Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Óegyiptomi táncok

 

ecfcc5408a24b5e6e2d3139cd1d76229.jpg

A zene és mulatás természetszerűleg együtt járt a tánccal. Sokféle táncot ábrázoltak is az egyiptomi festményeken, domborműveken és osztrakonokon. Feltehetőleg a felemelt karú őskori női figurák is valamilyen rituális táncot örökítettek meg. Végső soron a munkadalra dolgozó emberek is egyfajta koreográfiát valósítottak meg. Egyes szövegek arról tanúskodnak, hogy többen örömükben perdültek táncra – persze nem nyilvánosan, mások táncosnőkben gyönyörködtek a mulatságokon a gazdag lakomákon vagy éppen az olcsó lebujokban. Elizabeth 'Artemis' Mourat, hat csoportba osztotta a táncjeleneteket: vallási táncok, ünnepi táncok, lakoma táncok, hárem táncok, harci táncok és utcai táncok. Egy másik felosztás lassú, gyors és akrobatikus táncokat különböztet meg.

 

A képeken rendszerint nők táncolta szóló vagy csoportos táncot látni előre megtervezett és betanult rendben. Voltak azonban páros táncok is. A férfiakat ritkán ábrázolták így, ha mégis, szigorúan női társaság nélkül. Tipikus férfi tánc volt a halotti rítusok során bemutatott muu tánc. A szokás szerint szoknyát viselő táncosok fejükön többnyire sáskoronát hordtak.

 

A táncosok rendszerint zenészekkel együtt léptek fel, ha magukban voltak, taps, kasztanyetta, bot vagy más eszközzel biztosították maguknak a ritmus kíséretet. Maguk az egyiptomiak néha nevet adtak egy-egy táncnak, mint például az "állat vezetése", "az arany elvétele" vagy "a hajó elfogása", ami arra mutat, hogy némelyik végeredményben táncos pantomim játék vagy balett volt valamilyen esemény előadására. Ezek az ábrázolásokon nem is biztos, hogy egyáltalán felismerhetőek voltak, hiszen könnyen a „hétköznapi jelenetek” kategóriájába kerülhettek.

 

Sok azonban a jellegzetes táncmozdulat. Különösen áll ez az akrobatikus táncra. Az előkelőségek lakomáin és nagy

3028-715x500.jpg

 templomi ünnepeken mutatták be gondosan koreografált előadásaikat a hivatásos táncosnők. A műsorszámok között szerepelt például a híd, cigánykerék, kézenállás és egy spárgára emlékeztető testhelyzet, melynél azonban a testet csak a jobb lábfej tartotta meg. Ez utóbbi mozdulat úgy tűnik, a Hathor szertartások részét alkotta. A táncosnők csak egy kis ágyékkötőt viseltek, és nem fogták össze hosszú hajukat. Ha mégis, a fonat végére kis bojtot erősítettek.

 

Más jelenetek balettszerű előadásmódra engednek következtetni elegáns lépeseikkel, piruettjeikkel és hajladozásaikkal. A lassú és gyors elemek talán váltakoztak egymással. A férfiaknál a botos tánc is megfogható. Néha tömegesen, extatikus mozdulatokat végeznek a tamburin, ütőpálcák vagy más hangszer kíséretében. Feltehetően a templomi szertartásokhoz is meghatározott táncrend tartozott. Egy-egy pillanatot a domborművek jelenetei fel is villantanak. Elképzelhető, hogy templomokhoz kötődő, ám különféle táncrendek és koreográfiák lehettek érvényben az istenek tiszteletében. Tény, hogy már az Óbirodalom korában nagyra becsülték a pigmeus törpék táncát, hiszen a Napisten táncosainak tartották őket. II. Pepi fáraónak a déli útjáról hazatérő Horhuf kormányzóhoz írt ujjongó levele is ennek tanúbizonysága. Csodálatuk egyik oka nyilván abban rejlett, hogy az egyiptomitól eltérően járták táncukat. Másrészt ritkaságuk miatt biztos, hogy egyiptomi táncosok is el kellett sajátítsák ennek a táncnak legalább egyes elemeit, és idővel ezekből szükségszerűen épültek be saját nemzeti táncaikba is. Az újbirodalom korában az ázsiai kapcsolatok szorosabbá válásával párhuzamosan a jelenetek érzéki telítettsége is érezhetően megnőtt. Biztosan érződött a táncok stílusán is.

 

Vannak képek, amelyeken valamennyi táncos azonos mozdulatot végez, máskor különböző mozdulatok láthatók egymás mellett. Bizonyos esetekben kimutatták, hogy ezek egy tánc jellegzetes lépéseit jelenítik meg, és segítségükkel a mozdulatsorokat meg is próbálták rekonstruálni. Mai népi táncok egyes mozdulatai szintén emlékeztetnek a képek bizonyos jeleneteire.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 12
Összes: 683585
Hónap: 16812
Nap: 418