Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Ferenc pápa Egyiptomban: a vallást kísértésbe ejti a világi hatalmak hízelgése

Ferenc pápa Egyiptomban: a vallást kísértésbe ejti a világi hatalmak hízelgése

 

760x0.jpgKétnapos látogatáson vett részt Egyiptomba pénteken Ferenc pápa a keresztény és a muzulmán vallás közötti párbeszéd jegyében. A katolikus egyházfő az al-Azhar egyetemen  mondott beszédében a terrorizmus és erőszak elleni közös küzdelemre szólította fel a felekezeteket.

Ferenc pápa a szunnita muzulmán világ szellemi központjának számító egyetemen mondott beszédében határozott és egyértelmű nemet üzent az erőszak, bosszú és gyűlölet minden formájának, amelyet a vallás, vagy Isten nevében követnek el.

"Kötelesek vagyunk az emberi méltóság és az emberi jogok megsértéseit megbélyegezni"
– tette hozzá.

A katolikus egyházfő kiemelte: a vallást nem szabad politikai célokra felhasználni, ugyanis fennáll a veszélye, hogy a vallást kísértésbe ejti a világi hatalmak hízelgése".
Ugyanakkor hozzáfűzte: a "demagóg populizmus" sem segíti elő a béke és biztonság megteremtését".

A katolikus egyházfőt Seríf Iszmáil egyiptomi miniszterelnök és magas rangú keresztény egyházi vezetők fogadták a kairói repülőtéren, ahonnan az elnöki palotához hajtattak. Az egyiptomi látogatás A béke pápája a béke Egyiptomában jelmondatot kapta.

760x0--1-.jpgA látogatás programjának vatikáni bemutatásakor Greg Burke szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyiptomi útnak hármas üzenete van: pásztori út, mivel Ferenc pápa az országban élő katolikus közösséggel is találkozik, amely az egyiptomi lakosságnak 0,28 százalékát teszi ki. Ökumenikus látogatás, mivel az egyházfő a kopt keresztényeket is felkeresi, valamint vallásközi, hiszen Ferenc pápa az Egyiptom 89 százalékát képviselő muzulmánokkal is találkozik.

Ezek a találkozók szimbolikus jelentőségűek. Az egyházfő ezen túl részt vesz egy nemzetközi békekonferencián, amelyet a szunnita felekezet legtekintélyesebb intézménye, a kairói al-Azhar egyetem szervezett. Kifejezi szolidaritását és békeüzenetet visz az országba, amelyet évek óta az Iszlám Állam helyi szervezete fenyeget. Célja az is, hogy türelemre buzdítson a vallási kisebbségek iránt.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel tartott megbeszélése után a pápa az al-Azhar egyetemen találkozik Ahmed et-Tajjeb nagyimámmal, később pedig részt vesz a békekonferencián. Este a kopt ortodox egyház vezetőjével, II. Tavadrosz pátriárkával tárgyal. A koptok a 92 milliós egyiptomi lakosság tíz százalékát teszik ki. Ökumenikus imát mondanak közösen az áldozatokért a kairói Szent Péter templomban, vagyis a kopt egyház katedrálisában, a húsvéti merényletek egyik helyszínén.

A pápa által használt útvonalakról kitiltották a gépkocsikat, és vízi rendőrök járőröznek a Níluson is. Az elnöki palota elé páncélozott gépjárműveket vezényeltek ki az ottani látogatás idejére.

Ferenc pápa szombati programjában szerepel egy szentbeszéd az egyiptomi légierő stadionjában tartandó misén a katolikus klérus és hívők előtt.

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Május / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 8
Összes: 597249
Hónap: 20159
Nap: 593