Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Csíráztatásról...

Már az ókori egyiptomiak hittek a csírák jó hatásában.

Tápláló, de kockázatos

 

Könnyen emészthető, tápanyagban gazdag eleség a magcsíra, melynek áldásos hatásairól már évezredek óta tud az emberiség. Az ókori egyiptomiak például – az újjászületés reményében – csírázó gabonával együtt temették el halottaikat.

A rómaiak viszont főként a tavaszi fáradtság ellenszereként éltek vele. Napjainkban növekszik a fogyasztásuk, különösen a téli-tavaszi időszakban.

xlshkdxq_1_556x365.png

 A szupermarketekben, illetve egyes piacokon ma már sokféle növény  csíráját kínálják, de a csíráztatást magunk is elvégezhetjük otthon.

 

 Fontos tudni azonban, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete  (WHO) a csírákat a közepesen kockázatos növényi eredetű  élelmiszerek csoportjába sorolta, mivel azok a körülmények (meleg,  nedves környezet), amelyek a csíráztatáshoz szükségesek, ideálisak a kórokozó baktériumok szaporodásához is. Ezek (a mag héján meghúzódva) már a termőföldeken fertőzhetnek, de a kész csírák szállítása, illetve tárolása során is kifejthetik áldatlan hatásukat.

(Leginkább az E. coli és a Salmonella baktériumok veszélyeztetnek, felszaporodásuk hányást, lázat, hasmenést okozhat.)

Ennek fényében figyelmeztet a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal: ha vásároljuk a nyers csírát, ügyeljünk, hogy mindig hűtött, friss terméket vegyünk, s étteremben ne rendeljünk ilyet.

Gyerekek, várandós nők, gyönge immunrendszerűek pedig egyáltalán ne fogyasszanak nyers csírát.

 

A csíráztatás higiéniájára otthoni körülmények között is ügyeljünk. Fontos a kiindulás: a mag ne legyen szennyezett (csávázószerrel kezelt), penészes, rossz szagú, s megbízható helyről (bioboltból) szerezzük be.

 

A csíráztatásra legjobb a lapos üveg- vagy műanyag tál. Ezen terítsünk el nedvesített konyhai kéztörlőt két rétegben, szórjuk el rajta egyenletesen a magokat, majd árasszuk el egy centi magasan langyos vízzel. Fél nap elteltével óvatosan öntsük le a vizet, a továbbiakban már nem lepheti el a víz a magokat, csak a papírt kell állandóan nedvesen tartani alattuk. Ezt követően takarjuk le a tálat papírtálcával és tegyük sötét helyre (a konyhaszekrénybe).

 

A csíranövények többsége 4-8 nap alatt éri el a 4-6 centis magasságot, ekkor vegyük le róluk a papírfedőt és tartsuk az egész állományt néhány óráig világos helyen. Ez idő alatt a növények kizöldülnek, és máris fogyaszthatók.

 

KÜLÖNÖSEN AJÁNLOTT.

Hosszú az étkezési céllal csíráztatható magok listája, és valamennyi értékes beltartalmú. A lucernacsíra attól különleges, hogy ásványi sói révén lúgosítja a vért, rostjai pedig kitakarítják a koleszterin-lerakódásokat. A napraforgómag-csíra – rendkívül gazdag beltartalma miatt – a fogyókúrázóknak különösen ajánlott, míg a zsázsacsíra főként a cukorbetegek számára fontos.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 18
Összes: 597291
Hónap: 20154
Nap: 606