Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Érintetlen sírt találtak!

Több mint 1000 szobrot, 10 szarkofágot és hat múmiát találtak egy ókori egyiptomi sírban

Több mint ezer szobrot, tíz díszes szarkofágot és nyolc múmiát fedeztek fel régészek egy fáraók korabeli egyiptomi sírban Luxor közelében.

 

72000.jpgA műemlékvédelmi minisztérium keddi bejelentése szerint a csaknem teljesen érintetlen sírhelyet egy Uszerhat nevű városi elöljáró (bíró) földi maradványai számára építették az egyiptomi Újbirodalom korszakában az időszámításunk előtti 1500 és 1000 között.

Az ásatási munkálatok vezetője szerint a híres Királyok völgye melletti Dra Abu al-Naga nekropoliszban feltárt, 18. dinasztiabeli sírhelyet nagyjából háromezer évvel ezelőtt - a 21. dinasztia idején - felnyitották és újabb múmiákat helyeztek el benne, hogy megóvják azokat a sírrablóktól.

A szakember szerint a sírhely magán hordozza a korabeli nemesek számára kialakított végső nyughelyek minden jellemzőjét. A T-alakú sírhely magában foglal egy nyitott udvart, amely egy négyszögletes csarnokba vezet, egy folyosót és egy belső kamrát.

 

Az illetékesek először hat múmiáról és egyéb maradványokról számoltak be, később azonban két 72000--1-.jpgtovábbi múmiát is azonosítottak. "Összesen tíz koporsót és nyolc múmiát találtunk. A munkálatok pedig folytatódnak" - húzta alá az ásatás vezetője, Musztafa Vaziri. "Meglepetés volt, hogy mennyi mindent rejt magában a sírhely" - mondta Háled al-Anani műemlékvédelmi miniszter az ásatások helyszínén, hangsúlyozva, hogy "fontos felfedezésről" van szó.

A miniszter tájékoztatása szerint a régészek több mint ezer usébtit, olyan apró faragott figurát találtak, amelyeket annak idején azért helyeztek a sírokba, hogy segítsék az elhunytakat túlvilági teendőikben. A különböző dinasztiák királyait megörökítő szobrokat egy külön helyiség rejtette, ahol famaszkokat és egy szarkofág fedelének a fogantyúját is megtalálták a kutatók.

A feltárt szarkofágokat piros, kék, fekete, zöld és sárga színű rajzok, valamint tulajdonosuk arcának faragott mása díszíti. A koporsók nagy része jó állapotban maradt fenn, néhányuk azonban tönkrement és eltört az évek alatt. A régészek arra számítanak, hogy a munkálatok előrehaladtával újabb szobrokra és múmiákra fognak bukkanni.

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 6
Összes: 682172
Hónap: 18855
Nap: 271