Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Egyiptomi amulettekről...

Egyiptomi amulettekről... (1. rész)

Amulettek az ókori Egyiptomban (1. rész)

 

Az egyiptomiak hittek az amulettek védő és regeneráló erejében, és mind a mindennapi életben, mind a temetési szertartásokban felhasználták őket, mivel hatalmukkal megvédhették viselőjüket a rosszindulatú erőktől. Az ókori Egyiptomban az amuletteket hordhatták nyakláncként, karkötőként vagy gyűrűként egyaránt, valamint – túlvilági védelemként - a múmia kötései közé helyezve, hogy az védelmezze az elhunytat, biztosítson részére biztonságos, egészséges és produktív túlvilági életet.

Az igazság az, hogy az ókori egyiptomiak különös népek voltak…, akik szinte soha nem készítettek semmit csak a művészet kedvéért; számukra minden a vallás körül forgott. Kiváló ékszereiket, melyek megtöltik a leghíresebb múzeumok tárlatait, nemcsak esztétikai célokra használták, hanem amulettként szolgáltak, gondosan átgondolva a formatervezést és az anyagválasztást.

 

1200px-amulet-egypt-senkenberg_hg.jpgAz egyiptomi amulettek számos módon működtek. A szimbólumok és az istenségek általában az általuk képviselt erőket ruházzák fel viselőjüket. Az ókori egyiptomiak gyakran viseltek szimbolikus jelentéssel és mágikus tulajdonságokkal felruházott ékszereket.

Az amulettek évezredek óta fontos részei voltak az ókori egyiptomi kultúrának. Az istenek, istennők és más mágikus erők erejére hivatkoztak, gyakorlati mágikus alkalmazásként. Mivel minden társadalmi réteg használta ezeket a tárgyakat, ékszereket, így az amulettek előállításához felhasznált anyagok meglehetősen változatosak voltak, a drága drágakövektől és fémektől kezdve a sokkal gyakoribb és hozzáférhetőbb anyagokig.

Minden szín és anyag szimbolikus jelentést hordozott; a zöld szín például a növényzetet és a regenerációt szimbolizálta; a kék az éghez, a Nílushoz és az ősvizekhez kapcsolódott, ezért a termékenységet, az újjászületést és a teremtés erejét jelképezte; a sárga a naphoz és az aranyhoz társult, ami örök és elpusztíthatatlan. A vörös a haragot, a veszélyt, a vért és a szexualitást képviselte, míg a fekete a termékenységet és a feltámadást szimbolizálta.

 

Az amulett készítésére a legtöbbször féldrágakövet választottak, főleg a kő színéhez kapcsolódó szimbolika miatt. Ezeket a köveket könnyen helyettesíteni lehetett fajanszokkal (zúzott kvarcból vagy homokból álló keramikus anyag, kis mennyiségű mésszel, nátron vagy növényi hamu kombinációjával), feltéve, hogy ugyanolyan színű, mint a kő.

Az amuletteket készítették természetesen nemesfémekből, például aranyból és ezüstből is; hiszen úgy gondolták, hogy az ókori egyiptomi istenek csontjai ezüstből és húsuk aranyból van…

Az uralkodói családok, gazdag nemesek ékszerei igazi remekművek voltak, melyek valódi értékét nem csak a felhasznált drága anyagok, magas művészi kidolgozottságuk adták, hanem szimbolikus mágikus védelmi erejük egyaránt....

Folyt. köv....

 

original.jpg

(Egypt Forever)

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 683565
Hónap: 16820
Nap: 407