Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Szerapeum (Szakkara 8. rész)

Szerapeum (Szakkara 8. rész)

Szerapeum

Ha tovább indultunk a kanyargós aszfalt úton a Lépcsős Piramistól pár perces út után ha megállunk a domb tetején, igen messze ellátni, mindenütt a sivatag homok dombjai, kivéve az itt-ott kiemelkedő távoli piramisokat. Ha letérünk az aszfaltozott útról a dombról talán egy bő kilométernyire kell elmenni és a Filozófusok köre közelben az út kétoldalt kövekkel van kirakva. Lépcsős lejárat vezet egy hatalmas földalatti kőpincébe, ez a Szerapeum, az ápisz bikák temetője.
serapeum-saqqara-2.jpgA Szerapeumot Kr.e. 1400 táján hozták létre Szakkarában, itt temették el a mumifikált Ápisz-bikákat. 1851-ben tárta fel Auguste Mariette francia régész és egyiptológus. Az Ápisz-bikák végső nyughelyét 2001-ben zárták be vízbeszivárgás és földmozgások miatt, a restaurálásra 12 millió egyiptomi fontot költöttek. A projekt keretében megerősítették a falakat, modernizálták a világítást, a szellőző és a biztonsági rendszert. A látogatók végigjárhatják a hatalmas földalatti galériákat, ahol 30 sír található, valamint sztélék, amelyek feliratai elárulják, hogy mely uralkodók alatt éltek a szent bikák. A sírköveket a restaurálás során fémrudakkal erősítették meg.
Ezeket az állatokat Ptah isten szent állatainak tartották. A föld alatt 340 m galéria van. maxresdefault.jpgEgy falat töltenek meg az állatok nevei. Sok tábla már hiányzik. Eléggé össze-vissza vésték be a táblákat. Hosszú folyosón megyünk előre, mint egy borospincében. Kétoldalt oldalüregek, de mélyebben. A folyosó az oldalüregek felemagasságában van, lenn hatalmas szarkofágok, tele hieroglifával. Az oldalüregekben két oldalt hatalmas boltozatos bevágások látszanak. A szarkofágokat kirabolták.
450px-louvres-antiquites-egyptiennes-p1020068.jpg

images--2-.jpg

6534.jpg

img_9030-titel.jpg

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 14
Összes: 683571
Hónap: 16819
Nap: 410