Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Megkezdődött a 6264. egyiptomi év...

6264. egyiptomi év kezdődött...

Boldog új évet Egyiptom!

 

Ma az ókori egyiptomi naptárban a 6264-es év kezdetét ünnepeljük, amely az emberiség történetében az első egyiptomi és globális naptár kezdete, az ókori egyiptomiak által kifejlesztett naptár, amely az évet 13 hónapra oszt, (12+1), illetve ciklusonként +1 kiegészítő "korrekciós" napra. Az egyiptomi naptár az egyik első, amelyet az emberiség ismer.

Az ókori egyiptomi újév szeptember 11-ére esik a gregorián naptár szerint, amit jelenleg használunk., Ma az egyiptomi koptok „Nowruz ünnepeként” is ismerik, ahol a világ ortodox templomaiban tartanak imákat Nowruz előestéjén.

Az egyiptomi naptár Kr.e. 4241-re nyúlik vissza, vagyis a dinasztikus korszakok és az egységes egyiptomi állam kialakulása előtt kezdődött. Abban az időben az ókori egyiptomiak felfedezték a holdévet, és évszakokra, hónapokra, napokra és órákra osztották fel. Különbséget tudtak tenni az egyszerű és a szökőév között is, ami akkoriban csillagászati ​​csodát jelent.

A kopt naptár vagy a „mártírok naptára” főként az ókori egyiptomi naptáron alapul, amelyet nap- (csillag) naptárnak neveznek, amely az ókori egyiptomiak által kifejlesztett számítási rendszer az év felosztásán alapul, és náluk is 13 hónap van egy évben.

A nap ciklusa alapján számították ki, és állították össze az ókori egyiptomiak ezt a naptárat, amit az emberiség által ismert egyik legelső naptárnak tartják, és az év éghajlati és mezőgazdasági viszonyai tekintetében a legpontosabbnak vélik még most is, így az ókori egyiptomi gazdálkodók erre támaszkodtak, hogy meghatározzák a termesztés évszakait.

Az egyiptomi naptár hozzájárult az ókori civilizációk különböző naptárainak kialakulásához, annak ellenére, hogy különböztek egymástól ezek az ősi naptárok. Voltak nap-, és hold-naptárak is, és annak ellenére, hogy több ezer év telt el az ókori egyiptomi naptár kezdete óta, amely a Nílus áradásán alapult, mezőgazdasági szempontból még mindig fontosnak számít Egyiptomban.

Az egyiptomi év három évszakot foglal magába a Nílus áradási időszakához igazítva. Egy év tizenkettő 30 napos hónapból és egy 5 napos hónapból állt, ami 4 évenként (szökőévenként) 6 napra módosult.

letoltes--8-.jpgAz ókori egyiptomiak a napot 12 óra nappalra és 12 óra éjszaka időszakra osztották fel. Nappal a napórák segítségével mérték az idő múlását, éjszaka pedig vízórák segítségével. Egy ilyen III. Amenhotep korából fennmaradt vízóra megtekinthető a Kairó-i Régészeti Múzeumban is.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Január / 2023

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 771221
Hónap: 23525
Nap: 1039