Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Reggeli show...

Reggeli Show...

Ma reggel a MEX Rádió reggeli műsorában beszélgettünk Egyiptomról, mint utazási lehetőségről, ahol érdekesek a látnivalók, finomak az ételek, sokat süt a nap...

Bevallom, hogy Egyiptom az a téma, amiről lyukat tudok beszélni bárki hasába, mert nagyon szeretek e témáról beszélgetni, mesélni, élményeket és információkat megosztani.

Személyes érdeklődésemből is és idegenvetőként is fontossággal bír számomra, hogy ne csak  tengerparti üdülőhelyszínként tekintsenek az emberek erre az országra…  Igen, fontos az is, de ne felejtkezzünk meg arról a csodálatos tényről, hogy Egyiptom természeti látványosságai is különlegesek, és történelmi helyszínei pedig egyedülállóak. Szeretnék rámutatni arra, hogy a piramisokon túl is bőven van mit nézni, felfedezni azoknak az utazóknak is, akik már sokadjára járnak Egyiptomban... Hiszen még ők sem láttak mindent. 

Az elmúlt évek nehézségei ellenére, Egyiptom elképesztő energiákat és összegeket fektet a régészeti feltárásokba. Nincs a világon még egy ország, ahol ennyi pénzt költenek műemlékvédelemre és múzeumépítésre. Példaértékű az, amit ez az ország az elmúlt évtizedekben tett és tesz folyamatosan a műemlékei feltárására, bemutatására. Folyamatosan zajlanak az ásatások, tárnak fel új sírokat, templomokat, helyszíneket. Hatalmas munkával restaurálják az újonnan felfedezett és a már feltárt, de felújításra szoruló műemlékeket. Folyamatosan bővítik a látnivalók számát, hogy mindig tudjanak újdonsággal szolgálni az odautazó érdeklődő utazók számára.

(pl: A közelmúltban tették közzé, hogy idén ősztől az általános iskolákban elkezdik a felsőtagozatos osztályokban oktatni a hieroglifák írását és olvasását, hogy a következő generáció úgy nőjön fel, érti, megérti, és tiszteli és megóvja az ókor egyiptomi kultúrát. Ez óriási dolog! )

Oly sok látnivaló volt és van Egyiptomban, amit látni érdemes, és legnagyobb örömünkre oly sok újdonságot tart még ez az év is... amit nagyon várunk!

- Tavaly óta már kilenc piramis látogatható kívül és belül.... akiket érdekelnek a piramsok, a piramisok építése, azok saját szemükkel nézhetik meg, mi igaz a különböző elméletekből.

- Folyamatosan tárnak fel sírokat az ország különböző régészeti területein, és igyekeznek a lehető leghamarabb megnyitn ezeket a nagyközönség számára. (Pl: Mehu sírja Szakkarában...)

- Több városban nyílt új múzeum az elmúlt években (Kairó, Hurghada, Sharm el-Sheik, Fayum).

- A közelmúlt nagy eseménye volt, mikor a királymúmiákat átköltöztették a régi Tahrír téren álló múzeumból pár éve elkészült, látványosan modern épületben található Egyiptomi Civilizáció Múzeumába. Április elejénélő adásban közvetítettél a parádét. Csodaszép és megható ceremónia volt, amivel méltóképpen tisztelegtek az ország nagy uralkodói és uralkodónői előtt.

-  És épp a minap jelentették be, hogy még idén megnyit Kairóban a Grand Egyptian Museum (GEM), mely nemzetközi együttműködéssel épült.  Ez a múzeum igazi különlegesség lesz. Méretében és a kiállított tárgyak számában is a legnagyobb múzeum a lesz világon. De nem csak múzeum lesz, hanem kutatóközpont az egyiptológusoknak és régészeknek, és restaurálási központ is egyben. múzeum épületében külön részleg készül a gyerekeknek, hogy játékkal szórakoztatva mutassa be nekik az ókori Egyiptomot. Az új múzeum megnyitására világraszóló ünnepséget terveznek, ami minden bizonnyal hatalmas látványosság lesz.

