Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Hórusz sólyomisten szobra

A hierakonpoliszi Hórusz 

(VI. dinasztia, i.e. 2300 körül, Hierakonpolisz)

 

goldhorus.jpgA nemesfémből készült készült tárgyak ritkán vészelik át az évezredek múlását, hiszen nagyon sok esetben törvényesen, vagy törvényt sértve beolvasztják, újrahasznosítják, újra formázzák őket.  Szerencsénkre nem ez történt ezzel az aranylemezből kalapált, domborított pompázatos sólyomfejjel, ami szintén véletlenül maradt fenn.

Mikor az Újbirodalom idején felújították Hórusz isten hierakonpoliszi templomát, a meglévő kegytárgyak egy részét „felmentették” kultikus feladatukból, és egy föld alatti üregben helyezték biztonságba őket, ahol 1897-ig várakoztak, hogy felfedezzék rejtekhelyüket.

Hórusz istent ábrázoló szobornak csak a feje és a koronája készült aranyból, melyet bronz szegecsekkel erősítettek a fából készült szobortestre, ami sajnos tönkrement a föld alatt, a hosszú évszázadok során, és csak a szobor nemesfémből készül részei maradtak fenn épségben.

A madárfej valódi mestermunka. Nemcsak teljesen élethű, hanem a szobrászi formanyelv minden formai kívánalmának is tökéletesen megfelel. Az sólyomfejű istenség szobrának igazi ékességei a szemei. Tökéletesen elevennek, élőnek tűnik a szobor tekintete a csiszolt nemeskő díszítéssel. Olyan, mintha egy élő sólyom mindent látó szemébe néznénk... olyan érzés, mintha a  lelkünk mélyéig látna. A nagy szemek, egy keresztben áthúzott obszidián rúdból készültek, amelynek végeit gömbölydedre csiszolták, és gyönyörűen kifényesítették.

Az istenség kettős tollal díszített pántszerű koronát visel, amit egy felágaskodó ureuszkígyó díszít.

A csodaszép szobor megtekinthető a kairói Egyiptomi múzeumban...

42597898124_46ae42ce43_b.jpg

5221cabbd3600e7efe40f2278d41c499.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 8
Összes: 724433
Hónap: 18553
Nap: 624