Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Megnyílt a Lépcsős Piramis...

Szakkara új látványossága

 

Újra megnyílt a látogatók előtt

az egyiptomi Dzsószer-piramis.

 

 

lepcsos piramis_egyptforever.jpg

 

Ezzel nyolcra emelkedett Kairó és környékén azon piramisok száma, amiket az érdeklődők nem csak kívülről, hanem belülről is megtekinthetnek.

 

lepcsos piramis2_egyptforever.jpg

 

Emlékszem, mikor pár éve Zahi Hawass kapányolt, hogy veszélyben van a Lépcsős Piramis, mert olyan rossz állapotban volt, hogy attól féltek, egyszer csak összeomlik... és sürgette a legöregebb piramis rekonstrukciós munkáinak megkezdését.

 
És bizony az utóbbi időben csak felállványozva csodálhattuk a jó öreg Dzsószer fáraó égbe emelkedését szolgáló építményt.
 
Hosszú évekig tartó felújítás után, most csütörtökön (2020. március 5-én)  újra megnyílt a látogatók előtt Dzsószer fáraó lépcsős piramisa, a szakkarai nekropolisz leglátványosabb építménye, a valaha épült legrégibb piramis.
 

A 60 méter magas, 4700 éves kőépítmény restaurálására 104 millió egyiptomi fontot (2 milliárd forint) költöttek. A felújítás 2006-ban kezdődött el és több, mint 14 évig tartott (2011 és 2013 között  szüneteltek a munkálatok az egyiptomi forradalom miatt).

Első rendelkezésként a piramist naponta csak 45 látogató keresheti fel.

A belépőjegy a piramis belsejébe:  100 EGP

 

lepcsospiramis3_egyptforever.jpg

A piramis építtetője a III. dinasztia legjelentősebb uralkodója, Dzsószer fáraó volt, tervezője pedig a világ első ismert tudósa, a polihisztor Imhotep, akit zsenialitásáért később istenként tiszteltek Egyiptomban. Imhotepet egyesek a világ első építészeként tartják számon.

A felújítás célja az összeomlás előtt álló piramis megmentése volt. A négy külső homlokzat restaurálásán kívül helyreállítási munkálatokat végeztek a piramis belsejében is, így renoválták a sírkamrához vezető folyosókat, a 28 méter mély és 7 méter széles sírkamrát és a fáraó szarkofágját is.

A hosszan tartó renoválás során viták támadtak a  restaurációs munka minőségéről, hogy nem megfelelő, hogy a végzett munka még jobban veszélyezteti a piramis stabilitását. Utólag a műemlékvédelmi minisztérium elismerte, hogy volt olyan művelet, ami szükségtelen rongálást okozott a piramisban, hátrányosan hatott ki a statikára, és az építmény kulcselemeit tette ki az időjárás viszontagságainak, melyet természetesen a későbbiekben korrigáltak.

 

Kedves Egyiptom-rajongók! 

Íme egy újabb érdekesség, amiért érdemes Egyiptomba látogatni, hogy beléphessünk Egyiptom legöregebb piramisába...

lepcsospiramis4_egyptforever.jpg

lepcsospiramis4_egyptforever.jpg

lepcsospiramis6_egyptforever.jpg

lepcsospiramis7_egyptforever.jpg

lepcsospiramis8_egyptforever.jpg

lepcsospiramis9_egyptforever.jpg

lepcsospiramis10_egyptforever.jpg

 

(Egypt Forever)

 

A mappában található képek előnézete Saqqara - Lépcsős Piramis (The Step Pyramid)

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 14
Összes: 683565
Hónap: 16823
Nap: 407