Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Ibn Tulun Mecset

 Az Ibn Tulun Mecset

 Az Ibn Tulun-mecset 


Az Ibn Tulun-mecset területi nagyságát tekintve Kairóban a legnagyobb és a legrégibb mecsete a városnak, ami eredeti formájában fennmaradt. 

mosque_of_ibn_tulun-_cairo-_egypt4--1-.jpg

 A mecsetet 876-tól 879-ig építették, melynek építtetője Ahmad Ibn  Tulun, aki az Abbásszidák helytartója volt Egyiptomban 868 és 884  között, s gyakorlatilag független uralkodóként vezette az országot.  Az építkezés kezdetét al-Maqrizi (1364-1442) egyiptomi történész  kelteztette, az épület elkészültét a mecset falában egy bevésett felirat  mutatja. A mecset a Jaskur-dombon épült. Egy helyi hagyomány  szerint a tetőzet Noé bárkájának az anyagából készült, amit itt  találtak meg az Özönvíz után. A mecset képezte a középpontját Ibn  Tulun keletkező fővárosának, Al-Katái-nak, nem messze Fusztát-tól,  ahonnan az Ibn Tulun által alapított dinasztia, a Tulunidák kormányozták a birodalmat. A mecset eredetileg Ibn Tulun palotája mellett állt és egy ajtón keresztül a palotából közvetlenül a minbar-ba lehetett belépni. A 10. század elején Al-Katái-t lerombolták, a mecset maradt fenn egyedül. A mecset szamarrai stílusban épült és egy abbasszida ráépítéssel bővült. Egy belső udvara van, amit fedett csarnokgalériák öveznek, s közülük a legnagyobb Mekka felé mutat. Az eredeti mecset mosdató kútja a belső és külső falak közötti területen volt. A 13. században Al-Manszúr Ládzsín szultán egy további kutat emeltetett a belső udvar közepén egy magas kupolával.

Építésének időpontja vitatott, mivel külső lépcsője a Szamarrai minaretre hasonlít. Egy helyi legenda szerint

mosque_of_ibn_tulun-_cairo-_egypt9.jpg

 a minaretet maga Ibn Tulun tervezte. Egy tanácskozáson hivatalnokai körében szórakozottan egy pergament csavargatott az ujja köré, s amikor valaki megkérdezte, mit csinál, zavartan azt válaszolta, hogy a minaretjét tervezi. Az építészeti jellemzők közül sok azonban mégis egy későbbi építésre utal, különösen a kapcsolat hiánya a mecset alaprajzával. Az arab geográfus, al-Muqaddasi (945/6-1000) leírásában – ez a legkorábbi forrás – a minaretnek van egy külső lépcsője, ami hasonlít a Szamarrai minaretéhez. Ezzel szemben Doris Behrens-Abouseif, építészet-történésznő Ládzsín szultánt véli a minaret építtetőjének, aki a mecsetet 1296-ban restaurálta.

A mecsetet több ízben restaurálták. Az első ismert felújítás 1177-ben történt a Fátimida-vezér, Badr al-Dzsamali megbízásából, aki a mecseten egy második feliratot helyeztetett el. Ezen tanúsítja, hogy egy az isten és az ő prófétája Mohamed, de azt is mondja, hogy „és Ali isten szövetségese”, s így a hit siíta változatának megtartását is követeli. A Ládzsín szultán által elvégzett restaurálás 1296-ban egy javítást fűzött ehhez. Az utolsó felújítását a mecsetnek 2004-ben az Egyiptomi Ókorhatóság végezte. A középkorban néhány ház közvetlenül a mecset külső falához épült. A legtöbbet 1928-ban az arab emlékek megtartásának kizárólagossága céljából lebontották, de a két legkorábbi, jó állapotban fennmaradt patrícius háznak mégis megkegyelmeztek. „A krétai asszony háza” a 17. századból és a „Beit Amna bint Salim” a 16. századból eredetileg két külön álló épület volt, melyeket később a harmadik emeleten egy híddal kötöttek össze. A két épület a mecset udvara fölött közelíthető meg és a Gayer-Anderson Múzeum található bennük. A múzeum R.G. John Gayer-Anderson tábornokról kapta a nevét, aki 1942-ig élt ott és az ő magángyűjteménye van itt.

Az A kém, aki szeretett engem című James Bond film egyes részeit az Ibn-Tulun mecsetnél és a Gayer-Anderson Múzeum termeiben forgatták.

További fotók az Ibn Tulun mecset képgalériában, valamint a Mecsetek és az Old Cairo képgalériákban.

 

 

A mappában található képek előnézete Ibn Tulun Mecset

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Január / 2023

Elérhetőség

Statisztika

Online: 20
Összes: 771249
Hónap: 23540
Nap: 1039