Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Dzsószer fáraó szobra

Dzsószer fáraó szobra

Dzsószer fáraó szobra

the-statue-of-pharaoh-djoser-ancient-egypt-5.jpgA szerencsés véletlennek köszönhető, hogy fennmaradt az egyik legkorábbi életnagyságú királyi szobor az Óbirodalom idejéből, mely Dzsószer fáraót, a szakkarai Lépcsős Piramis éppíttetőjét ábrázolja.Az uralkodó ezen ábrázolása az ókori egyiptomi művészet egyik legfenségesebb szobra.

Dzsószer volt a harmadik dinasztia első fáraója, és vele kezdődött az Óbirodalom azon intenzív kulturális és művészeti tevékenysége, mely időszakot a "piramisépítők korá"-nak neveznek.  

A klasszikus stílusú uralkodói ülőszobor még ma is az emberfeletti hatalom érzetét sugározza felénk, hogy a mai kor embere csak ámultni tud azon, hogy is tudták az ókor nagy művészei így megragadni és kőbe zárni egy uralkodó fennségességét. Pedig valójában a szobor kialakítása igen egyszerű... a tömör trón egyetlen négyzet alakú tömbben egyesül a fáraó testével. Mégis ez a kimerevített testtartás az örökkévalóságot közvetíti számunka.

the-statue-of-pharaoh-djoser-ancient-egypt-3.jpgDzsószer arca rendkívül merev és szigorú, annak ellenére, hogy teljesen életszerűen, minden részletében ábrázolja az uralkodó arcát, a magas arccsontját, a telt és markáns ajkakat, valamint rituális bajuszát és szakállát. Az arcnak rendkívüli intenzitást adtak a mélyen ülő (eredetileg féldrágaköves berakással díszített) élőnek tűnő szemek. Az uralkodó nemezkendőt visel a fején és parókát, valamint az uralkodói  álszakált. 

A szobor alapjának elülső részén található felirat az uralkodó címét és nevét jeleníti meg: „Felső- és Alsó-Egyiptom királya”;  és Dzsószer egyik neve, Netjerikhet, „isteni testű”.

A szobor eredetileg a szakkarai piramis szerdábjában, az épület északi oldalán, a halotti templom mellett található helyiségben kapott helyet. A falon elhelyezett kis nyílás lehetővé tette az elhunyt uralkodó számára, hogy mikor lelke a szobrába száll, ezeken a szűk résen át kitekinthessen, lássa a külvilágot, és így jelen legyen a tiszteletére tartott szertartásokon.

 

Egypt Forever (Kósa Ildikó)

 

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 12
Összes: 724454
Hónap: 18563
Nap: 639