Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Szfinxek sugárútjának megnyitója

Szfinxek sugárútjának megnyitója - Opet ünnep

Egyiptom újabb látványos felvonulást tervez ezúttal Luxorban.

2021. április 3-án a Kairóban megrendezett Golden Pharaohs Parade felvonulásának hatalmas sikere volt. Ezen sikeren felbuzdulva folyamatban vannak az előkészületei egy másik fáraó-témájú eseménynek, ami a világ figyelmét újra Egyiptomra irányítja. 

Szfinxek sugárútja avagy a Nagy Felvonulás Útja (ami összeköti a Karnak Templomot a Luxor Templommal) helyreállítása lényegében befejeződött, és újbóli megnyitására látványos ünnepséggel készülnek 2021. negyedik negyedévében.

 

the-dromos-or-sphinxes-avenue-near-the-temple-of-luxor-photo-by-marc-ryckaert.jpg.jpg

sphinxroad.jpg

A Szfinxek sugárútjának nevezett 2700 kilométer (1700 mérföld) hosszú utat 1200 kőszobor szegélyezi. A két templomot összekötő fesztiválútvonalat az Újbirodalom idején (Kr. e. 1550) kezdték el építeni és használni, és I. Nectanebo 30. dinasztia idején (Kr. e. 380-362) fejezte be az út építését.

42093016075_e20357b32d_b.jpg

125618311-avenue-of-sphinxes-in-luxor-temple-luxor-city-egypt.jpg

A két ókori templomot összekötő fesztiválút feltárása és helyreállítása hatalmas feladat volt. Az ásatási munkák története 1949-ben kezdődött, amikor Zakaria Ghoneim egyiptomi régész feltárta az első nyolc kosfejű szobrot. A Luxor városán teljesen keresztülhaladó ókori út felett 4-5 emeletes lakóházak sokasága állt, melyeket előbb le kellett bontani, hogy a jelenlegi talajszínt alatt feltárhassák az ókori út maradványait. Az elmúlt években nem csak feltárták, hanem helyreállították a fesztiválutat, és az utat szegélyező díszítőelemeket, hiszen a szfinxszobrok között elhelyezett kőből készült virágosládák is autentikus ókori darabok.

A közelgő megnyitó feleleveníti az ókori fesztiválút eredeti célját, vagyis az Opet-ünnepet, ami az ókori Egyiptom egyik legfontos ünnepe volt. A fesztivált az aratási szezon végén rendezték meg (október 11. és november 10. között).

mutbastet--2-.png

Az Opet Fesztivált a Théba helyi isten-hármasság: Amun-Re, Mut és fiúk Khonsu tiszteletére tartották. A fesztiválon a díszmenet a karnaki templomból indult. A három istenséget ábrázoló szobrot vitték át a papok a Nagy Felvonulás Útján a Luxori Templomba és vissza. A Karnak templom fő szentélyében élő Amon isten és a karnaki templomkörzeten belül, a Mut Templomban élő Mut istennő a Luxor Templomban szimbolikusan minden évben újra házasságot kötött, ezzel biztosítva a város bőségét és gyarapodását. Az Opet Fesztivál szertartásai részletesen szerepelnek a Luxor Templom vésetein. A feliratok nagyon sok információt feltárnak az ókori ünnepről, bemutatva annak sok jellegzetességét is. Hiszen abban az időben is része volt az ünnepségnek a zene, a tánc, a katonai felvonulások, és az isteni áldozatok bemutatása.

Luxorban az ilyen fesztiválok részét képezték a város életének, hiszen az ókori opet-ünnep jellegzetességei jelennek meg a későbbi kori iszlám ünnep, Abul Haggag születésnapjának megünneplésében. Abul Haggag a 13. században élt szufi sejk volt és Luxor Templom mellett/felett álló Fatimida-kori mecset az ő nevét viseli. Az Abul Haggag emlékét idéző felvonulás a Luxor Templomnál kezdődik és bejárja a város utcáit. Luxor város és a közeli falvak lakói vesznek részt az ünnepélyes menetben, ahol díszes csónakokat cipelnek, melyek a megvilágosodást jelképezik. 

 

14-celebrations_16x9.jpg

 

Az év végén a  Szfinxek sugárútja megnyitására tervezett eseményen visszanyúlnak a régmúltba, hogy visszaállítsák a méltán híres ókori Opet-ünnepségét. Díszes papi jelmezekbe öltözött emberek szent hajókon hordozzák majd Amun, Mut és Khunsu szobrait pontosan úgy, mint azt ókori egyiptomiak tették. Természetesen modern kori díszmenet látványosságai közé tartozik majd a speciális világítás, fáraói öltözet, előadások és a zene.

Az a pletyka járja, hogy látványosabb eseményre számíthatunk, mint a tavasszal megrendezett, az ókori uralkodók tiszteletére bemutatott látványosság.  A tavaszi parádé fenséges és lélekemelő látványosság volt, így azt hiszem sokak nevében mondhatom, hogy izgatottan vájuk az eseményt.

 

(Egypt Forever - Kósa Ildikó)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
November / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 724422
Hónap: 18556
Nap: 624