Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Az egyiptomi mágia (4. rész)

A MÁGIA ISTENEI - Az isteni erőkről...

 

Az egyiptomi mitológia tanúsága szerint minden isten ismerte és használta a mágiát.

A legerősebb varázslatokkal azonban kétségtelenül Heka és női párja, Weret-hekau rendelkezett.

(Pl: - a tér és az idő tetszőleges manipulálása,

- halottak feltámasztása,

- megjelenés egyszerre egyidejűleg több helyen, gondolatolvasás,

- repülés égi szekéren és anélkül,

- tárgyak látszólag a semmiből való materializálása stb.)

letoltes.jpg

A két isten kapcsolata nem teljesen tisztázott. Annyi bizonyos, hogy nem voltak testvérek és házastársak sem. A legmerészebb feltételezés szerint, nem is két külön istenről van szó, hanem Weret-hekau volt Hekának a női megjelenése. Ezt az elméletet azonban a mítoszok nem támasztják alá. A mítoszok ugyanis határozottan különálló személyiségként emlegetik őket, akik egy elsüllyedt nyugati szigetről, Atlantiszról, egyiptomi nevén Amentetről érkeztek a fáraók országába.

 

Az egyiptomi mágiaistennő Weret-hekau alakja, a görög Hekatéban élt tovább, akinek kultusza az ókorban még Kisázsiában is jelentős volt. A mágia követői máig tisztelettel adóznak előtte.

hecate--1-.jpg

Hekaté nevének jelentése: Messze uralkodó, de az Éj Királynőjének is nevezték. (Ennek ellenére nem tévesztendő össze Nüx-szel, az éjszaka istennőjével.) Hekaté a sírok között árnyékként bolyong, örvendezik a kutyák ugatását hallván, eksztázisba esik a kiontott vér látványától. Ő egyben az útkereszteződések istennője is, és az alvilág forrásait is neki szentelték. Gyakran ábrázolják három fejűként, ami a Hold három fázisának (növő, telt, fogyó), felel meg. A középső arc emberi, a jobb oldali egy ló-, a bal oldali pedig egy kutyafej. Hekaté alvilági istennő, a sötétség rettenetes hatalmú uralkodónője, jól ismerte a természet titkos erőit és azok hatásait.

hecate.jpg

Az írók gyakran ijesztő lényként ábrázolták, a megismerés küszöbének őrzőjeként is azonosították, aki a beavatatlanoknak nem engedte, hogy túllépjenek a hétköznapi világ határain, híveit azonban elképesztő tudás birtokába juttatta. A fáklya, a kígyó, a tőr és a kulcs szimbólumait magán viselő Hekaté küldte fel éjjel az alvilágból a szörnyeket. Érkezését mindig kutyaugatás és nyüszítés kísérte. Még ha a halandó emberek számára továbbra is az egyik legveszélyesebb istennő maradt is, akkor sem tekintettek rá egyértelműen gonoszként. A görög és az egyiptomi vallásban sem "fehérek" vagy "feketék" az istenek, inkább mindkettő keverékei.

Folyt. köv...

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 15
Összes: 683569
Hónap: 16821
Nap: 409