Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Javaslatok, tanácsok...

Néhány jótanács és javaslat, amivel sok kellemetlenség elkerülhető, ha Egyiptomba utazik. 

ÁLTALÁNOS, DE FONTOS JAVASLATOK, ÉSZREVÉTELEK, TANÁCSOK...

 

Sok emberrel találkoztam és beszéltem és azt tapasztaltam, hogy nagyon sok tévhit, félelem és egyéb rossz beidegződés van az Egyiptomba utazókban.

Ezeket a félreértéseket vagy hibás elképzeléseket szeretném tisztázni és ezáltal kényelmesebbé tenni az utazásaikat.

 

1.)  Az első és legfontosabb dolog... MINDIG kössön utazási (baleset/betegség/poggyász) biztosítást!

Pár ezer forintos pluszköltséget jelent csak... de nagyon hasznos lehet, ha probléma adódik.

Ön most azt mondja, mindig vigyáz, és sosem történt Önnel eddig semmi, minek akkor biztosítás? Kívánom Önnek, hogy sose legyen szüksége rá…  de bizony, ha mégis előfordulna, hogy egészségügyi problémája lett, az bizony súlyos összegekbe kerülhet Egyiptomban.

- Egy vizit a szálloda orvosánál ~60-80 USD/ alkalom...

- A sürgősségi ellátás igénybevétele (egyszerű láznál, hasmenés tüneteknél is!) ~200 USD-tól kezdődnek és természetesen a kezelt probléma súlyosságától függően akár ~600-800 USD is lehet a végösszeg...

- Ha véletlenül kórházi ellátásra szorulna, egy éjszaka a kórházban ~600 USD-nél kezdődik, és ennek az összegnek a sokszorosa lehet egy műtét esetén.

És ezen információk fényében feltenném a kérdést: Biztos abban, hogy nincs szüksége utazási biztosításra? Valóban könnyedén kifizet 1000 USD-t, ha orvosi ellátásra szorulna?

Ha van betegség/baleset biztosítása, ezeket az összegeket a biztosító fizeti ki Ön helyett.

 

2.) Csomagproblémák esetén...

- Ha elkallódna a bőröndje, a légitársaság köteles azonnali kártérítést fizetni Önnek. Ennek az összege légitársaságonként változó, de 80-120 USD összeg között mozog. Ezzel ugyan nem oldódik meg a csomag problémája, de arra az egy-két napra, amíg a bőröndje elő nem kerül, ezzel csökkentve az okozott kényelmetlenségeket és nehézségeket.

- Ha sérül a bőröndje az utazás során, azt csak az utazási biztosításával tudja a magyarországi biztosító társaságánál elrendezni.

- A repülőút során történt sérülést esetenként a légitársaságok is fizetik, de csak akkor, ha a repülőjegyéhez biztosítást is kötött. Ez esetben azonnal kell jelezni a reptéren a problémát a légitársaság pultjánál és később pedig a légitársaság irodájánál (telefonon, személyesen, levélben).

 

3.) Egyiptomban NE IGYON csapvizet!

- Egyiptomi tartózkodásakor különösen figyeljen arra, hogy a napi vízfogyasztása elérje legalább a  2,5-3 liter vizet. (Ez alatt NEM az édes gyümölcslevek, üdítőitalok, koktélok vagy alkoholos italok mennyiségét… hanem a tényleges vízfogyasztást értem.)

Annak ellenére, hogy Egyiptomban a csapvíz iható, a problémák elkerülése végett, mégis rendkívül ajánlatos, hogy ne fogyasszon csapvizet! 

Lehet, hogy most azt gondolja, hogy spórolásképpen jó lesz a csapvíz is, hiszen itthon is azt fogyaszt. Higgye el, ez nagyon nem jó ötlet!  Párszáz-párezer forint megtakarítást jelenthez csak... viszont ha egészségügyi problémái lesznek, az tönkreteheti a nyaralását.

