Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Khefren piramisa

A Khefren (Halfré) piramis

 

EGYPT FOREVER - 2017. OKTÓBER 26.

A gízai piramisok közül látszólag ez a legmagasabb, annak ellenére, hogy valójában alacsonyabb az épület, mint Kheopsz (Hufu) piramisa. Ez annak köszönhető, hogy a plató magasabb pontján építették meg. Építtetője az óbirodalmi IV. dinasztia uralkodója, Hafré (kb. i. e. 2558–2532). Khefren (Kephren, Hefré) piramisa 143,5 m magas. Anyaga helyben fejtett mészkő, burkolata kiváló minőségű turai mészkő. A burkolat legalsó során vagy sorain asszuáni rózsaszín gránitot alkalmaztak.

23319931370_befc1fd25b_b.jpg

A piramiskörzet több szempontból is különleges a korabeli hasonló építmények között. A fáraó halotti temploma 112x50 m területű, hátsó álajtós fala érinti a szokásos piramist körülvevő falat. A halotti templom klasszikus kialakítású: 2 részből áll, egy csarnok a papoknak, egy a közeli híveknek. A két templom közötti kriptoportikusz 45 m szintkülönbséggel, 494 m hosszban, 4,5 m szélességben terül el. A folyosó felülvilágított, kívül gránit, belül domborművekkel díszített mészkő burkolatú. A völgytemplom igen jó állapotú, 45x45 m területen helyezkedik el, gránitból készült, kissé masztabára emlékeztet az alakja. Két bejáratból keskeny folyosók vezettek a 16 gránitoszlopos oszlopcsarnokba. A szentély a király szobrával a templom közepén található, az oszlopcsarnok 23 kisebb királyszobrot tartalmazott. Egy királynői piramis kíséri. Ez a mellékpiramis, a fáraó piramisának a déli oldalán található.

7901690924_9b31ea0a86_b.jpg

Emellett a völgytemploma mellett áll a maga nemében egyedülálló szobor, a Nagy Szfinx. Khefrén piramisának építéséhez Kheopsz kőszállító útjának meredélyét is felhasználták, és az épülő völgytemplom tövében egy fekvő oroszlán hátára emlékeztető hatalmas mészkőtömböt találtak. Ez lehetett Kheopsz egyik kőbányájának maradéka. Ebből az egybefüggő sziklából 57 m hosszú, 20 m széles állatalakot formáltak és “nemesz” fejdíszes királyfejjel látták el, megalkották az első Szfinxet.

sphinx.jpg

A piramiskörzet legjelentősebb leletei közé sorolható a Nagy Szfinx is, valamint a völgytemplom rejtekhelyén talált diorit királyszobor (ami a kairói Régészeti múzeum egyik büszkesége) és más töredékek.

feda943637e87b73ea7679a233cba6c2.jpg

Másik ritka tulajdonsága Khefrén piramisának, hogy a piramis csúcsa alatt egy jelentős darabon megmaradt az eredeti burkolat. A völgytemplomban és a halotti templomban talált szobortöredékek az egyiptomi szobrászat kiemelkedő alkotásai, amelyek alapján a királyi nagyplasztika fénykorának Hafré uralkodását tekintik. Mellékpiramisának felépítménye gyakorlatilag megsemmisült, alépítménye azonban fontos lelettel szolgált, amelyből a funkciójára lehet következtetni. A piramiskörzetben öt bárkaárok található, melyek közül kettőnek a fedőkövei is a helyükön vannak. Létezik egy további gödör is a halotti templom északi oldalán, amelyről feltételezhető, hogy egy hatodik bárkagödröt akartak ott kialakítani, de a munka félbemaradt.

10519531_527916257344070_783666095086853094_n.jpg
A piramis és a hozzá tartozó épületek feltehetőleg már az Első átmeneti korban pusztulásnak indultak. A XIX. dinasztia idején már bizonyíthatóan megbontották a burkolatot. A piramisból kifejtett, kiváló minőségű turai mészkő évezredeken át kedvelt építőanyag volt. Ennek ellenére a piramis napjainkban kifejezetten jó állapotúnak számít.
Feltárásának története nagy mértékben hasonlít a Hufu-piramis feltárásáéhoz. Már Giovanni Battista Caviglia is megpróbált bejáratot keresni a piramisba, de csak Giovanni Battista Belzoni járt sikerrel. A piramist a későbbiekben is sokan, sokszor vizsgálták, az első valóban átfogó felméréseket John Shae Perring végezte. Auguste Mariette 1853-ban bukkant a völgytemplomban ma is megtekinthető rejtekhelyre, ahonnan a Hafrét a Hórusz-sólyommal ábrázoló szobor is előkerült. Később Flinders Petrie, Uvo Hölscher és Szelím Hassan kutatta a piramiskörzetet. Az 1990-es évek közepétől dr. Záhi Havass és dr. Mark Lehner folytattak felméréseket és feltárásokat a piramiskörzeten és környékén.

 

A mappában található képek előnézete Giza - A piramisok (The Pyramids)

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 15
Összes: 683574
Hónap: 16815
Nap: 412