Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Óbirodalmi királyszobrok

Óbirodalmi királyszobrok

 

Uralkodók szobrai Egyiptomban szinte kizárólag a halotti kultuszhoz köthetők (kivételek a kisméretű szobrok, amelyek fogadalmi tárgyak lehettek más istenek templomaiban). Hitük szerint a már életében is istenként tisztelt uralkodó halála után testileg tökéletes alakban létezett tovább. A szobrok ezt az isteni tökéletességet ábrázolják, a király arcán egy isten méltósága látható. Emellett megjelenhetnek egyes személyes jegyek is az arcon. Mivel a halotti templom fülkékben elhelyezett királyszobrokat az áldozatot bemutató csak szemből közelíthette meg, a szobrokra jellemző a szigorú frontalitás.

1-statue-of-khafre-enthroned-2520-bc-everett.jpg

Khephrén király szobrát gizai piramisának völgytemplomában találták. Az uralkodó trónuson ül, királyi nemesz-fejkendőt, kötényt és álszakállt visel, két kezét térdén nyugtatja. A trónus elejét oroszlán díszíti, a trónus lábát az oroszlán lábaként faragták ki. Khephrén testtartása, arckifejezése és a végtelenbe irányuló tekintete átszellemült isteni öntudatot, teljes magabiztosságot sugall. A király lába mellett kartusa található. A szobrot szemből megközelítő számára teljesen láthatatlanul, hátulról a király fejét, sólyom alakjában, Hórusz isten öleli át védelmezően két szárnyával. Így nemcsak az uralkodó és az isten között fennálló kapcsolatot, hanem kettejük azonosságot is kifejezte a szobrász.

 

Mükerinosz királynak piramisának völgytemplomából öt

menkaure.jpg

 szoborcsoport került elő, amelyek az uralkodót két-két isten társaságában ábrázolják. Mükerinosz fején felső-egyiptomi korona látható, álszakállt és kötényt visel. Két istennő karolja át kétoldalról. Balra Hathor istennő, fején szimbóluma, a tehénszarv által körbefogott napkorong. Jobbra felső-egyiptomi nomoszokat megszemélyesítő istenek állnak (mindegyik szobron másik), jelen esetben a 17. Felső-egyiptomi Input-nomosz istennője, ezt a fejdíszként viselt hieroglifa jelzi. Mindkét istennő parókát és hosszú ruhát visel. A királyt magasabbnak ábrázolták az istennőknél. Mükerinosz lába előtt kartusa olvasható.

 

khephren-5b.jpg

d24af9cef60e5331517b52cc02953a98.jpg

a281b90ec40e92cd259c916f70daddee.jpg

 

A mappában található képek előnézete Óbirodalmi szobrászat

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 16
Összes: 724422
Hónap: 18557
Nap: 626