Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A fáraók átka és egyéb gondok...

A fáraók átka és egyéb gondok...

Visszatérő örök kérdés egyiptomi utazásnál, hogy milyen gyógyszereket vegyünk/vigyünk és mire figyeljünk.

 
Kezdjük először a legfontosabbal a a "fáraók átkával", vagyis a hasmenéses problémákkal.
Mikor külföldre utazunk (teljesen mindeggy milyen kontinensre, országba) szervezetünk a megszokott környezetből egy számára idegen élettérrel kerül szembe, ahol bizony szervezetünk számára ismeretlen baktériumokkal is találkozhatunk.
A tapasztalt utazók tudják, hogy sok esetben attól függ mit is okoz számunka ez az eltérő környezet, hogy az immunrendszerünk épp milyen állapotban van.
Akik még nem voltak Egyiptomban és tartanak ettől a betegségtől fontos tudniuk, hogy az emberi szervezet immunrendszere akkor tud hatékonyan működni és védeni, ha érik behatások. Ha itthon (is) agyonfertőtlenítgetünk mindent magunk körül, akkor az immunrendszerünk hatásfoka legyengül, és ha szembekerül egy számára erőteljesebben ismeretlen baktériumközeggel, akkor nem fog tudni hatékonyan védelmezni bennünket.
Erős immunrendszer mellett, simán átvészeljük az ilyen helyzetet. Keéssé működő immunrendszer mellett viszont bármennyire is figyelünk, akkor is megjelenhet a gyomor és bélgyulladás.  Mivel is jár ez? Erős gyomor- és bélgörcseökkel, amikhez vízszerű széklettvesztés társult. 
 
Mivel védekezhetünk ez ellen?
- A legfontosabb, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG palackozott ásványvizet igyunk. Ne igyunk csapvizet! Nem azért, mert a csakvíz szennyezett lenne.. nem az, De a helyi csakvízben lévő baktériumok ismeretlenek lehetnek a szervezetünknek.
- Figyeljünk oda arra is, hogy palackozott ásványvízzel mossuk a fogainkat is. Akik többször jártak már Egyiptomban, és a szervezetük már találkozott a kinti banktériumkultúrákkal, ők már megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy csapvízzel moshatnak fogat. De aki biztosra akar menni, az inkább a fogmosáshoz is ásványvizet használ.
- Jó módszer az alkohol... legalább 40 %-os vagy magasabb alkoholtartalmú ital formájában... reggeli és vacsora előtt éhgyomorra egy nagy korty belőle. Én mindig unikomot viszek.. és sosem vagyok beteg.
 
Ám ha mégis jelentkezne a probléma...
 
Kisebb tüneteknél:
- frissen facsart citromos vizet kell inni... jó sokat. A szálloda konyhájától kell kérni, vagy a zöldségesnél kell vásárolni citromot... minél többet belefacsarni az ásványvizbe és meginni... sokat, amennyit csak bírunk. A citrom leve fertőtlenítő hatású.
 
Nagyobb tüneteknél:
Ha megjelennek az erős hasi görcsök, és a hasmenés... Tudni kell, hogy az itthoni gyógyszerek legtöbbje hatástalan erre a problémára. A manapság népszerű pre- és probiotikumok pedig inkább utókezelésre jók nem többre.
antinal.jpgÍgy ha mégis elkap bennünket a fáraók átka, az elsődleges javaslatom az ANTINAL tabletta... ezt minden patikában meg lehet vásárolni odakint. A tünetek megjelenése után be kell venni 2 db tablettát, majd 4 óránként 1 szemet az első napon. Ha még másnap is vannak tünetek, akkor 6 óránként 1 szem tablettát kell bevenni.
Normál esetben a második napra teljesen meg kell szünni a problémának. Csak akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha nem javul a helyzet a 2. nap végére sem. 
 
Az Antinal tablettát lehet még Immodium tablettával együtt használni. (Nem helyette, együtt a kettőt!) 
 
Az ANTINAL tabletta erős antibiotikum, ezért nagyon fontos, hogy megelőzésre senki ne szedje, mert nem csak a rossz baktériumokat öli meg ez a gyógyszer, hanem a jókat is . 
 
Ha a tünetek nem enyhülnek a gyógyszer szedése után a második nap délutánra, akkor orvoshoz kell menni, ahol  infúzióval pótolják a folyadékvesztést, és természetesen erősebb gyógyszereket is adnak, és szinte azonnal jobban lesz az ember.
Nem kell megijedni ettől, mert nagyon jó orvosok és gyógyszerek vannak Egyiptomban. A kórhazak jól felszereltek és tiszták.
A nagyobb hotelekben van orvosi ügyelet, ahol segíteni tudnak... szükség esetén pedig kórházba viszik aki erre rászorul. Kisebb hotelekben pedig a recepción kérhetünk segítséget, ahol orvost hívnak a részünkre, vagy taxit, amivel a kórházba mehetünk. 
Utasbiztosítást mindenképp kössenek elutazás előtt, mert a kórházi ellátás drága Egyiptomban. 
 
Antinal tabletta vásárlását azoknak is javaslom, akik nem lettek betegek, és javaslom hozzák haza a gyógyszert,  mert nem egyszer hallottam, hogy a hazaérkezés után jelentkeztek a tünetek . Az gyógyszer ára kb. 1,5 USD, tehát nem vészes összeg. Mindenképp megéri beszerezni.
 
Folytassuk még egy jellegzetes prombémával... 
 
daedalon-tabletta.jpgA hosszabb buszozásnál (fakultatív kirándulásoknál, körutazásoknál) előfordulhat hogy hányingerünk lesz a járművön... Hasonlóképpen a tengeri kirándulásoknál is gyakori probléma a hányinger.  A legjobb erre, ha akár itthon, akár kint Egyiptomban beszerezzük a szükséges gyógyszer erre a tünetre.
A DAEDALON tabletta nálunk is és kint is kapható a patikákban és a legjobb gyógyszer erre a tünetre. Ha gyerekekkel utazunk, nagyon fontos, hogy előre gondoskodjunk ennek a tablettának a beszerzéséről, mert sok kellemetlenségtől megkímélhet bennünket. A gyerekek gyomra igen érzékeny, ahogy sok felnőtté is az, így célszerű előre gondoskodni az esetleges hányinger megelőzéséről.
 
Fontos figyelnünk a hajókirándulásoknál hogy ha érzékeny a fülünk a huzatra, legyen nálunk kendő/kalap/füldugó, ami védi a fülünket. Ez különösen fontos a kisgyerekeknél, hiszen ők még jobban érzékenyek a huzatra. Emellett az erős napsütés miatt is legyen nálunk kezdő/kalap, ha nem akarunk igen hamar fejfájást kapni, rosszabb esetben pedig akár napszúrás is lehet a kalad vége.
 
Hasonlóképpen napvédőkrém nélkül ne menjünk sehová... Minden szállodában örök visszatérő poénkodás, hogy a rákvörös bőrű nyaralókról lehet tudni, hogy előző két napban érkeztek a hotelbe... Ha nem akarunk mi is pirosan világítani a reggelinél vagy vacsoránál, figyeljünk a bűrünk védelmére. A gyerekeknél különösképpen figyeljünk, mert nagyon hamar fájdalmasan leéghetnek a tengerparton, a medencében. 
 
Fentiek apróságok, de sok fellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat és a velünk utazókat, ha nem figyelünk ezekre a részletekre.
 
 
 
(Egypt Forever - Kósa Ildikó)
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Január / 2023

Elérhetőség

Statisztika

Online: 20
Összes: 771250
Hónap: 23541
Nap: 1040