Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Szakkara (4.rész)

MEHU sírja

MEHU VEZÍR SÍRJA
 
2018. szeptemberében nyitották meg a nagyközönség előtt Szakkarában Mehu vezír gazdagon díszített sírját, melyet 1940-ben fedeztek fel és a közelmúltban restaurálták.
Mehu 4300 évvel ezelőtt, az első fáraók korában élt az Óbirodalom VI. dinasztiájának idején. Egyes nézetek szerint Teti más nézetek szerint I. Pepi fáraót szolgálta legmagasabb rangú tisztségviselőként.
 
 
Hartwig Altenmüller nézete szerint Mehu egyik testvérek Iynefret-nek a neve megegyezik egy VI. dinasztia korai időszakából ismert Iynefret nevű vezér nevével. Ezenkívül Mehu a Djed-sut-Teti címét is viselte, vagyis Teti király piramiskomplexumának felügyelője lehetett. Mások azt állítják, hogy később élt I. Pepi uralkodása alatt, és az ő magas tisztségeket betöltő alattvalója volt.
A lépcsős Dzsószer-piramistól mintegy 100 méterre fekvő hatalmas sírkomplexum egy hosszú folyosóból és hat sírkamrából áll. A korabeli nemesség tagjai közül csak keveseknek adatott meg az a kiváltság, hogy családtagjaikkal közös sírban nyugodhassanak.
Mehu családjáról több mindent is tudni lehet. A szüleinek neve sajnos nem ismert. A vezírnek két felesége volt, egyikük Nebet, a másik pedig Neferkaus. Több gyermeke is volt. A fiai Meri Re Ankh, Hetep Ka, és Khuy és volt egy Merut nevű lánya is.
Sírkamra felirata szerint Mehu összesen 48 titulust viselt, a vezíri rang mellett ő volt például a királyi írnok, és a bírák vezetője, a kincstárjegyek felügyelője, a kettős magtár felügyelője, Felső-Egyiptom felettese és minden királyi alkotás felügyelője is.
Mehu-n kívül ebben a masztabában temették el családtagjait is, a fiát, a 22 tisztséggel rendelkező Meri Re Ankhot és unokáját, Hetep Ka II-t is, neki 10 titulusát sorolják fel a hieroglifák.
 
A masztaba díszítése nagyon látványos és színes. A falakon látható jelenetek a megboldogult vezírt ábrázolják, amint a vadászik vagy halászik. Más képeken betakarítási munkákat, vagy épp akrobatikus táncokat örökítettek meg, ahogy az más óbirodalmi sírokban is ismeretes.
Emellett a sír két különleges díszítéssel is rendelkezik. Az egyik érdekesség a sírban lévő álajtó mintázata. Ezen álajtó festésében arra törekedtek, hogy a ténylegesnél nemesebb anyag látszatát keltsék. A valójában homokkő helyett, Mehu vezír szakkarai sírjának vörös-sárga festésű álajtaja úgy néz ki, mintha vörös gránitból készült volna.
 
A másik érdekesség pedig, hogy a sír egyik halászást-vadászást ábrázoló faldíszítésén krokodilok párosodnak.
 
 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 12
Összes: 683579
Hónap: 16815
Nap: 416