Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Fáraók a kairói szeméttelepen

 Fáraók a kairói szeméttelepen

Az egyiptomi–német régészeti misszió két ramesszida szobrot fedezett fel az éppen Héliopolisz területén zajló ásatásokon.

20170310faraoszobrok.jpg

Talajvízszint alatt pihentek az ismeretlen fáraószobrok.

Dr. Aiman Ashmawi és dr. Dietrich Raue, az egyiptomi minisztérium és a Lipcsei Egyetem oldaláról vezetik az feltárásokat, melyek II. Széthi és valószínűleg II. Ramszesz fáraókat ábrázolják.

Héliopolisz több ezer éven át az ókori világ egyik legfontosabb kultikus központja volt, azonban ma Kairó legnagyobb szemétdombja alatt található.

 

A régészek munkáját ezenkívül a magas talajvízszint is nehezíti. A szivattyúk állandó működtetésével lehet csak közelebb férkőzni az alsóbb régészeti rétegekhez.

Továbbá a történelmi emlékek nagy részét felhasználták a középkori Kairó építésénél, így a templomok és épületek

2017031021.jpg

 blokkjai csak nehezen beazonosíthatóan és többnyire nem az eredeti helyükről kerülnek elő.

Bár nem éppen régészeti mennyország egy szeméttelepen dolgozni és küzdeni a talajvízzel, de a német egyetem immáron több mint 10 éve menti a menthetőt a káros beavatkozások elől. Az új kairói múzeumba fognak kerülni a leletek. 

A tavaszi ásatási szezon még csak két hete tart, de máris több fontos lelet került elő, többek között a két ramesszida szobor, amelyek nagyon fontos adalékkal szolgálnak a korszak szobrászati kutatásához.

2017031022.jpg

Az első szobor egy 80 cm magas töredék, amely II. Széthi fáraót ábrázolja. Nevét a szobor felkarján is olvashatjuk. A második szobor jóval nagyobb, eredetileg több mint 8 méter magas lehetett. Stílusa alapján II. Ramszeszt ábrázolhatja.

Az óriási szobor töredékei mélyen a talajvíz szintje alatt pihentek, és mozgatásuk igen nagy fejtörést okozott a missziónak, ugyanis többtonnás darabokról beszélünk. Az egyiptomi illetékesek, amint meglátogatták helyszínt, úgy döntöttek, hogy  a közeljövőben egy időszakos kiállítás keretében mutatják be a leleteket.

Később pedig a várhatóan 2018-ban nyíló új kairói múzeumba fognak kerülni, mint a gyűjtemény fontos darabjai.

20170310faraoszobrok3.jpg

A régészeti expedíció összesen három területen végez feltárásokat, ahol igyekeznek minél több információt megmenteni Héliopolisz történelméről az utókor számára. Az egyik ásatási területen pedig az egyiptomi régészek képzése is zajlik egy terepi iskola keretein belül. A régészeti misszió összetett és fontos munkát végez Kairóban, remélhetőleg még jó sokáig.

 

Forrás: Pabeschitz Virág

2017031023.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 14
Összes: 683579
Hónap: 16815
Nap: 416