Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Híres egyiptomi szerelmesek...

 

Híres egyiptomi szerelmespárok...

 

 

EGYPT FOREVER·2020. FEBRUÁR 14., 

 

Valentin nap kapcsán eszembe jutott, hogy ha ma a szerelmet ünnepeljük, nézzünk kicsit vissza kedvenc érdeklődési körünk, az ókori Egyiptom kapcsán is e témára... hiszen híres szerelmespár akad nem is egy Egyiptom uralkodói között is...

De kezdjük az istenekkel... hisz ők voltak az elsők...

 

Geb és Nut ... a föld és az ég istenei. Az ő szerelmük gyümölcsei Ízisz, Ozírisz, Széth és Neftisz. 

A legendák szerint Ré a napisten ellenezte szerelmüket, és mikor kiderült, hogy Nut istennő viselős, megátkozta, hogy az évnek egyetlen napján se tudja világrahozni gyermekét. Thot isten sietett a szerelmesek segítségére. Az egyik legendaváltozat szerint Thot a Holdtól ügyeskedte el a +5 napot az addig 360 napos évhez. Egy másik változat szerint Nut istennő kockajátékon nyerte el Thot-tól a plusz napokat, hogy gyermekei megszülethessenek. 

30ca2d9ab98db82101c08912905fcb98.jpg

És ha már ők szóba kerültem, nem lehet nem említeni Íziszt és Ozíriszt. Ízisz szerelme oly hatalmas volt, hogy időlegesen életre tudta kelteni férjét, hogy az gyermeket nemzhessen.

Ozírisz és testvére Széth története igen fontos helyet foglal el az egyiptomi mitológiában. Ahogy Ozírisz és Ízisz szerelmének története is. Ozírisz uralkodott Egyiptom földjén feleségével Ízisszel. Testvére Széth megirigyelvén a hatalmat Ozírisz életére tört egy csalárd trükkel, és szerezte meg a hatalmat az ország felett. Ízisz halott férje keresésére indult, majd mikor meglelte szerelmével egy rövid időre életre keltette, hogy magába fogadja éltető magvát. Ozírisz meghalt, így a túlvilágra távozott. Ízisz viszont viselős lett Hórusszal, az ég urával, aki később visszakövetelte Egyiptom trónját és bosszút állt a nagybátyján apja halála miatt.

hermitage_egyptian_statuettes2.jpg

És ha híres isteni szerelmeknél tartunk, a tökéletes szerelem a denderai Hathor és az edfui Hórusz isten szerelme...

Minden évben kétszer hatalmas ünnepséggel emlékeztek meg e két istenség szerelméről és nászáról az ókori Egyiptomban. A denderai Hathor templom istenszobrát látványos ceremóniával leutaztatták a Níluson Edfuba, ahol férjének Hórusznak a temploma áll. Az istennő szobrát a templom szentélyébe vitték, ahol a két istenség szobra egy jelképes "isteni nász" során egyesülhetett. Hasonlóképpen tett látogatást az edfui Hórusz isten szobra az év második felében Denderába, ahol szintén az isteni szentélyben egymásra találhattak a szerelmes istenek. Az ő házasságukat és szerelmüket tekintették a tökéletes szerelemnek.

egypt-philae-j-horus-and-hathor-on-the-facade-of-the-first-pylon.jpg

És most folytassuk a halandókkal...

Talán a leghíresebb szerelmes asszony Kleopátra, aki két híres és nagy hatalommal bíró római férfivel is szerelembe esett... Caesarral és Marcus Antonius-szal.

Kleopátráról és e két híres hadvezér iránti szerelméről könyvek sokasága szól... Kleopátra volt Egyiptom utolsó fáraója (fáraónője), akinek halálával véget ért  ez az egyedülálló birodalom és ókori kultúra. Caesar-tól egy fia született, akit Ceasarion néven ismerhetünk. Marcus antóniusztól pedig két gyermeke született... Alexandrosz Heliosz és Kleopatra Szeléné.

screenshot_117_2.jpg

Hasonlóképpen híres szerelmespár Ekhnaton fáraó és felesége a szépséges Nefertiti...

Az eretnek fáraó igen különleges időszakot képvisel Egyiptom történelmében. Uralkodásának 18 éve alatt az ország csaknem teljesen tönkrement, és kb. 200 év kellett, hogy újra helyreálljon a teljes rend és az anyagi jólét az országban. A fáraó vallásmegújító szándéka teljes kudarc volt, ahogy a gazdasági-vallási főváros áthelyezésének kivitelezése is. Ekhnaton idejéből származó műalkotásokon csodálatos és idilli jeleneteket láthatunk egy boldog, szerető családról, így ábrázolták a fáraót és családtagjait. Nefertiti híres mellszobra, olyan művészi realizmust mutat, hogy látva a szobrot azt várjuk, mikor kel életre a műalkotás. Nefertiti mellszobra jelenleg Berlinben látható. 

screenshot_118-2.jpg

5b9047998abb0c7512845bb6d8d9b5b8--2.jpg

Szintén különleges, szeretet és szerelemteljes kapcsolat volt II. Ramszesz és felesége Nefertari között. A fáraó igyekezett minden módon maradandóan megörökíteni szerelmét felesége iránt.

