Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A repülőutakon jelentkező problémákról....

Beszélgessünk a problémákról… 

A repülőutakon jelentkező problémák.

 

A közelmúltban az egyik utazási iroda műszaki okok miatt többórás csúszással tudta csak hazaindítani az utasait Egyiptom egyik üdülővárosából. A magyar sajtóban elég nagy hírverést kapott az ügy. Kaptak hideget-meleget vegyesen. A híreket olvasva leginkább az emberek (utasok) viselkedésén és hozzáállásán ugrott a homlokom közepéig a szemöldököm. Épp ezért is gondoltam arra, hogy beszélgessünk kicsit arról, hogy mi mindenre kellene figyelnünk egy repülőút során. Megelőzve ezzel sok kellemetlenséget magunknak és másoknak egyaránt.

Annak ellenére, hogy a sok olcsó fapados járat elmúlt évekbeli megjelenésével népszerű és gyakori dolog lett a repülés, sosem szabad megfeledkeznünk arról a tényről, hogy az emberi szervezet alapvetően nincs hozzászokva a nagy magasságban történő utazáshoz. Épp ezért fontos, hogy egészségügyileg is felkészüljünk egy-egy utazásra. Különösen a hosszú repülőutak számos változást idézhetnek elő az utasok közérzetében, egészségi állapotában. A már fennálló egészségügyi problémával küzdő utasok még inkább számolhatnak ilyen hatásokkal, így számukra tanácsos orvosi szakvéleményt kérni repülés előtt.

Egy repülőút során annyi minden adódhat, kezdve a legegyszerűbb problémáktól, az fontos vagy igen komoly egészségügyi helyzetekig.  Alábbiakban rövid összefoglalót szeretnék nyújtani, hogy mik lehetnek ezeket a problémák, és hogyan segítsünk megelőzni, illetve enyhíteni.

 

 1. A felfokozott izgalomtól, a szokatlan élethelyzettől, a várakozástól igen hamar kaphatunk fejfájást. Fontos, hogy legyen nálunk folyadék, és egy szem fájdalomcsillapítót is betehetünk a kézipoggyászba a helyzet kezelésére.

 

 1. Sok esetben a szomjúságtól kezd el fájni a fejünk. Mivel a becsekkoláskor nem vihetünk át folyadékot, így fontos, hogy a becsekkolás után mindenképp gondoskodjunk arról, hogy vásárolunk magunknak valami folyadékot. (Lehetőleg vizet és nem valami cukros üdítőt, amitől még szomjasabbak lehetünk.) Ez különösen fontos, ha gyerekkel utazunk. Mert a várakozás alatt, illetve a gépen ülve, ha megszomjaznak a gyerekek, nagyon fontos, hogy tudjunk nekik vizet adni. Ez könnyen orvosolható azzal, ha előrelátóan gondoskodunk magunknak ásványvízről függetlenül attól, hogy a gépen felszolgálnak-e bármit a részünkre. Javaslom továbbá, hogy kerüljük az alkoholfogyasztást, nem csak azért, mert egy kötözködő kapatos utas a fedélzeten akár leszálló ok is lehet, hanem mert az alkoholfogyasztás a repülőgépen pont a kiszáradás hatásait erősíti fel.

 

 1. A repülőgépeken alacsony, általában 20% alatti a levegő páratartalma (ez az érték a lakásokban 30% körüli), ezért a bőr, a száj és az orr nyálkahártyája kiszáradhat, a szemben pedig viszkető érzés jelentkezhet. Az alacsony páratartalom nem okoz ugyan kiszáradást, de az egyéb tünetek kellemetlenségeit folyadékpótlással enyhíthetjük. A szemszárasság elkerülésére pedig a kontaktlencse viselése helyett esetleg ajánlatos inkább szemüveget viselni a repülés napján.

 

 1. Felszállás és leszállás közben légnyomásváltozás mutatható ki a repülőgép utasfülkéjében. Az utasok ezt gyakran úgy érzékelik, hogy bedugul a fülük. A kellemetlen érzést nyeléssel, rágógumi rágásával, illetve ásítással lehet megszüntetni. Ha továbbra is fennáll a probléma, egy rövid, erőteljes kilégzés befogott orral és csukott szájjal általában segít. Csecsemők esetében a babák etetésével, illetve cumi adásával lehet orvosolni a problémát.

 

 1. Komoly turbulencia esetén előfordulhat tengeri (utazó) betegség, de egyébként repülőúton ritkán szenvednek ilyesmitől az utasok. Ha valaki mégis hajlamos rá, ha tehetjük, tanácsos a gép középső részébe kérni az ülőhelyet, mert ott kevésbé érezhetőek a mozgások, és készenlétben tartani az ilyen esetekre fenntartott zacskót. Érdemes konzultálni egy orvossal a lehetséges megelőzési módokról.

