Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Egyiptomi halottkultusz (2.rész)

A MUMIFIKÁLÁS
egyptian-mummy-750.jpgAlapvetően három mumifikálási módszert alkalmaztak, ahogy Hérodotosz is leírja A görög-perzsa háború című művében. A ma élő emberek köztudatában az az eljárás terjedt el leginkább, amit a főemberek és a fáraók mumifikálására használtak, természetesen ez volt a legdrágább is.
Egy második módszer szerint - amit az átlagos közemberek esetén alkalmaztak leginkább - a testekbe a végbél nyíláson át cédrusolajat öntöttek, valamint salétromot, majd a végbélnyílást eldugaszolták és hagyták, hogy a beöntés megtegye a hatását. Ez a keverék feloldja a test szöveteit, a szervektől kezdve a húsig mindent, de a csontok és a bőr épen marad. A feloldott szöveteket egy bizonyos idő után (nem ismert a pontos időintervallum) távozni hagyták, majd a holttestet kiadták a családnak. Ebben az esetben nem pólyálták be a testet, csak vegyi úton kiszárították.
A harmadik - egyben legolcsóbb - módszer szerint, az elhunyt testét hastájékon felmetszették,304333-mumies.jpg majd a belső szerveket kiemelték, különböző olajokkal kimosták a hasat, majd nátronnal töltötték ki és így hagyták kb. 2 hónapig. Utána eltávolították a testből a sót, és az előző módszer szerint így adták ki a családnak.
A három módszer egyben a tökéletesítést is jelenti az évezredek során. A második módszer például kimutatható több, Deir el-Bahari-ban talált 11. dinasztiabeli múmián, míg a harmadik módszer még régebbi korokra volt jellemző.
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 14
Összes: 683555
Hónap: 16833
Nap: 399