Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A legnagyobb templom és mecset...

 Sziszi elnök megígérte: felépítteti Egyiptom legnagyobb templomát és legnagyobb mecsetjét is.

 

 Egyiptom legnagyobb templomát és legnagyobb mecsetjét ígéri felépíteni Sziszi elnök

 

mn_1442669309sziszi.jpg

 Az ortodox karácsonyt már harmadik éve ünnepelte együtt a közelmúltban az  egyiptomi koptokkal az ország elnöke. Miután részt vett a karácsonyi misén,  megígérte: felépítteti Egyiptom legnagyobb templomát és legnagyobb mecsetjét is.

 Ő maga 100 ezer egyiptomi fonttal (1 millió 600 ezer forint) támogatja a projektet –  tette hozzá. Közölte azt is, hogy a két egyházi épület az új, adminisztratív fővárosban  kap helyet, és már 2018-ra elkészülnek. Abban az évben ünnepli építésének  félszázados évfordulóját a koptok legfontosabb székesegyháza, a Szent Márk  katedrális – ennek a komplexumában követtek el merényletet decemberben. A  megtámadott templomot a hadsereg segítségével karácsonyra helyreállították.

 De a legnagyobb templom felépítése mellett korábbi ígéretéről sem feledkezik meg –  mondta az államfő. Arról, hogy minden olyan templomot újjáépítenek és rendbe  hoznak, amelyeket károk értek akkor, amikor kiszorították a hatalomból elődjét,  Morszi elnököt. Sziszi Teodor pápától elnézést is kért, amiért eddig két ilyen templom  nem újult még meg, és azt mondta, két héten belül ezeket is átadják a hívőknek – írja  az Egyptian Streets.

Az államfőt egyébként melegen fogadták a karácsonyi mise résztvevői. Az elnök azt mondta, remélhetőleg tényleg boldog új év vár Egyiptomra, miközben az emberek apró nemzeti színű zászlókat lobogtattak. És hozzátette: “mindannyian egyek vagyunk, és ha Isten is úgy akarja, megtaníthatjuk a világot a szeretetre, a békére, a biztonságra és a virágzásra.” Mert az az egyetlen esélyük az egyiptomiaknak, ha együtt állnak ki magukért és tisztelettel, hűséggel viseltetnek egymás iránt – tette hozzá.

Azoknak pedig, akik azt kérdezték, hogy mit keres a muzulmán elnök a keresztény misén, azt üzente: itt is Isten egyik házában van, és azt kéri tőle, tartsa meg biztonságban Egyiptomot.

Az ország történetében 2015-ben Abdel Fattah al-Sziszi volt az első elnök, aki részt vett az ország lakóinak tizedét adó koptok karácsonyi miséjén.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 14
Összes: 682169
Hónap: 18872
Nap: 274