 

 1. Fontos dolog, hogy repüléskor a kézipoggyászunkba mindig tartsunk egy kardigánt vagy egy vékonyabb pulóvert (nyári időszakban egy zoknit). Minden gépen légkondicionálót használnak. Az esetek többségében 20 fok környékére hűtik a gép fedélzetét, és a fázékonyabbak jobb, ha felkészülnek erre. Nincs annál rosszabb, mint mikor a 3-4 órás repülőutat vacogva üli végig az ember…

 

 1. A repülőgépen lévő magas légnyomás miatt nem csoda, ha gondjaink támadhatnak az emésztésünkkel. A magnézium erre is nagyon jó, amely izomlazító hatása révén enyhíti, illetve megelőzi a gyomor feszülését, szabályozza az emésztést így nem alakul ki kellemetlen, esetleg görccsel járó puffadás vagy szorulás. Emellett sokat segíthet az is, hogy ha kerüljük a szénsavas üdítőitalokat valamint a szélhajtó ételeket, mint például a tojás, a káposzta vagy a hüvelyesek.

 

 1. Különböző időzónákat érintő repülőút során a biológiai óránk felborul, ami időátállási problémát eredményez. Ez emésztési zavarokat, rossz közérzetet, aluszékonyságot, éjszakai álmatlanságot, fizikai és mentális teljesítménycsökkenést okozhat. Az időeltolódás miatti rosszullétet nehéz elkerülni, de létezik néhány módszer, amivel enyhíteni lehet a tüneteket. Érdemes az utazás előtti napon, majd a repülőúton pihenni. Egyen könnyű ételeket, és ne fogyasszon alkoholt. A koffein adagot is érdemes a megszokott alá csökkenteni.

 

 1. Bárhol, ahova több ember van bezárva, könnyű összeszedni valamilyen betegséget. Ezért az utazás előtt, alatt, és utána a kézmosás és az alkoholos kézfertőtlenítő a minimum, amellyel megelőzhetjük a nagyobb bajt. A másik egyszerű módszer, ha hosszabb útra indulunk, az utazás előtti kiadós alvás. Ha kimerültek vagyunk, az immunrendszerünk is legyengül, így szervezetünk nem tud ellenállni a vírusok támadásának.

 

 1. Órákig egy helyben ülni – különösen ha két ember közé vagyunk beszorítva – rettenetesen kényelmetlen tud lenni. Nem csoda, ha fáradtan és összetörve érkezünk meg a célállomásunkra. A mélyvénás trombózis megelőzhető az utazás alatti mozgással: minden 2-3. órában álljunk fel, és tegyünk meg néhány lépést. Több légitársaság is javasolja olyan gyakorlatok végzését, amelyek repülés közben, akár az ülésben is elvégezhetők. Ha módunkban áll, ne helyezzünk el kézipoggyászt a lábunknál, mert az akadályozza a mozgást. A ruházatunk legyen laza és kényelmes. A szűk, feszes ruhák csak ronthatnak a helyzetünkön. Az izmok összehúzódása nagy szerepet játszik a vér áramlásában, különösen a lábakban. Hosszú mozdulatlanság során, különösen ülő helyzetben a vér a lábakba áramlik, ami duzzadáshoz, a végtag merevséghez és kényelmetlenséghez vezet. A négy órásnál hosszabb utaknál fontos figyelnünk arra, hogy a trombózisveszély, mint kockázati tényező magasabb százalékos arányban megjelenhet. Érdekes, hogy a 160 centiméternél alacsonyabb és a 190 centiméternél magasabb személyek esetében is fokozott kockázattal kell számolni: a trombózis kialakulásának esélye négyszeres. A magyarázat valószínűleg a „szélsőséges” testméretek véráramlást esetlegesen módosító hatásában rejlik.

 

 1. Bármilyen kisebb-nagyobb egészségügyi problémával küzd valaki, az életmentő gyógyszereiből a kézipoggyászában is tartson pár szemet!!!!!!!!!!!!!! A legutóbbi incidens kapcsán, mikor azt olvastam, hogy a cukorbeteg utas felháborodott és botrányt csinált, mert a gép késve indult, a gyógyszerei meg a feladott bőröndbe voltak, felnevettem és én is felháborodtam.. bár én az utas viselkedésén. Miért gondolja azt bárki, hogy másnak kell gondoskodni az ő egészségügyi problémájáról? Miért mondom ezt? Bármilyen betegséggel küzdünk is, aki repülőútra készül, fel kell készülnie, hogy a betegségével kapcsolatosan mindig legyen megfelelő gyógyszer kéznél. Becsekkolás után senki nem fog elszaladni a géphez és kikeresni a bőröndjét, ahogy repülés közben sem megy le senki a raktérbe előszedni a gyógyszereit. Visszatérve a konkrét helyzethez… Cukorbeteg? Sajnálatos dolog… de mint ilyen, pontosan tisztában kell lennie ezen betegség kezelésének szabályairól. Épp ezért, legyen annyi tisztelet és figyelem saját maga iránt, hogy a gyógyszereiből legalább 1-2 szemet betesz a kézipoggyászába. Ha injekciót használ (és azt valóban nem viheti fel a gép utasterébe), akkor az utazás előtt az orvosától kérjen olyan tablettát, ami ezen átmeneti időszakban megoldást jelent a problémájára.

