Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Egyiptom történelme röviden

Történelem

Egyiptom történelme oly messze nyúlik az idő homályába, hogy köteteket töltene meg a leírása. Egyes kutatók szerint a legrégibb emlék 11300 évvel ezelőtti, de 5-6 ezer éves emlékei is hihetetlen kultúráról és technikai felkészülésről mesélnek. Az öntözéses mezőgazdasági kultúra oly régen virágzik, hogy a leletek feltárása is ehhez kapcsolódik.

A kiöntő és visszahúzódó Nílus iszaprétegei alatt szép sorban, koronként egyre mélyebben húzódó leletekre bukkannak a magyar és más régészeti csoportok. A korai leletek szerint is gazdag nép élt itt, értettek a mezőgazdasághoz, csillagászathoz, öntözéses technológiához. Az uralkodóik időszámításunk előtt 3400-ban kezdték magukat fáraónak titulálni, és mint isten leszármazottai igényt tartottak méltó nyughelyre, azaz piramisokat építtettek. Sokáig tartott ez a kultusz, i.e. 671-re tehető az utolsó piramis építése, ez időtartamból mindössze 70-80 darab maradt ránk kutatható állapotban.

A fáraók korában kemény harcos nép élt itt, hadjáratokat nyertek, sok kincset és hadifoglyokat (rabszolgákat) hoztak magukkal, mellette a művészetek is virágoztak. A korszak vége felé azonban elképesztő hanyatlás következett, talán belső viszályok, talán a „belterjesség” miatt a hatalom gyengül, a nép satnyul, legyűrik őket az etiópok, később az asszírok, perzsák, egészen i.e. 331-ig behódolt terület volt. Ekkor Nagy Sándor birodalom alapító törekvése nyomán nagy szerepet kapott Egyiptom, a mai Alexandria város központja lett az afrikai görög birodalomnak, ismét virágzott. Az utolsó fáraó, Kleopátra, a rómaiakkal szemben erőtlennek bizonyult, négyszáz éves római birtoklás következett.

Egészen i.u. 640-ig kellett várniuk a megújulásra, ekkor az arab kalifák összefogtak, és kairói központtal laza államszövetséget hoztak létre. A szövetséges állam a törökök bejöveteléig tartotta magát, a XVI. századtól egészen 1805-ig remény sem volt a függetlenségre. Ekkor Mohamed Ali helytartó függetlenségi törekvései sikerrel jártak, 1882-ig Egyiptom ismét fellélegezhetett. Az angolok vetettek szemet a területre, megszállták, és a szokásuk szerinti látszatfüggetlenséget fenntartva, 1936-ig gyarmatként kezelték.

A második világháborúban volt olasz megszállás, líbiai hadjárat, végül a háború után királyság lett. 1952-ben a „Szabad Tisztek Forradalma” köztársasági államformát hoz létre, de a Szuezi-csatorna érdekeltségi területe miatt folytonos angol – francia - izraeli támadások érték. 1967-ben Izrael villámháborúval elfoglalta a Sínai-félszigetet, de 1970 után Anvar Szadat komoly politikai csatározásokat folytat, végül Camp David nevezetessé válik az 1979-es függetlenséget garantáló békéről. Elsősorban az olajkincs, de a sok-sok kikötő bevétele, a turizmus bővülése, a Szuezi-csatorna használati díja mind a gazdasági megerősödés felé hajtotta a függetlenné vált országot.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 11
Összes: 724430
Hónap: 18554
Nap: 622