Ne feledjük el, egy másik kontinensen lévő, másik éghajlatú országba érkeztünk, így az iható csapvízben is eltérő baktériumkultúrák fordulnak elő. A számunkra nem megszokott baktériumkultúrák miatt, az érzékenyebb immunrendszerrel rendelkezőknek a csapvíz hasmenést, hányást okozhat. 

Az ásványvíz nem drága Egyiptomban. Fontos, hogy palackozott ásványvizet fogyasszon a napi folyadékbevitelre. 

Ajánlatos fogmosáshoz is ásványvizet használni! (Ez különösen érvényes a gyerekekre és az idősebbekre!)

Hasmenés vagy hányás esetén sem szabad a folyadékpótlásról megfeledkezni! Ilyenkor különösen ajánlott meginni a napi 3 liter folyadékot.

 

4.)  A "fáraó átka"... a hasmenés

Először szeretném tisztázni, miszerint durva tévhit az, hogy minden esetben hasmenést kapunk, ha Egyiptomba utazunk. Nem, ez nem így van! Egy kis odafigyeléssel, előrelátással elkerülhetőek az ilyen jellegű problémák.

Egyiptom egy másik kontinens, más éghajlatú országa… így teljesen természetes, hogy más típusú baktériumokkal kerülünk kapcsolatba a mindennapok során, mint amikhez itthon Magyarországon a szervezetünk már teljesen hozzászokott.

Ezek, az esetek nagy többségében nem veszélyes baktériumok, csak eltérőek a számunkra megszokottól.. Igaz, hogy idehaza is baktériumok ezrei vesznek körül bennünket minden nap, de a különbség az, hogy idegen területen olyan baktériumtörzsek is a közelünkbe kerülnek, amik itthoni környezetünkben ismeretlenek számunkra, így a szervezetünk felkészületlen ellenük.

És mégis mi a helyzet a „fáraó átkával”?

- Elárulok egy nagy titkot.... :)

Az Egyiptomba utazó turisták 80%-ánál abból fakadnak az emésztési problémák, hogy az all inclusive hotelek éttermei csodás választékának bűvöletében, össze-vissza esznek mindent. 

Ismerős? "…Ebből is egy kicsit és abból is egy kicsit... Még azt is megkóstolom… Hű, de jól néz ki, abból is kérek!..."  

Sajnos a turisták nem foglalkoznak azzal, hogy milyen ételeket, mivel lehet, és mivel nem lehet együtt enni, …és ezzel veszi kezdetét a probléma. Valójában a hasmenés és a hányás ebben az esetben a kisebb-nagyobb gyomorrontás jele.  

- Sok embertől hallottam, hogy "...én mindent áttörlök fertőtlenítő kendővel"... Nem igazán jó módszer! Így esélyt se adunk az immunrendszerünknek, hogy működésbe tudjon lépni. Nem kell agyonfertőtleníteni mindent!

"Nem eszünk nyers zöldséget és gyümölcsöt!" ... Ez sem jó megoldás, mert normál mennyiségben fogyasztott gyümölcs, nem okoz a hasmenést...A lényeg, ne legyünk mohók! Hasmenést a mangó, az ananász, a guava és az eper csak akkor okozhat, ha mohó módon, túl sokat ettünk belőlük... (ez a gyümölcsjuice-okra is vonatkozik!) A mangó, az ananász vagy a guava rostdús édes gyümölcshússal rendelkeznek, így nagyobb mennyiség elfogyasztásánál okozhatnak esetlegesen hasmenést. Azt gondolom, hiba lenne, ha nem kóstolná meg Egyiptom csodálatos gyümölcseit. Csak az ésszerűségnek megfelelően, ne vigye túlzásba a dolgot. :)

- Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a mediterrán konyha sokkal több olajat használ főzéskor is és utólag ízesítésként is, mint amit a magyar ételek fogyasztásakor megszoktunk. Ha nem vagyunk hozzászokva az oliva olajhoz, ez is okozhat székletkönnyülést, de nem vészes formában.