 

 1. Emellett nagyon fontos dolognak tartom, hogy sosem szabad azon háborognunk, hogy késik a gépünk, mert műszaki okok miatt javítják. Bocsánat, de egyszerűen nevetségesnek tartom, ha valaki ilyenért háborog. Belegondol az ilyen utas abba, hogy valójában mi is történik? Hogy mindez épp az ő biztonsága érdekét tartják szem előtt? Ilyenkor szívem szerint feltenném a kérdést a zúgolódóknak: Valóban annyira sietnek, hogy jobb lenne, ha félúton a tenger felett lenne gond a repülőgépükkel? Nem kényelmesebb a reptéren várakozni, mint egy tengerre történő kényszerleszállás után a hideg tengervízben mentőmellényben vergődve várni, hogy mikor jön a segítség? És ez még a jobbik eset… mert tudjuk, hogy ennél sokkal rosszabb helyzet is előfordulhat.

 

Fontos tudnunk továbbá, hogy a légi utazás a hét napnál fiatalabb csecsemőknél nem javallott. A hét napnál idősebb, de koraszülött babák utazása esetén az orvosi véleményt minden esetben be kell mutatni. A kabinnyomás változása nyugtalanságot okozhat, amin etetéssel, illetve cumi adásával lehet segíteni.

A nagyobb gyerekeknél szintén problémát jelenthet a szokatlan élethelyzet, amitől a gyerek fél. Hasonlóképpen a túl sok ember jelenléte, vagy a mozgás korlátozottsága miatt viselkedhetnek a gyerekek szélsőségesen. A saját magunk és a többi utas nyugalma érdekében fontos, hogy az utazás előtt elmagyarázzuk a gyermekünknek, hogy mi történik, hogy megértse miért kell a megszokottól eltérően viselkednie. Emellett fontos, hogy gondoskodjunk számukra olyan szórakozási lehetőségről (könyv, zene, játék, tablet), ami leköti a figyelmüket, és így képesek lesznek csendben és nyugodtan viselkedni.

A várandós nők utazását a légitársaságok az alábbi esetekben korlátozzák: A terhesség 28. hete után az orvos igazolása kell a szülés várható dátumáról, illetve arról, hogy a terhesség normálisan zajlik. Normális terhesség esetén a 36. hét végéig lehet utazni. Ikerterhesség esetén a 32. hét végéig lehet repülővel utazni.

Világszerte szinte az összes járaton tilos a dohányzás. A dohányosokat ez kiváltképp a hosszú utazás alatt viseli meg. Nikotintapasz vagy nikotinos rágógumi pótolhatja a nikotinéhséget a repülés alatt.

A búvárok közvetlenül a merülés után nem utazhatnak repülőgéppel, mivel a kabinnyomás csökkenése keszonbetegséget válthat ki náluk. Tanácsos az utolsó merülés után legalább 12 órát várni a repüléssel.

Mivel a repülés az ember nem természetes tevékenysége, sokan tapasztalhatják a lelki betegségek különböző fokozatait repüléskor. A probléma legfőbb oka általában a stressz és a félelem. A tünetek bármikor jelentkezhetnek a repülés előtt és annak folyamán. Az utazás minden formája előidézhet stresszt, különösen a repülés: a hosszú út a reptérig, rövidebb alvás, stb. Gondos előkészítéssel, időbeosztással a problémák nagy része megelőzhető. Azok számára, akik repülési fóbiában szenvednek, szeretnének repülni, de az attól való félelmük miatt képtelenek, tanácsos orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben hasznos lehet a gyógyszerezés, de semmiképpen nem ajánlott alkoholt fogyasztani a feszültség oldása céljából.

 

Nem javasolt a légi utazás a következő esetekben:

 • 7 naposnál fiatalabb csecsemők számára
 • Várandós nők számára a terhesség 36. hete (ikerterhesség esetén a 32. hét) után, illetve a szülést követő 7 napon belül

Azoknak, akik az alábbi betegségekben szenvednek:

 • fertőző betegségek
 • merülés után bekövetkezett keszonbetegség
 • krónikus légúti betegség
 • pszichotikus betegségek (kivéve, ha a beteg teljesen kontroll alatt van)
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Január / 2023

Elérhetőség

Statisztika

Online: 4
Összes: 767621
Hónap: 22877
Nap: 516