Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Eszna

Khnum Templom

Eszna – Khnum templom

 

eszna10.jpgLuxortól 60 km-re délre, a Nílus jobb partján fekszik a manapság kb.80-90.000 lakosú város Eszna. A város egyiptomi neve az ókorban Ta Szenet, illetve Junit volt. A hellénisztikus időkben a Latopolisz nevet kapta az itt nagy tiszteletnek örvendő Lates niloticus, vagyis nílusi sügér alapján, mely a ma ismert legnagyobb nílusi hal. A rómaiak egyszerűen csak Latonak nevezték, mely görög név rövidített változata.

 

A mostani város utcaszintje alatt feküdt Khnum, a teremtőisten temploma, amiből csak a belső csarnok maradt meg. Az ókor óta a tajszint 9 méterrel emelkedett, így a látogatóknak egy létrán kell leereszkedni a templom megtekintéséhez. A templom fontosabb istenei még Heka és Neit isteneknek. Heka istenhez a mágia és a varázslás fogalma köthető. Ő maga a mágia, a mágikus erő, és ennek az erőnek a legerősebb használó istene. Neit istennőt általában úgy ábrázolták, hogy egyik kezével nyílvesszőket és íjat fog össze. Harcias jellegét jelzik a kezében tartott fegyverek. Az „utat megnyitó" jelzője szintén erre utal, hiszen a király, ill. a hadsereg előtt járva, ő biztosította az utat. Neit az archaikus korban Alsó- és Felső-Egyiptom egyesítésének a korában a legfőbb istenek közé tartozott. Az Abüdoszi temetőben ő a leggyakrabban emlegetett istenség. Templomi kultusza az Óbirodalom kora után erősen visszaszorult, majd a 26. dinasztia idején ismét előtérbe került, némileg módosult formában. E három istenségnek szentelték a város nagy templomát.

A jelenlegi görög-római kori templom egy régebbi, az Újbirodalom XVIII. dinasztia-kori templom helyére épült. A ma álló építményt VI. Ptolemaiosz (i.e. 221-204) kezdték el építeni, de csak később a császárkorban az 1. és 2. században fejezték be (Claudius, Vespasianus és Traianus uralkodása alatt). A legkésőbbi díszítések, domborművek Decius császár korából (kr.u. 249-251) származnak.

eszna1.jpg

Az előcsarnok homlokzatán jellegzetes, magas kazettájú oszlopok állnak. Belül a tetőt összesen 24 különböző fejezetű lótuszlevél oszloposfős oszlop tartja. Az esznai templom különlegességei ezek az oszlopok, amelyeknek gyönyörűen díszített növénydíszes oszlopfői a műfaj legszebb alkotásainak tekinthetők. Az oszloptörzseken pedig részletes feliratok örökítik meg a teremtéstörténet mitológiai történeteit. A mennyezeten pedig különleges csillagászati, zodiákus ábrázolások láthatók. A zodiákus az asztrológiában ma is használatos állatövi szimbólumokat is megjeleníti. A falakon római kori császárok fáraói öltözékekben számos istenségnek mutatnak be áldozatokat.  

A templom falain az áldozatokon kívül több érdekes felirat is látható. Az egyik ilyen történelmileg is érdekes, felírat, amiben említést tesznek Septimus Severus császár és felesége, valamint fiai kr. u. 199-ben történt Egyiptomba látogatásáról. Külön érdekesség, hogy később, kr. u. 212-ben egyik fiú nevét, a halála miatt utólag kitörölték a feliratból. Szintén különlegesnek számít az a két kriptografikus írással készült himnusz, ami a kazettás oszlopok belső oldalain látható. A szöveg különlegessége, hogy kizárólag kos- és krokodilhieroglifekből áll, így mindeddig a teljes olvasata és magyarázata bizonytalan.

esna_tempel_hypostyl_14.jpgKülönleges és egyedi ábrázolás még, Commodus császár madárvadászatát ábrázoló nagyméretű áldozati jelenet. Commodus császár fáraóként jelenik meg, aki futó tartásban elejtett madarakkal és halakkal teli hálót tart. A fáraót két oldalról Khnum és Hórusz isten veszi körü, és a háló összehúzásában is segítenek neki. A kép tulajdonképpeni értelme nem vadászjelenet, hanem az ellenséget jelképezi. A hálóval történő madárfogás a király ellenségeinek „begyűjtését” és megsemmisítését jelképezi, aki ezáltal egyfajta védővarázslatot valósít meg.

A templomot eredetileg felvonulási út kötötte össze a Nílussal. Közvetlenül a mai kikötőtől délre még láthatók az ókori kikötő maradványai Marcus Aurelius kartusaival.

A város másik temploma a modern Eszna alatt található, kb. 12 km távolságban dél felé (Kom Mer), de mivel teljesen be lett építve, feltárása még várat magára.

Ma a folyó és a templom között fedett turistabazár húzódik. A várostól északra két duzzasztógát szeli át hídként a folyót, az egyik vízerőműként is funkcionál.

 

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 11
Összes: 724442
Hónap: 18559
Nap: 629