Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Arab számok

Az arab számok és rendszerük

 

Az iskolákban úgy tanítják nekünk, hogy mi az arab számokat használjuk illetve írjuk.

De ez nem pontosan van így, hiszen az alábbi képen megnézhetjük, hogy milyen nagy különbség van a mi általunk leírt számok és az arab nyelvterületen használt számok kötött.

Egy = Vahed

text-arabic-numbers0-9.jpg

Kettő = Itníín

Három = Tálátá

Négy = Árbáá

Öt = Khámszá

Hat = Szittá

Hét = Szábá

Nyolc = Támániá

Kilenc = Tisszá

Tíz = Ására

Száz = Miá

Ezer = Álf

Millió = Milijón

 

szamok.gif

Az általunk, nyugati emberek által használt számjegyeket arab számoknak hívjuk. Valójában azonban az arab számok nem arab eredetűek. A tízes számrendszeren belüli helyiértékes számírás, azaz az összes szám tíz jellel való kifejezése Indiából ered, körülbelül i. sz. 500-ból. Az igazi teljesítmény a nulla számjegy bevezetése volt, azaz a semmi, az üresség jelölése.

Az eredetileg indiai számjegyeknek mégis sok közük van az arabokhoz. A hinduktól azután arab közvetítéssel érkezett Európába a hindu számírás. A számok ezen változatát az arabok (mórok) juttatták el Európába a spanyol Andalúzia megszállásakor.

A hindu-arab számok elterjesztésében fontos szerepet játszott még Gerbert d'Aurillac szerzetes a 9. század végén. (Gerbert szerzetes, később II. Szilveszter pápaként Magyarország történelmében is fontos szerepet játszott, hiszen ő küldte országunk első királyának István királynak a szent koronát.)

A hindu-arab számírás a XVI. századra kiszorította a római számokat Európából. Az átvett arab számok alakja azután folyamatosan változott. Maguk a számjegyek sokáig nem voltak egységesek Európa-szerte. Mai alakjukat csak hosszas átalakulás során nyerték el; először az 1-es és a 8-as, majd a 9-es alakult ki a mai formában.

A sok nyelvben megtalálható zéró szó (olaszul, angolul zero, franciában zéro...) az arab "szifr" módosulása, és nullát jelent. Tehát nem csak a számok alakját, hanem egynek még az elnevezését is az araboktól kaptuk.

Az arab matematika a görög és a római civilizáció hanyatlásával indult fejlődésnek. Ekkor jelent meg, 600 körül Mohamed próféta, és az új vallás, az iszlám új távlatokat nyitott Arábia nomád népei előtt.   A szellemi és gazdasági felvirágzás a próféta szülővárosában, Mekkában kezdődött. Mohamed halála(632)  után folytatódott Szíria, Jeruzsálem, Mezopotámia, Irán, Egyiptom, Ciprus, Észak-Afrika és Szicília földjén át Spanyolországig. Az arabok előretörését Martel Károly, francia herceg serege állította meg Poitiers-nél 732-ben.

Bagdad volt a legfőbb központ. 832-ben Al Mamhun kalifa megalapította a Tudás Házát (Bait al Hikma). Itt a hadjáratok során összegyűjtött tudományos (csillagászati, matematikai, orvosi) szövegeket fordították és tanulmányozták. Legmélyebben a hindu algebrával és a görögök számtan-mértanával foglalkoztak, így a legnagyobb újítók az algebrában és a trigonometriában voltak.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 5
Összes: 682175
Hónap: 18853
Nap: 272