Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A kairói Egyiptomi Múzeum

Egyiptomi Múzeum Kairóban

Kairóban (Egyiptom) található a Kairói Egyiptomi Múzeum vagy az Egyiptomi Régiségek Múzeuma, amelyet valójában Egyiptomi Múzeumnak hívnak, és az ókori Egyiptom idejéből származó tárgyak legnagyobb gyűjteményének ad otthont. A múzeum Kairó központjában, a Tahrir téren található. 1900-ban Marcel Dourgnon francia építész tervezte neoklasszikus stílusban, 1902-ben avatták fel.

Több mint 136 000 minősített tárgyat tartalmaz az egyiptomi történelem különböző korszakaiból: korai dinasztikus időszakból, az óbirodalom, középbirodalom, újbirodalom időszakaiból, az három átmeneti időszakból, késői, hellenisztikus és római korból. A múzeum nemcsak a kiállított műtárgyak mennyiségével, hanem azok különlegességével is kiemelkedik a többi múzeum közül. Sok tárgy szó szerint felbecsülhetetlen értékű és történelmi szempontból is rendkívüli fontosságú. Évente több mint két és fél millióan keresik fel a múzeumot.

screenshot_1007.jpg

Előzmények

1835-ben létrehozták az Egyiptomi Régiségügyi Szolgálatot, hogy megvédje az ország kincseit és műemlékeit a helyi és külföldi kapzsiságtól és rablástól.

1858-ban Auguste Mariette (a Régiségügyi Szolgálat akkori igazgatója) új múzeumot nyitott a Bulaq negyedben, a Nílus partján, de egy nagy árvíz miatt használhatatlanná vált.

A kormány elhatározta, hogy egy nagy múzeumot épít, és addig a gyűjteményt Iszmáil pasa gízai palotájában őrizték.

screenshot_1006.jpg

A múzeum evolúciója

1922 óta a múzeum látványos növekedésnek indult, mivel gyarapodott Tutanhamon több mint 3500 tárgyból álló hatalmas kincsével, melyet Howard Carter fedezett fel (és lord Carnarvon finanszírozta az ásatást). A fáraó sírja (KV62), a Királyok Völgyében az ókori Théba közelében található, a mai Luxor város nyugati partján.

screenshot_1008.jpg

Belső elrendezés

A földszinten egy kiterjedt papiruszgyűjtemény található az elmúlt két évezredből. Különböző nyelveken írták őket, görögül, latinul, arabul, ókori egyiptomian és hieroglifákkal.

Az érmeteremben érmék aranyból, ezüstből és bronzból készültek, és nem csak az ókori Egyiptom időszakából, hanem a görög, a római és iszlám időszakokból is vannak a gyűjteményben, melyek segítették a történészeket az ókori egyiptomi kereskedelem kutatásában.

Szintén a földszinten találhatók az óbirodalmi, a középbirodalmi és az újbirodalmi tárgyak, köztük szobrok, festmények és szarkofágok.

A felső emeleten Tutanhamon kincsei találhatók, és a kiállítás kronologikus sorrendben folytatódik a múlt dinasztiáinak tárgyaival, köztük a Huszonegyedik és a Huszonkettedik dinasztiák Taniszban talált kincseivel, köztük I. Psusennes fáraó aranymaszkjával, Sheshong fáraó ezüstszarkofágjaival.

A gyűjtemény a római kor különböző darabjainak bemutatásával zárul, mint például a Medúza fejével ellátott mozaik. A múzeum pincéiben található raktárban még mindig nagy számban vannak olyan tárgyak, amelyeket még nem dokumentáltak, és még nem állították ki a múzeum egyik tárlatán sem, köztük mintegy 600 sírból származók, amelyek leltári dokumentálása is évekig tart. Köztük vannak olyan tárgyak, amelyeket különféle fáraók sírjaiban találtak.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 9
Összes: 724405
Hónap: 18557
Nap: 625