Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mítikus királyok

Mítikus királyok

Mitikus királyok

 

Az egyiptomi mitológia szerint az idők hajnalán isten-dinasztiák uralkodtak az emberek és Egyiptom felett, sok ezer évig. Az uralkodó istenek száma és rendje idők és helyszínek szerint változott Egyiptomban. A legelterjedtebb az un. Memphiszi Teológia, mely szerint Atum, a teremtő volt az első király. Utána Ré napisten uralkodott, majd őt fia, Su, a levegő istene követte.

 

Ozírisz

Egy másik egyiptomi hagyomány szerint az ország első királya maga  Ozírisz volt. (A hagyomány itt is ellentmondásos, amit már megszokhattunk az egyiptomi mitológiában és vallásban.) Róla (és az őt követő király-istenekről) a honlap Istenek rovatában találsz (vagy hamarosan fogsz találni) részletesebb információt. Az ország trónjáért folytatott harcban alulmaradt öccsével, Széthtel szemben, azonban ő lett a alvilág mindenható ura.

 

Széth   

Ozírisz meggyilkolása után ő uralkodott - állítólag mintegy 400 évig - Egyiptom trónján. Ozírisz jogos örököse, Hórusz először háborút vezetett ellene, de seregeivel nem tudta megtörni nagybátyja hatalmát, ezért az Isteni Kilencséghez fordult jogorvoslatért. 60 évi pereskedés és rengeteg párviadal után Hórusz került ki győztesen, és elfoglalta jogos helyét Egyiptom trónjain. (ld. Hórusz és Széth harcai.)

 

Hórusz

Ozírisz jogos örököseként 60 évi harc és pereskedés után foglalta vissza atyja trónját Széthtől. Először az istenek úgy próbálták dűlőre vinni a vitát, hogy elosztották a Nílus-völgyet a két rivális között. Hórusz lett Alsó-Egyiptom (lényegében a Delta), Széth pedig Felső-Egyiptom uralkodója. Ez a kettősség a legerősebb centralizáció idején is megmaradt és végigvonult - nem egy esetben nyílt konfliktusként - a birodalom történelmén.

 

Manethón szerint az istenek után a félistenek, majd pedig a holtak lelkei uralkodtak. Ezeken név szerint egyetlen forrás sem említi, nevük már Manethón idejében is a múlt homályába veszett. Valódi királyokról van szó, vagy mitológiai alakokról? Számukra és uralkodásuk időtartamára vonatkozólag sincs utalás. Ezután lépünk be az ún. történeti korba, az emberi királyok korába, mely a 0. dinasztiával veszi kezdetét i.e. 3000 környékén.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 12
Összes: 683543
Hónap: 16837
Nap: 392