Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Óbirodalmi szobrászat

Óbirodalmi magánszemélyek szobrai

 

Magánszemélyek szobrai esetében meg lehet ismételni a királyszobrokról elmondottakat: a sírokban elhelyezett kultusztárgyak, amely előtt a halotti áldozatot bemutatják. Magánszemélyek esetében azonban a realista ábrázolás sokkal nagyobb szerepet kaphat, mint az uralkodók esetében. Mivel az egyiptomi felfogás szerint a halott lelke a szoborba költözik, amikor megkapja a halotti áldozatot, a portrészerűség megkönnyítheti a lélek feladatát.

 

1412-1.jpg

Rahotep királyi herceg és felesége, Noferet szoborcsoportja (IV. dinasztia) a házaspár-ábrázolások gyönyörű példája, médumi sírjukban találták. Rahotep kötényt és nyakláncot, felesége színes széles gallért és hosszú ruhát visel. Noferet szalaggal díszített parókát hord. Mindkettejük arcáról büszke méltóság sugárzik, szívükhöz emelt kézzel köszöntik a sírjukba belépőt. Rahotep rövidre vágott frizurája és bajsza ritka elem a szoborábrázolásokon: a későbbi korok divatja szerint férfiak csak borotváltan, és vagy parókában, vagy kopaszon mutatkozhattak nyilvánosan.

Mint a házaspár-szobor, az írnokszobor típusa is az Óbirodalomban

1412-2_nagy.jpg

 jelenik meg. Mivel a bonyolult írás elsajátítása hosszadalmas és fáradságos tanulást igényelt, az egyiptomi előkelők az írnokként való ábrázolás révén tudósi képzettségüket jelenítették meg. A Kai sírjában (V. dinasztia, Szakkara) talált híres írnokszobor hagyományosan törökülésben ül, a papirusztekercset az ölében tartja. Figyelmes tekintete és jóságos arckifejezése révén bölcs és barátságos emberként ábrázolja Kait a művész.

 

A „Falusi bíró” szobor nevét az ásatáson dolgozó arab munkásoknak köszönheti, akik saját falujuk

 elöljáróját vélték a szoborban felismerni. A faszobrot Kaaper szakkarai sírjában (V. dinasztia) találták, és kendőzetlen realizmussal ábrázolja a sír tulajdonosát. Az enyhén kopaszodó, pocakos férfi arcán büszkeség és jóság kifejezése keveredik.

 

image001.jpg

kep-233_guszti.jpg

438px-egypte_louvre_285_scribe.jpg

 

A mappában található képek előnézete Óbirodalmi szobrászat

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 9
Összes: 724399
Hónap: 18555
Nap: 624