Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Egy kis szösszenet....

Egy kis szösszenet...  személyes vélemény.

 

Az ókortörténet, az egyiptológia és a történelemtudomány igen sokrétű és bonyolult tudományágak. Ezek minden érdekességével, és hiányosságaival. 

Manapság szerencsések vagyunk, hogy információban nincs hiány... sőt! És ez lehet épp probléma is, hiszen a túl sok, de szűretlen információ épp úgy lehet átok, mint áldás.

Sokszor tapasztalom, hogy utasok, érdeklődő turisták milyen széles olvasottsággal bírnak bizonyos történelmi látványosságról. Egyrészt ez nagyon jó. Másrészt sajnos fennáll a veszélye annak is, hogy vadabbnál vadabb elméleteket is magukvá tehetnek. 

Én is rendeteg mindent olvasok, és igyekszem megtalálni az egészséges középutat a tudomány és az új elméletek között. Nem hiszek csak és kizárólag a hivatalosan elfogadott tudományban. Sokszor pont a öntelt arroganciája miatt, lassú és nem tud teljesen lépést tartani az újdonságokkal. De nem hiszek el mindent, csak azért mert új... épp ellenkezőleg. Azt gondolom, hogy tudomány kontra új elméletek változatban mindkettőt alá kell vetni a logika, használhatóság, gyakorlatban kivitelezhetőség szabályainak, ahhoz, hogy elfogadhatónak gondoljam.

 

És ha már Egyiptomnál tartunk...

Úristen, hányszor hallottam személyesen is a "Már mindent tudunk a piramisok építésről" szöveget!... és háborodtam fel magamban e szavak hallatán minden alkalommal, hallgatva ezt a mérhetetlen öntelt arroganciát.

Azt gondolom, hogy egy valódi tudós nem viselkedhet így!

- Valóban mindent tudsz? Bizonyítsd a gyakorlatban az elméletet! Na, akkor gyerünk! Építs már ide 22 év alatt egy piramist... azt már ne is tegyük hozzá, hogy réz és kő eszközökkel, csiga és emelő nélkül. (És nagyon nem igaz ez az állítás, hogy mindent tudni lehet a piramisok építéséről! Ki tervezte, hogyan, miért? ..  Miért oda tervezték, miért pont ekkora méretben?...hogy csak a legegyszerűbb kérdéseket feltegyem... stb.)

 

18034168_1391161464267033_8444706058700915459_n.jpgHa már a piramisépítésnél tartunk.... furcsa helyzet, hogy a képzett egyiptológusok mennyire nem szeretnek és nem akarnak a piramisokkal, mint gyakorlati építményekkel foglalkozni, és sem építészek, tervezőmérnökök, építőipari kivitelezők, logisztikus szakértők, matematikusok, műszaki szakemberek segítségét nem kérik a valódi jobb megértés érdekében.

Megdöbbentő számomra a hivatásos egyiptológusok legtöbb esetben nagyon szűklátókörű hozzáállása, miközben igazából az ő tudományuk is valójában 70-80%-ban csak elméleteken alapul.... valaki egyszer azt gondolta, hogy az úgy volt, de ez nem jelenti azt, hogy tényleg így is van. 

Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy 500 évvel ezelőtt embereket égettünk meg, ha valaki ki merte jelenteni, hogy a Föld nem lapos! Az akkori tudományosan elfogadott nézetekről azóta ezerszámra kiderült, hogy hibás elgondolások voltak.... és ez bizony előfordulhat újra és újra.  Épp ezért kellene az önelégült arroganciát mellőzni a szemléletükből.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden világtól elrugaszkodott elméletet a "keblünkre kell ölelnünk". Van épp elég önjelölt "világmegváltó" így is. :)))) Nem, épp ellenkezőleg! 

Azt gondolom, hogy az az igazi tudós, aki mer nyitott, érdeklődő lenni az új dolgok iránt,... DE a magasan képzett szakmai tudásával, mégis rugalmas szemlélettel azon fáradozik, hogy észre vegyen, kigondoljon, meglásson valami újat. Majd képes legyen az elméletét szakszerűen tényekkel is alátámasztani, és a gyakorlatban igazolni, és nem csak menni a "kitaposott, jól bevált úton"... Ilyen egy igazi tudós... :)) aki előremozdít, nem csak bólogat és megy a többi után.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 13
Összes: 683570
Hónap: 16821
Nap: 409