Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Házasságkötés esetén...

Egyiptomi esküvő egyiptomi állampolgárral szeretnék házasságot kötni, mi a teendő?

 

honeymoon-tour-package-in-egypt.jpgA házasságkötés nagyon komoly kihatású személyes döntés – honfitársak esetében is –, és különös tekintettel arra a körülményre, ha az egyik fél külföldi (esetünkben egyiptomi) állampolgár.

A személyes döntés mellett a hivatalos álláspontokat, érvényes rendelkezéseket is figyelembe kell venni és be kell tartani – úgy a házasulandóknak mint a Magyar Külképviseletnek – e nélkül ugyanis a házasság nem volna legális, következésképpen nem anyakönyvezhető.

A házasulandók egymás, és egymás családjának, kultúrájának, szokásainak, tradícióinak, nyelvének (de legalább egy közös nyelv), valamint vallási hátterének ismerete nélkül sok nehézségre, buktatóra, csalódásra, esetleg tragédiára is bizton számíthatnak – mely hatványozott lehet, ha már közös gyermekek is születtek a házasságból.

Egy jól sikerült, romantikus tengerparti vakáció természetesen elvezethet az anyakönyvvezetőig, de ezt megelőzően és a folyamat közben a magyar fél minden kétséget kizáróan, tárgyilagos forrásokat és eszközöket – esetleg egy megbízható családi vagy baráti tanácsadó véleményét is – felhasználva:

- mindenképp győződjön meg az érzelmek őszinteségéről és zárja ki annak lehetőségét, hogy más anyagi előnyhöz jutás és/vagy Magyarországra beutazási jogalap megszerzése volna-e a valós cél egy sietős házasságkötéssel,

- ismerje meg párja családi körét, életviszonyait, tradícióit, vallási hátterét – és próbálja beleilleszteni saját magát ebbe az összképbe,

- győződjön meg párja egzisztenciális viszonyairól, és arról, hogy milyen elvárásai volnának a jövőben a magyar féltől a közös házasélet anyagi teherviselését illetően.

 

Ha már a házasságkötés szándéka eldöntött tény lett a magyar és egyiptomi állampolgár között, akkor választani lehet a házasságkötés helyszínét illetően:

 

ha Magyarországon terveznek házasságot kötni:bbb-hazassag-kezek-1-.jpg

1. az egyiptomi fél folyamodjon magyar beutazóvízumért,

2. jóváhagyott magyar beutazóvízum és a magyar Anyakönyvvezető által előírt információ, okmányok benyújtása révén köthető meg a házasság;

 

ha Egyiptomban terveznek házasságot kötni:

1. a magyar fél tájékozódjon az Egyiptomban szokásos, különböző típusú házasságkötések gyakorlatáról,

2. a magyar fél tájékozódjon az Egyiptomban érvényes és hatályos rendelkezésekről a külföldiek hivatalos, államilag elismert házasságkötését illetően,

3. a magyar fél tájékozódjon arról, hogy a tervezett házasságkötésének milyen társadalmi, vallási, anyagi, családjogi és egyéb vonzatai lennének a jelenben, a közeljövőben, és közös gyermek(ek) születésekor, különös tekintettel arra, hogy ezek a hatások nemcsak Egyiptom határain belül fejtik / fejthetik ki hatásukat és utóhatásukat!

4. a magyar fél érdeklődjön a Kairói Külképviselet Konzuli részlegénél a hatályos magyar előírásokról arra vonatkozóan, hogy milyen feltételekkel, díjszabással, okmányok bemutatását követően állítható ki a ’Házasságkötési Tanúsítvány’ (Affidavit of Eligibility to Marry), mely előfeltétele a külföldiek hivatalos, államilag elismert házasságkötésének Egyiptomban.

 

Fontos tudni!

- egy Egyiptomban megkötött (bármilyen típusú) házasság ténye nem jelent sem előnyt, sem bárminemű kedvezményt egy esetleges magyarországi vízumkérelem benyújtásánál;

- a Kairói Külképviselet jelenlegi információja és friss tapasztalatai szerint: a nem hivatalos (pl. ’orfi’) házasságot kötött külföldi állampolgár házasságkötése az egyiptomi hivatalos szervek által el nem ismert, ezért ez önmagában nem jogosít egyiptomi vízum vagy tartózkodási engedély igénylésére sem!

- a Kairói Külképviselet jelenlegi információja és a legfrissebb egyeztető találkozói alapján: külföldi állampolgár egyiptomi állampolgárral hivatalos, államilag elismert házasságot  csakis az Egyiptomi Igazságügyi Minisztériuma égisze alatt működő, és általa kinevezett két közjegyzői hivatal valamelyikében köthet, melyek: Kairóban az Igazságügyi Minisztérium 4. emeletén, illetve Alexandriában a ’Manshia’ téri Közjegyzői Hivatalban találhatók. A hivatalos egyiptomi házasságkötési okirat arabul (csak arabul) készül. Minden más nyelven, más helyen, vagy bármilyen más szerv, vagy egyház által, vagy ügyvédi iroda vagy ügyvég által kiállított ’Házassági Szerződés’ (Marriage Contract, Official Marriage Agreement) nem számít hivatalosnak!

- magyar és egyiptomi állampolgár közös gyermeke automatikusan örökli – az egyiptomi szülő révén – az egyiptomi állampolgárságot, akkor is, ha a gyermeknek történetesen csak a magyar születési anyakönyvi kivonata, illetve magyar útlevele van kiállítva. Az egyiptomi szülő neve és állampolgársága szerepel a közös gyermek magyar születési anyakönyvi kivonatában.

- egyiptomi szülőnek joga van a saját útlevelébe bejegyeztetni gyermeké(i)t  – a jelenleg használatban lévő egyiptomi útlevelek kialakítása révén, illetve a jelenleg hatályos, hivatalos egyiptomi gyakorlat alapján. Ez a bejegyzés történhet függetlenül attól, hogy a gyermek(ek)nek más külföldi (pl. magyar állampolgársága (és útlevele) van a másik szülő révén, és arra való tekintet nélkül, hogy a másik külföldi (pl. magyar) szülő beleegyezett-e, és egyáltalán volt-e tudomása az egyiptomi szülő útlevelébe való bejegyeztetésről.

- magyar bíróságok családjogi,  gyermek-elhelyezési kérdésekben hozott döntéseit illetően: ha a gyermek a magyar állampolgárságú félhez kerülne, – tapasztalataink szerint – az ilyen döntéseket egyiptomi területen nem sikerül érvényesíteni, és a gyakorlatban alkalmazni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyiptomi apa beleegyezése nélkül a gyermek külföldre (Magyarországra) történő utazása nem lehetséges.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 6
Összes: 682177
Hónap: 18852
Nap: 274