Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Az egyiptomi kék

Az egyiptomi kék

 

Az egyiptomi kék, a legrégebbi ismert művészi pigment.

 
egyptian-blue-pigment.jpg
Az egyiptomi kék, más néven kalcium-réz-szilikát, az egyik első mesterséges pigment, amelyet az ember használt.
A finom pigment legkorábbi ismert példája körülbelül 5000 évvel ezelőttre datálódott, és az első dinasztia utolsó fáraójának, Ka-nak az uralkodási idejéből származó sírfestményén látható először.
 
Mások azonban azt állítják, hogy az egyiptomi kék használatára legkorábban a negyedik dinasztiát követően, illetve a Középbirodalom idején vannak bizonyítékok, mintegy 4500 évvel ezelőtt.
 
egyptian_blue.jpgAz Újbirodalom idejében az egyiptomi kéket már széles körben használták pigmentként, szobrokban, sírfestményekben és szarkofágokban megtalálható. Ezenkívül az egyiptomi kéket mázas kerámia előállítására használták, amely egyiptomi majolika (fajansz) néven ismert.
 
Az egyiptomi hit szerint a kéket az ég, tehát az univerzum színének tekintették. A vízhez és a Nílushoz is társult. Így a kék az élet, és az újjászületés színe volt.
 
Az egyik természetesen kék tárgy, amelyhez az egyiptomiak hozzáférhettek, a lapis lazuli és a türkisz volt. A sötétkék és a világoskék árnyalatú féldrágaköveket porrá lehetett őrölni, de ne feledjük, ezek értékes luxuscikkek voltak, pl: a lápisz lazurit Afganisztánból kellett behozni. Ezért nem túl meglepő, hogy az egyiptomiak egy szintetikus pigment előállítására törekedtek, amely a lapis lazuli kék helyettesítésére szolgál.
 
images--32-.jpgAz egyiptomi kék gyártása végül Egyiptom határain túlra is kiterjedt, és a Földközi-tenger egész területén megtalálható. Az egyiptomi kék számos görög és római tárgyon megtalálható, köztük az athéni Parthenon szobrain és számos pompeji falfestményen. Annak ellenére, hogy széles körben alkalmazzák a művészetben, a későbbi korokban az egyiptomi kék gyártási módja feledésbe merült, amikor a római idők véget értek.
 
Az egyiptomi kék pigmentpor a modern korban egy új területen is ismertségre tett szert. Az ókori egyiptomi por ragyogtatja az ujjlenyomatokat. A bűnügyi helyszínen a nyomozók egyiptomi kék pigmentet használnak a problémás felületeknél/anyagoknál, melyekről eddig nem tudtak ujjlenyomatot venni.

utb8ynfsvl2jxkjksanrq6y3lvxan.jpgEgy új kutatás kimutatta, hogy az egyiptomi kék nevű pigment, melyet körülbelül 5250 évvel ezelőtt állítottak elő először, porként használható az ujjlenyomatok észlelésére a bonyolult felületeken. A legkorábbi ismert szintetikus pigment, az egyiptomi kék található azokban a festékben, melyekkel az ősi szobrokat, koporsókat és sírfalakat színezték.

A modern tudósokat érdekelte ez a tartós árnyalat, és évtizedekkel ezelőtt rájöttek, hogy egy mesterséges anyagról van szó, melynek így újra ismertek lettek kémiai összetevői. Újabban kutatások viszont azt bizonyították, hogy egy bizonyos típusú fény hatására, az egyiptomi kék csaknem infravörös sugárzást bocsát ki, így ez a különlegesen ritka, láthatatlan lumineszcencia igazságügyi potenciálját.

A bűncselekmény elkövetése után a rendőrség kontrasztos színű port használ a releváns felületek ellenőrzésére, mikor ujjlenyomatokat keresnek. A por megragadaz ujjlenyomatokon, és megmutatja azok egyedi jellemzőit, ezáltal vizuálisan bizonyítva, hogy egy személy az adott helyszínen jelen volt. Eddig ezeket a nyomokat fényes vagy erősen mintás felületen nehéz felvenni. Ám ezen, az egyiptomi kék sokat változhat. A pigmentet a szokásos módon ecsettel viszik fel, de a felületet ezután speciális fényben fényképezik le egy módosított kamerával és egy infravörös sugarakra érzékeny szűrővel. Az egyiptomi kék por használatakor az ujjlenyomatok tisztán világítanak a képen.

 

(Egypt Forever - Kósa Ildikó)

 
 
 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 26
Összes: 726561
Hónap: 18643
Nap: 866