Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Ma'at

Ma'at istennő

740d3d428f4c0df6925a9974a5633714.jpgMa’at az igazság, a harmónia és az isteni kozmikus rend istennője. Ré napisten lánya és Thot a bölcsesség istenének felesége. Az egyiptomi mitológia szerint Ma’at az, aki megteremti az egyensúlyt a káosz és a rend között az univerzumban. Ma’at nem csak az igazság és a rend istennője, hanem maga az igazság és a rend. Az ő törvényei tartják fent az egyensúlyt. Ha a világ vét ezen törvények ellen, akkor megszűnik az isteni rend és egyensúly. Épp ezért a törvény, a törvényesség és az igazságszolgáltatás fogalmait is hozzá kapcsolták az ókori egyiptomiak. Az ókorban a fáraó legfontosabb feladata volt, hogy fenntartsa Ma’at törvényeit, biztosítsa itt a Földön az isteni kozmikus rendet.

Ma’at jellegzetes jelképe a strucctoll. Legtöbbször vagy a hajába tűzve viseli, vagy a kezében fogja azwall-relief-of-maat.jpg istennő a tollat. Ennek a tollnak rendkívül fontos szerepe van. Illetve gyakran ábrázolják tollas szárnyakkal, amik védelmezően ölelnek körül.

Az egyiptomiak úgy hitték, hogy mikor meghalunk, számot kell adnunk evilági tetteinkről, hogy érdemesek vagyunk-e arra, hogy beléphessünk a túlvilágra. A halottak szívét egy mérlegre helyezik az istenek, a mérleg másik serpenyőjébe Ma’at istennő, vagyis az igazság tollát teszik. Ha igaz életet éltünk, akkor a szívünk oly könnyű, mint a toll. Ha vétkeztünk, bűneink súlya lehúzza a szívünk, így a mérlegeléskor a szívünk nehéz lesz, nem lesz egyensúlyban az igazsággal, az isteni renddel.
book-of-the-dead.jpg
weighing_of_the_heart3.jpgÉpp ezért az ókori egyiptomiak hite szerint törekedjünk megtalálni gondolatainkban és szívünkben az igazság harmóniáját, és ennek megfelelően éljünk és cselekedjünk másokkal. Ha tudatos döntéseinkkel nem ártunk sem magunknak, sem másoknak, ha másokban is a jót keressük, ha a szeretet és az igazság a legfontosabb az életünkben, akkor Ma’at törvényei szerint élünk, és sikeresen járulunk hozzá életünkkel, hogy egyensúly és isteni rend legyen az univerzumban.
Egy modern gondolat szerint, miszerint “elegendő lenne, ha mindenki csak a saját magában, a saját házában és háza táján tenne rendet... és rend lenne az egész világon”... És való igaz... ennyi elegendő lehetne...
Sajnos mai világunk látványosan nem Ma’at törvényei szerint működik... érezzünk is a 48e5389ac87108e7a6b18e8cb19bd1e3.jpgharmónia és a kozmikus rend hiányát minden pillanatban. A pénz, a hatalom, a sikerek, a drága tárgyak hajszolása nem az isteni rend elve...
Azt hiszem, néha elgondolkodhatnánk azon, ha ebben a pillanatban mérlegre tennék az istenek a szívünk, mit látnánk azon a mérlegen?
Valóban igaz életet éltünk eddig?
Valóban a segítő szándék munkálkodik bennünk mások irányába?
Tényleg igaz módra viselkedünk magunkkal, másokkal? ...Avagy nagyon itt lenne az ideje változtatni tetteinken?
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 724426
Hónap: 18556
Nap: 625