Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Szakkara (7.rész)

MERERUKA sírja

MERERUKA VEZÍR SÍRJA
Mereruka a VI. dinasztia idején Teti fáraó egyik magas rangú tisztviselője, vezíre volt. Mereruka a fáraó közvetlen családjához tartozó személy volt, hiszen Teti legidősebb lánya, Watet-khet-hor volt a felesége. Mereruka számos tisztségekkel rendelkezett. Ő volt "Teti piramisának felügyelője", "a palota kormányzója", “a királyi levéltár igazgatója” és " a király minden munkájának igazgatója ". Mererukának igen nagy családja volt. Fiai Meriteti, Pepiankh, Memi, Khenti, Apref, Khenu, Nefer, és a lánya Ibnebu.
Mereruka masztabáját 1893 júliusában Jacques de Morgan fedezte fel. A masztaba bejárata dél felé néz, nem keletre, ahogy az megszokott. Ez valószínűleg Ka-gemni és a Mereruka közötti megállapodásnak köszönhető. A két masztaba egymás mellett helyezkedik el, és Ka-gemni sírjának bejárata néz kelet felé.
 
Mereruka masztaba komplexuma a legnagyobb kamaraszámú nem királyi sír Egyiptomban; amely nem kevesebb, mint 31 felső kamrát tartalmaz. A masztaba valójában 3 személy sírja, de mindegyik csak a komplexum déli oldalán lévő egyetlen bejárattól érhető el, és mindegyiket független, többkamrás kápolnának tervezték. A 31 terem közül 21-et Mereruka-nak (az A-kamrák), 5-öt feleségének Watetkhethor-nak (B kamarák) és 5 szobát fiának Meriteti-nek (C kamarák) szentelték. Ezen felül 3 akna tengellyel és ezekhez tartozó temetkezési kamarákkal rendelkezik. A Mereruka számára készített 21 kamra közül 10 kamra a padlótól a mennyezetig díszített.
A bejárat falán lévő festmények az évszakokat jelenítik meg. Az első három kamrában a bútorgyártás, a vadászat, az aranyműves munkák jeleneteit festették a falakra, a jelenet érdekessége, hogy a munkások egy része törpe növésű. Illetve láthatjuk ahogy Mereruka társasjátékot játszik, avagy kedvenc háziállataival (3 kutyájával és a házi majmával) láthatjuk. A sír több jelenetében Mererukát együtt látjhatjuk a feleségével. A sírábrázolásból kiderül, hogy Watetkhethor jelenléte nagy fontossággal bír Mereruka számára életében és még a sírjában (vagyis a túlvilágon) is.
 
 
 
Nagyon szépek a vadászjelenetek a sírban. Külön érdekesség, hogy sír falán lévő jelenetek csodaszépen mutatják be a Nílus parti mocsarakat, és annak élővilágát is. Mereruka egy papirusz tutajon siklik a vízen, míg a körülöttük lévő nádasban hemzsegnek a vadon élő állatok. Fészkelő bíbicek a szárnyukkal védik fiatal fiókáikat egy fosztogató ihneumon, más néven egy egyiptomi mongúz támadása ellen. Más jelenetekben a Nílus vizében felnőtt vízilovak harcolnak a krokodilokkal. Mögötte pedig egy víziló épp ellik, míg a vízben egy krokodil lesi, hogy megtámadja az újszülött állatot.
 
A sír különlegessége az a szoba, ahol magával Mererukával, illetve annak ka-szobrával találkozhatunk teljes életnagyságban. A sír gazdája kilép a falfelületről, háromdimenziós szobor formájában. A terembe lépbe, szó szerint fogad minket sírjában a vezír. Rendkívül hatásos jelenet.
 
 
 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 10
Összes: 724451
Hónap: 18563
Nap: 637