Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Nincs második Szfinx

Álhíreket cáfoltak...

A régészek hivatalosan cáfolják a második Szfinx szobor létezését bejelentő állítást.

Egy egyiptomi turisztikai tisztviselő azt állította, hogy felfedezték egy második Szfinx szobrot, ami vitákat váltott ki Egyiptomban. Reda Abdel Halim, az egyiptomi Idegenforgalmi és Régiségügyi Minisztérium gízai piramisnegyedének közkapcsolati igazgatója 2021. október 24-én a helyi médiának azt nyilatkozta hogy a Nagy Szfinxhez hasonló méretű szobrot fedezett fel a piramisok területén. Elmondása szerint a szobor 73 méter magas, feje 20,5 méter magas, kezei pedig 15,5 méter fölé nyúlnak, akár a Szfinxé. Dr Halim hozzátette, hogy a Zagazigi Egyetemen tudományos kutatás jelent meg, amely megerősítette a szobor létezését.

c7700ce6d39c6ff4e0d96b2cc3c71290.jpg

 

„Ez azonban egyáltalán nem igaz” – mondta az Al-Monitornak Zahi Hawass, egykori régiségügyi miniszter és régész, aki közel 20 évig felügyelte a piramisok területét. „A Szfinx egyedülálló Egyiptomban és a világon… Minden olyan hír a hasonló szobrok felfedezéséről alaptalan, és csak egyetlen célja van, szenzációkeltés a médiában” – tette hozzá. "A Zagazigi Egyetem Szfinx-hez kapcsololódó kutatásokról szóló állítások szintén hamisak" - folytatta Hawass, hangsúlyozva, hogy az egyiptomi régészek nem tudnak az egyiptomi egyetemeken folyó olyan tudományos kutatásokról melyek az ilyen szobrok felfedezésével kapcsolatosak. „A tanulmányokat és a kutatásokat tudományos folyóiratokban kell publikálni, és tudományos bizonyítékokkal alátámasztani. Lehetővé kell tenni, hogy más tudósok a feltárt témát és bizonyítékokat megvizsgálhassák, megvitathassák. A Szfinxnél elhelyezett sztélén egy másik hasonló szobor létezését állítólag leíró, de az idő múlásával eltűnt avagy kitörölt szövegről szóló beszédek szintén alaptalanok” – mondta Hawass. „A sok év alatt, amíg a gízai piramisok régészeti területét vezettem, egyiptomi és külföldi szakértőkkel és régészekkel dolgoztunk együtt. Igen sokszor átvizsgáltuk az egész területet, és biztosíthatom, hogy nincs még egy szfinx szobor” – tette hozzá.

tomb-of-khentkaus-21-copy.jpg

Abdel Halim ragaszkodott állításaihoz, sajtónyilatkozatában hangsúlyozva, hogy a felfedezett szobor egy másik szfinx, és az eredeti szoborról letörölt írások bizonyítékai állításainak.

Nevin al-Arif, az idegenforgalmi és régiségügyi miniszter médiatanácsadója szintén kihangsúlyozta az Al-Monitornak e témában adott nyilatkozatában: „Minden kijelentés egy új Szfinxről alaptalan. A szóban forgó sziklaképződményt régen felfedezték fel és semmi köze az eredeti Szfinxhez. A sziklaképződmény nem egy szobor.”- mondta az Al-Monitornak. „Ha jelentős felfedezést történik, a Régészeti Minisztérium teljes mértékben együttműködik a felfedezésért felelős személyekkel és a sajtóval" - magyarázta Arif. "A Régészeti Minisztériumot pedig minden esetben tájékoztatják egy ilyen felfedezés minden részletéről, amelyet hivatalosan sajtótájékoztatón jelentenek be helyi és külföldi riporterek és újságírók jelenlétében."

tomb-of-khentkaus-19-copy.jpg

A régészek és szakértők, köztük a Legfelsőbb Régiségek Tanácsának főtitkára, Musztafa al-Vaziri szintén cáfolta az állításokat.

Mohammed Hamza, a Kairói Egyetem régészeti karának egykori dékánja az Al-Monitornak azt mondta, hogy az új Szfinx felfedezéséről szóló szóbeszéd teljesen alaptalan, és csak a média fanfárja. Hangsúlyozta, hogy néhány éve David Wilson, a British Museum egykori igazgatója is hasonló állításokat fogalmazott meg, mondván, hogy a Szfinx melletti sárga folt egy másik hasonló szobor helye volt, ami szintén valótlannak bizonyult.

„A gízai piramisok területe aktív zóna régészeti és turisztikai szempontból. Ha lenne egy másik Szfinx, a tudósok korábban felfedezték volna. Ez a terület kiemelkedő jelentőségű, akár a múltban, akár napjainkban” – mondta Hamza. „Mivel a terület a világ egyik leghíresebb turisztikai és régészeti lelőhelye, ha lett volna más Szfinx szobor, kétszáz évvel ezelőtt felfedezték volna. Nem beszélve arról a tényről, hogy folyamatosan zajlanak ásatások a gízai fennsíkon."

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 12
Összes: 718644
Hónap: 20467
Nap: 674