Egyiptom egyik leghíresebb uralkodója II. Ramszesz. Uralkodása alatt hatalmas építkezések zajlottak az egész országban. A fáraó szobrai még mai is Memphisz-től Abu Szimbelig láthatóak. Szeretett felesége Nefertari külön templomot kapott férje hatalmas győzelmi temploma mellett. Nefertari temploma nőiesen kecses díszítésével épp oly figyelemreméltó és maradandó alkotás, mint férje kádesi győzelmének emlíket állító sziklatemplom. Nefertari sírja a Királynék Völgyében található. A legszebb királynésír a thébai nekropoliszban....

screenshot_121.jpg

85089654_10157948776982156_2090924731212496896_n.jpg

A titkos és rejtett szerelmet Hatsepszut királynő és tanácsadója-építésze szerelme képviseli a sorban... Szerelmük szembe szállt a kor szokásaival.

Hatsepszut és Szenenmut szerelmének állít emléket a fáraónő csodálatos halotti temploma Deir el Bahariban, bizonyítva az építész lángoló szerelmét uralkodónője iránt. A templom olyan egyedi és szépséges, hogy a mai napig csodáljuk ezt a különleges remekművet. Szenenmut szobrai között vannak olyanok, ahol egy gyermekkel ábrázolják... Hatsepszut kislányával... ezzel is érzékeltetve titokban, hogy nagy valószínűség szerint ő volt a hercegnő édesapja.

screenshot_119_2.jpg

III. Amenhotep szintén kőbe foglalta, hogy bizonyítsa szerelme erejét felesége Tije iránt. A hatalmas szobor a kairói Régészeti múzeumban látható.

III. Amenhotep hatalmas fáraó volt, kinek uralkodása idején Egyiptom gazdag volt. A fáraó és felesége ül egymás mellett ezen a kolosszusi méretű műalkotáson. Igazi különlegesség, hogy a férj és feleség egyforma magas, ami nem volt jellemző ábrázolási mód abban a korban. A fáraót ábrázolták mindig a legmagasabbnak, hisz ő állt a hatalom csúcsán... Ezen a csodaszép műalkotáson azt láthatjuk, hogy férj és feleség egyenrangúként ül egymás mellett, gyengéden egymásba karolva... Mi ez, ha nem az igaz szerelem...

dqhvjr5x0ae1vqc.jpg

 

A felsorolást Rahotep herceggel és feleségével Nofret hercegnővel folytatjuk. A hercegi pár híres szobra szintén a Kairói Múzeumban látható. Az óbirodalom korából származó szoboregyüttes tökéletesen élethű, mégis idealisztikusan harmonikus. A szerető férj és az odaadó feleség zseniálisan egyszerű mégis nagyszerű ábrázolása.

86457897_10157948777437156_7954975702225256448_n.jpg

 

Szintén felsorolhatjuk Horemheb és Amenia harmonikus kapcsolatát, melyet szintén szobor formában örökítettek meg. A szobrok magasztosságot tükröznek, igazi idilli harmóniát.

85092364_10157948776842156_7408636556296060928_n.jpg

 

De ide sorolhatjuk még Maya-t és Merrit-et, kiknek sírja Szakkarában található... Tutankhamon és Ay fáraók kincstárnoka volt Maya, akit feleségével láthatunk közös sírboltjuk falán. 

390783_170899539712412_1444686436_n.jpg

 

Hasonlóképpen különleges, ám igen harmónikus kapcsolat lehetett Szeneb és Su kapcsolata, melyet egy híres óbirodalmi szobor örökített meg. Szeneb kóros törpeségben szenvedett, ezt hűen ábrázolta a művész. Felesége és gyermekei mégis szerető családról tanuskodnak.

seneb-nieuw.jpg

 

És ha már az óbirodalom koránál tartunk, gyönyörű ábrázolás Menkauré és felesége gránitszobra. Az istenkirályt óvón átkarolja a felesége...

86487167_10157948777712156_7234105513636528128_n.jpg

... és még sorolhatnánk tovább és tovább.

 

Mint látható, a szerelem megtalálása és beteljesedése már az ókori egyiptomiaknál is nagy fontossággal bírt. Tisztelték és különlegesnek tartották, mikor két ember között létrejött az az érzelmi összetartó erő, ami képes legyőzni az élet nehézségeit, isteni erővel tölti meg az ember szívét és lelkét. 

 

Tiszteljük a szerelmet mi is... hiszen oly csodás dolog, mikor megadatik számunkra...

Boldog Valentin napot kívánok!

 

2020. február 14.

 

(Egypt forever - Kósa Ildikó)

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 6
Összes: 682180
Hónap: 18849
Nap: 269