Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A torinói királylista

A torinói királylista

A torinói királylista

A torinói királylista egy hieratikus írású szövegekkel ellátott papirus , amelyet a Torinói Egyiptomi Múzeumban őriznek, és ennek köszönheti a nevét.

turin-king-list-2.jpgA szöveg II. Ramszesz idejére datálható (bár lehet, hogy később íródott), és az ókori Egyiptomban uralkodó fáraók nevét említi, megelőzve a fáraói idők előtt uralkodó isteneket.

Más listákkal ezen királylista a többi hasonló listával ellentétben nem fáraó ünneplésére készült. Ehelyett az összes uralkodó nevét tartalmazza, még a kiskorúnak és bitorlónak tekintett uralkodók neveit is.

Nem lehet pontosan tudni, hogy a lista összeállítói milyen forrásokból rendezte a jegyzéket: egyszerűen egy létező papiruszról lemásolták, vagy több dokumentumból úgy állították össze, hogy hozzáfértek a templomok levéltáraihoz, és a listát régi adójegyzetek, rendeletek, dokumentumok alapján állították össze. Az első lehetőség tűnik a legvalószínűbbnek, és arra utalna, hogy a torinói királylista valóban rendkívüli történelmi értékű dokumentum.

A 170 cm hosszú és 41 cm magas papirusz körülbelül 160 töredékből áll, többségük nagyon kicsi. Sajnos sok darab hiányzik.

A papiruszt Bernardino Drovetti olasz felfedező fedezte fel 1822-ben Luxor közelében, és akkor gyakorlatilag sértetlen volt. A dokumentum nem megfelelő tárolása miatt, amikor Szardínia királya a torinói Egyiptomi Múzeumnak adományozta a papirusz, már nagyon töredezett volt. Ennek a papirusznak a jelentőségét azonnal felismerte Jean-François Champollion francia egyiptológus, majd később Gustavus Seyffarth is, akik megpróbálták rekonstruálni és helyreállítani. Bár a töredékek nagy részét sikerült megfelelő pozícióba rendezniük, e két ember szorgalmas beavatkozása is elkésett, mivel sok darab elveszett. Giulio Farina rekonstruálta a papiruszt, és az irat maradványait két üveglap közé zárta 1938-ban; ez azóta is így látható. 1959-ben Alan Gardiner készített egy átiratot, amelyet a rekonstrukció és a benne nem szereplő egyéb töredékek felhasználásával publikált. 2008-ban Richard Parkinson és Bridget Leach új tanulmányt készített a dokumentumról, és olyan töredékek maradványait találták meg, amelyek még mindig léteznek a múzeumban, amelyeket Farina nem vett fel a helyreállításba. Így 2009-ben egy új rekonstrukción dolgoztak.

turin-king-list-5.jpg

A papirusz egyik oldalán személyek és intézmények nevének listája látható, valamint az adók becslésének tűnő feljegyzések. A legtöbb figyelmet azonban a papirusz másik oldala keltette fel, amely az Egyiptomban uralkodó istenek, félistenek, szellemek, mitikus királyok és emberek listáját tartalmazza, feltehetően az idők hajnalától a kompozíció elkészítésének idejéig. Attől olyan felbecsülhetetlen értékű dokumentum ez a papirusz, mert ez az egyetlen dokumentum, amely Narmer előtt is nevezi meg a királyokat.

A lista eleje és vége elveszett, ami azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésünkre a bevezetés – ha volt ilyen –, sem a tizenhetedik dinasztiát követő királyok listája. Az írnok oszlopokra osztotta a szöveget, amelyekből tizenegy maradt meg, különböző sorszámmal. A legtöbb sor a király nevéből (sok egy kartonra van írva) és uralkodásának idejéből áll. A papirusz idézi az uralkodók nevét, néha csoportosítja őket, és megadja e csoportok uralmának hosszát, ami általában megfelel Manethon dinasztiákról szóló összefoglalójának. Nagyon informatív dokumentum, mert megadja sok fáraó uralkodásának hosszát években, hónapokban és napokban, és tartalmazza a rövid ideig tartó uralkodók vagy kis területek vezetőinek nevét is, akiket alig ismernek, és általában kihagynak más dokumentumokból. A lista tartalmazza a hükszosz uralkodókat is, akik általában nem szerepelnek a többi királylistán. Bár a nevüket nem írták be egy kartonba, a hieroglif szöveget (Hekau Khasut, „idegen országok uralkodói”) adták hozzá, jelezve, hogy idegen uralkodókról van szó.

turin-king-list-3.jpeg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 11
Összes: 724431
Hónap: 18554
Nap: 623