Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A Skorpiókirály tényleg létezett...

A Skorpiókirály tényleg létezett – ki gondolta volna?

Dwayne "The Rock" Johnson filmes debütálás a Múmia cípű film második részében volt, az epizódszerepet pedig hamar követte egy egész estés film az eljátszott karakterrel: így Mathayusnak, a skorpiókirálynak köszönhetően a Szikla nem sokkal később felhagyhatott a pankrációval, és filmes karrierbe kezdett, amit azóta is sikerrel épít. A karakter, amit játszott, egy igazi ókori akcióhős volt, és minden néző azt gondolta, hogy kitalált karakter... de kiderült, hogy a fantasy mégsem volt teljesen kitaláció. Természetesen az a skorpiókirály, aki a hollywoodi történetekben szerepel, és Anubisz seregeit irányította, az nem valóságos személy, de az egyiptomi történelem hajnalán, létezett egy híres uralkodó, akit Skorpió-nak, hívtak és skorpió jellel ábrázolták.

 

113445_galeria_a_skorpiokiraly_10.jpgAz igazi skorpiókirály Egyiptom első királyai között kell keresnünk. Időszámításunk előtt 3150-ben az első fáraódinasztia éppen megszilárdította a hatalmát, lefektetve az ókori birodalom alapjait. A lehetséges skorpiókirály Dél-Egyiptom felett uralkodott és nagyon speciális módon temették el.

Egyrészt más egyiptomi fejedelmekhez hasonlóan sírboltjában helyet kaptak a földi javai, illetve azok az eszközök és dolgok, amelyekről úgy gondolták, hogy hasznára lehet majd a túlvilágon is. Sörrel teli korsók, ruhák, ékszerek és fegyverek - és bor is, amit bizonyíthatóan a szomszédos országokból, például Jordániából importáltak.

Csak ebből 700 agyagkorsót találtak összesen 4500 liter borral a belsejükben. A borok analízise kimutatta, hogy különböző keleti fűszerekkel, borfűvel, kakukkfűvel és korianderrel vannak ízesítve. Sőt: néhányat fügével erősítettek fel, ami egészen ritka szokás volt akkoriban. És feltehetően hatalmas összegekbe került.

Ez jól mutatja, hogy milyen gazdag uralkodó lehetett első Scorpion. Bizony, a mathayus.jpgfennmaradt leletek tanúsága szerint ez volt a neve is. Nem véletlenül, hiszen az egyiptomi uralkodók isteneknek tekintették magukat, a névadó valószínűleg Serket volt, a skorpiók istennője. Valószínűleg népszerű és elterjedt kultusza miatt választották nevét, és nem azért mert skorpiók hadának parancsoltak volna.

Bár Scorpion síremlékét megrongálták és kifosztották, mint a fenti példa is mutatja, a rablók szerencsére nem voltak elég alaposak, és rengeteg szobát, tárolóhelyiséget tártak fel korunk régészei. Annyi párhuzam történelem és történet között mindenképpen van, hogy az igazi skorpiókirály filmbéli rokonához hasonlóan elképesztő harcos volt, csapataival messzi földeken is sikerrel hódított - ahogy erről szarkofágja hieroglifái tanúskodnak.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 12
Összes: 683533
Hónap: 16848
Nap: 388