllyedt.

 

532910459_66.jpg

Mükerinosz utóda, a IV. dinasztia utolsó királya, Sepszeszkaf, Szakkarában temetkezett, de nem piramist épített, hanem hatalmas masztabát.

 

shepseskaf-southeast-corner_640.jpg

60ce5ea458f45019b4901a49662f4272.jpg

giza-pyramids.jpg

giza-pyramid-egyptsecrets1016.jpg

 

A mappában található képek előnézete Giza - A piramisok (The Pyramids)

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 11
Összes: 724453
Hónap: 18563
Nap: 638