 

5.) Hogyan kezeljük a hasmenést ha sajnos mégis elkaptuk?

Nagyon fontos, hogy megkülönböztessük a "kicsit megy a hasam" tüneteket, a hasi fájdalommal, lázzal, hányással járó, erős hasmenéstől.

Az előbbi tüneteket lehet önállóan, természetes módon, vagy gyógyszerrel kezelni. Míg az utóbbi változatnál mindenképp forduljon orvoshoz!

Orvosi konzultációt a következőképp kérhet: Jelezheti panaszát a szálloda orvosánál, aki szükség esetén további kezelésre kórházba küldheti. Kérhet tanácsot vagy segítséget az utazási iroda helyi idegenvezetőjétől, aki akár a szálloda orvosánál, akár az utazási iroda által megbízott szakorvosnál segít vizsgálati időpontot kérni Önnek. Vagy a kórházak sürgősségi osztályán kérhet orvosi konzultációt. Fontos tudnia, hogy ezek az orvosi viszgálatok és vizitek mindig fizetősek... Pont ez miatt is fontos, hogy mindig legyen baleset/betegségbiztosítása. 

- Ha a természetes gyógymód híve, akkor sok citromot facsarjon az ásványvízébe és ezt igya pár napig vagy igyon sok forró fekete teát friss mentalevéllel... mindkettő kitűnő bélfertőtlenítő.

- Az Antinal nevű tabletta minden patikában kapható Egyiptomban. Ezt a gyógyszert kifejezetten a külföldiek számára fejlesztették ki hasmenéssel, hányással járó bélproblémákra. A gyógyszert csak kialakult betegség esetén szedje, mert ez egy erős antibiotikum! Ne használja megelőzésre! 

- A hazai patikában kapható széntabletták és hasmenést csökkentő tabletták nem biztos, hogy megfelelően működnek a kinti viszonyok között… de természetesen meg lehet próbálni a használatukat.

- Az alkohol...”…egy üveg hazai pálinka vagy egy üveg unicum csodákra képes...!”  Ez így van! Megelőzésre és utókezelésre is használható mindkettő.. a lényeg, hogy legalább 40%-os alkoholtartalma legyen. Az Unicum különösen jó erre a célra, hiszen speciális gyógynövénytartalma pont a gyomorproblémákra a leghatásosabb. Javasolt reggeli előtt éhgyomorra 1-2 nagyobb korty alkohol fogyasztása, illetve hasonlóképpen vacsora előtt is. (Saját tapasztalatból mondom sokszori egyiptomi utazás után, ez a leghatásosabb módszer. Sosem voltak még ezidáig hasmenéses problémáim.).

 

6.) …és ha már itt tartunk, akkor… Alkoholfogyasztás Egyiptomban.

Egyiptom egy muzulmán ország, ahol a lakosság 89%-a muszlim vallású, kiknek elég nagy része valóban nem fogyaszt alkoholt. Így ne csodálkozzunk, ha nem minden közértben, vagy piaci standon tudunk alkoholt vásárolni. De manapság már a nagyobb önkiszolgáló boltokban, a szállodai shop-okban, vagy a szálloda bárjában viszont biztos, hogy tudunk alkoholt vásárolni, akár alkohol tartalmú sörök, vörös- és fehérborok,  vodka- és whishky félék formájában.

Fontos tudnunk, hogy a magas hőmérséklet miatt, igen hamar a fejünkbe szállhat az alkohol, még akkor is, ha itthon rendszeresen fogyasztunk ilyen italokat. Figyeljünk arra, hogy alkoholfogyasztásunkkal ne okozzunk gondot másoknak.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 9
Összes: 724398
Hónap: 18555
Nap: 624