Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Meritamon szobrai

Meritamon szobrai

Meritamon szobrai..

 

Meritamon („Ámon kegyeltje”) ókori egyiptomi királyné, II. Ramszesz és Nofertari legismertebb lánya, később apja, II. Ramszesz felesége.

103465162_2958351274202402_5165273355750731744_n.jpgMeritamon volt II. Ramszesz negyedik lánya (Bintanath, Baketmut és Nofertari hercegnők után). II. Ramszesz és Nofertari hat ismert közös gyermekének egyike; édestestvérei közül négy fiú (Amonherkhopsef, Paréherwenemef, Meriré és Meriatum) és egy lány (Henuttaui) ismert; őket ábrázolják együtt szüleikkel a kisebbik, Nofertarinak emelt Abu Szimbel-i templom homlokzatán.

II. Ramszesz 24. uralkodási éve körül, Nofertari halála után nem sokkal, Ramszesz feleségül vette és ráruházta a nagy királyi hitves címet.

Meritamont a Királynék Völgyében a 68-as számú sírban temették el. A sírt Richard Lepsius fedezte fel. Szarkofágjának fedele ma Berlinben található, rajta kétszer szerepelnek a királyné címei: „A király leánya, nagy királyi hitves”, a „Két Föld úrnője, Meritamon, az igaz hangú”, illetve „Az Ozirisz, a király szeretett leánya, nagy királyi hitves, a Két Föld úrnője, Meritamon, az igaz hangú.” (Az „Ozirisz” és „igaz hangú” a holtak szokásos jelzői voltak.)

Meritamont sok helyen láthatjuk ábrázolva. Leginkább az őt ábrázoló gyönyörű mészkőszoborról, a „Fehér királynőről” ismert, melyet a Ramesszeumban találtak. 1896-os megtalálásakor még nem azonosították Meritamonnal, de mikor Ahmím közelében felfedeztek egy, a nevével ellátott szobrot, feltűnővé vált a két szobor közti hasonlóság (bár újabban felmerültek elméletek, mely szerint a szobor mégsem őt ábrázolja, esetleg egy korábbi szobrot módosítottak, hogy őrá hasonlítson).

Az Abu Szimbel-i Győzelmi Templom homlokzatát II. Ramszesznek négy ülő kolosszusa díszíti, minden kolosszus lábánál három királyi családtag kisebb szobra látható. Meritamon a legészakibb kolosszus lábánál áll nagyanyjával, Mut-Tujával és egy nővérével, Nofertarival együtt. A felirat szerint „a király vér szerinti, szeretett leánya, Meritamon”.

Nofertari királyné Abu Szimbel-i templomának homlokzatán négy II. Ramszesz-t és két Nofertarit ábrázoló szobor áll. Ramszesz szobrok lábainál négy fiúk, Nofertariénál két lányuk kisebb szobra látható.

102943144_2958350404202489_2133663595244624704_n.jpgHekanaht núbiai alkirály Abu Szimbel-i sziklasztéléjének felső regisztere II. Ramszeszt és Meritamont ábrázolja, amint isteneket imádnak. Az alsó regiszteren az alkirály Nofertari királynénak mutat be áldozatot. A sztélé azt ábrázolhatja, amikor Meritamon beteg édesanyja helyett töltötte be a királynéi szerepkört.

A Luxor Templomban Meritamon apja két szobrán is látható: a pülón előtti legnyugatabbi kolosszuson apja mellett áll, címei szerint király leánya és nagy királyi hitves. A déli oszlopsor keleti szobrán Meritamon az ábrázolt királyné.

Egy taniszi, eredetileg Per-Ramszesz-i szobron Meritamon apja II. Ramszesz szobrának lábainál áll, körülbelül térdmagasságig ér neki.

II. Ramszesz ahmími templomában áll egy nagy szobra Meritamonnak szintén, felirata szerint: „ő, kinek homlokán gyönyörű az ureusz”, „Ámon-Ré háremének nagyja”, „Mut szisztrumjátékosa”, „Hathor menatjátékosa”, „Atum énekesnője”, a király leánya, Meritamon, „a szép arcú”, „aki gyönyörű a palotában”, a „Két Föld urának szeretettje”, „aki olyan az ő ura mellett, mint a Szíriusz az Orion mellett”, „aki szavával lecsendesíti a Két Föld urát”, „a király leánya a palotában”.

II. Ramszesz ahmími kolosszusán két leánya áll a fáraó mellett: a bal lábánál Meritamon, a jobbnál Bintanath.

Hérakleopoliszban találtak egy középbirodalmi szobrot, melyet II. Ramszesz kisajátított; talapzatán Bintanathot és Meritamont ábrázolják.

II. Ramszesz El Kab-i templomában Junmutef egy papját ábrázolják Bintanath és Meritamon hercegnőkkel. Bintanath címei „a király leánya” és „a király felesége”, míg Meritamon címeit nem említik. Mindkét hercegnő szisztrumot ráz és gazellafejben végződő botot tart kezében. (Junmutef szoláris jellegű istenség volt, akit gyakran a trónörökössel hozták összefüggésbe.)

103114950_2958351060869090_7757019014018927203_n.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 9
Összes: 724409
Hónap: 18556
Nap: 622