Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Késő-óbirodalmi piramisok

A késő-óbirodalmi piramisok

 

pyramid-complex-of-sahure-view-to-the-west-necropolis-of-abu-sir-photo-by-roland-unger.jpg

Az V. dinasztia alatt (kb. Kr. e. 2450 – 2290) a piramisok mérete csekély marad (magasságuk 50 m körül van, kivétel Noferirkaré Abu Szírben található 70 m-es piramisa). A dinasztia első királya, Uszerkaf még Szakkarában temetkezett, utódai már Abu Szírben (Szahuré, Noferirkaré, Neuszerré). Mindegyikben az északi oldalról nyíló folyosó vezet a nyeregtetős sírkamrába. A királyi halotti kultusz mellett a hozzá kapcsolódó napkultusz jelentőségét bizonyítja, hogy az V. dinasztia mindegyik királya épített saját naptemplomot. Ez a tény kortárs feliratokból tudható meg, mert máig csak két naptemplomot találtak meg (Uszerkafét és Neuszerréét). A naptemplomok felépítése a piramisegyüttesekre hasonlít: völgytemplom – fedett folyosó – naptemplom.

 

Az V. dinasztia utolsó két királya, Iszeszi és Unisz, szakított ezzel a hagyománnyal, és nem építettek

9433599.jpg

 naptemplomot. Unisz szakkarai piramisának belső felépítése új típust képvisel. Az északról induló folyosó végén előtér található, ebből keletre szoborfülke, szerdab nyílik, nyugatra pedig a nyeregtetős sírkamra, amelyben Unisz alabástromból készült, palotahomlokzatot utánzó fülkékkel díszített szarkofágja áll. A folyosó, az előtér és a sírkamra falait hieroglif feliratok, az ún. piramisszövegek borítják. A piramisszövegek a király halhatatlanságát biztosító vallásos szövegek gyűjteménye. A VI. dinasztia (kb. Kr. e. 2290 – 2155) királyainak piramisai (Szakkara) ugyanezt a belső elrendezést követi, és a falakra szintén piramisszövegeket véstek fel. Az egyes piramisok sírkamrájában megtalálták Teti király bazalt szarkofágját, I. Pepi király bazalt szarkofágját és gránitkanópusztartó ládáját, Merenré király fekete gránitszarkofágját és II. Pepi király fekete gránitszarkofágját és kanópusztartó ládájának fedelét.

 

Az Óbirodalomban Unisz óta (V. dinasztia vége) a piramisok folyosójának, előterének és sírkamrájának falára hieroglif írással felírt, a király túlvilági boldogulását biztosító szent szövegek.

 

idjoser3.jpg

Az egyiptomi építészet leghíresebb emlékei, az ókori világ hét csodájához sorolt piramisok kialakulásához több lépcső vezetett. Az I. és a II. dinasztia királyainak szakkarai sírja még masztaba volt. A III. dinasztia (kb. Kr. e. 2635 – 2570) elején uralkodó Dzsószer király szakkarai sírját is eredetileg masztabának tervezték, igaz, ezt kőből építették. Az építés közben azonban megváltozott a terv, és hatalmas lépcsős piramissá bővítették a sírt. A lépcsős piramis tulajdonképpen több, egymásra helyezett masztaba. Dzsószer piramisa köré hatalmas szent kerületet építettek, benne raktárak, továbbá a királyi rítusok bemutatására szolgáló udvarok és kápolnák találhatók, hogy a halott király a túlvilágon is elvégezhesse a királysághoz szükséges szertartásokat. Dzsószer utódai, Szehemhet és Haba királyok is lépcsős piramist építettek (Szakkarában illetve Závijet-el-Arjánban), de egyiket sem fejezték be az uralkodók korai halála miatt.

 

A III. dinasztia utolsó királya, Huniazonban Médumban egy teljesen új típusú sírt kezdett el építeni,

snofrupyramid.jpg

 amelyet a IV. dinasztia (kb. Kr. e. 2570 – 2450) első uralkodója, Sznofru fejezett be. Az eredetileg lépcsős piramis lépcsőit feltöltötték és kiegyenesítették, így egyenes falú, „igazi” piramis keletkezett. Az egyiptomi elképzelés szerint a nap fénye piramis alakú, így az új sírtípus már nem túlvilági udvartartáshoz szükséges épület, hanem a halála után a mennybe emelkedő és Ré napistenhez csatlakozó istenkirály égbe jutásának a helye. Ennek megfelelően elmaradnak a kápolnák, az udvarok és a raktárak. A piramis mellett halotti templom áll, amelyben a papok bemutatták a halotti áldozatokat. A halotti templomot hosszú folyosó köti össze a Nílus, vagy a Nílushoz vezető csatorna partján álló völgytemplommal (maga a piramis a Nílus völgyének felső peremén helyezkedik el). A IV. dinasztiától kezdve a piramisegyüttes a völgytemplomból, a folyosóból, a halotti templomból és magából a piramisból áll. A piramis mellett kis méretű, ún. szatelitpiramisok találhatók. A szatelitpiramis lehet álsír, de lehet a király családtagjainak temetkezőhelye is.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 14
Összes: 683548
Hónap: 16836
Nap: 394