- Az egész országban folyamatosan bővülnek a már ismert nagy régészeti helyszínek, újabb és újabb látnivalókkal. (pl: Karnak, Királyok Völgye, Nemesi sírok, Szakkara, Dahshur, Gíza…. stb)

- A Királyok Völgyében jelenleg 10 sír látogatható és vannak külön jeggyel látogatható sírok is, mint például Tutakhamon, I. Sethi, VI. Ramszesz, és Ay sírja

- És ha már a thébai Nyugati parton járunk… Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezen a helyen nagyon sok a látnivaló. Fakultatív kirándulás keretein belül csak a Memnon kolosszusokat, a Királyok Völgyét, és Hatsepszut fáraónő halotti templomát mutatják be az ideutazóknak. De a nekropolisz területén sokkal több a látnivaló, amiket érdemes megtekinteni. A nekropolisz területén 10-12 látványosan díszített Nemesi sírok látogatható. De tegyünk említést I. Széti és II. Ramszesz, III. Amenhotep halotti templomairól, a Királynék Völgyében elhelyezkedő királynői sírokról, melyek ékessége Nefertari királynő lélegzetelállító szépségű sírja.  Avagy a Királyok Völgyében lévő királysírokat építő munkások faluját (Deir el Medineh), a munkások apró, de csodaszépen díszített sírjait is érdemes megnézni… ahogy III. Ramszesz palotatemplomát is.

- Szintén most jelentették be, hogy még ebben az évben átadják a turistáknak Luxorban a híres 2,7 km hosszú Szfinx-sétányt, mely összeköti a Luxor Templomot a Karnak templommal. Szintén megjegyezném, hogy a Karnak templom területe és az itt megtekinthető ókori templomok, szentélyek száma folyamatosan bővül… Érdemes a különböző open air helyszíneket is megtekinteni.

És szintén említést kell tenni pár vidéki városban elhelyezkedő ókori műemlékről is. Csodálatosan helyreállított ókori templomok vannak a Nílus mentén…

- Kezdjük a legdélibbel… Abu Simbel híres sziklatemplomával. Ez az egyike azoknak a templomoknak, melyeket áthelyeztek az Asszuáni gát megépítése után, mert a gát vízgyűjtő területén helyezkedtek el eredetileg.

- Philea-szigetén lévő Ízisz templomról azt írta a napóleoni háborúk során itt járt egyik francia tudós a naplójába, hogy „minden addig megjelent útikönyvet ki kéne hajítani, amikben ez a hely nem szerepel…

- Kom Ombo, Edfu és Eszna templomai is méltán híresek. Kom Ombóban a 6 méteres krokodilmúmiák nyújtanak különlegességet a templom szépségén kívül. Edfu hatalmas méretű templomában Hórusz istennel találkozhatunk, Eszna kisebb méretű templomát pedig frissen restaurálták… és nagyon szép lett!

- A legősibb városban Abydosban több templom is található… I. Széti, II. Ramszesz templomai, az ősi Ozirion, melyet Ozírisz isten sírjának tekintettek eleink.

- És a szívemhez legközelebb álló különlegesen díszített templom Denderában… a szépséges Hathor istennő csillagászattal, női gyógyítással, a születés misztériumával foglalkozó temploma. Ámulatba ejtően szép ez a templom… mégis az Egyiptomba utazón töredéke látogat csak el ide.

- És még egy érdekes korszakról tegyünk említést… Ekhnaton fáraó városának helyszínéről és az itt elhelyezkedő sírokról Tel Amarnában. Érdekes helyszín lehet ez is azoknak, akik részletesebben akarnak megismerkedni az ókori Egyiptommal.

- És ha Kairóban töltenénk több időt, akkor az ókori műemlékeken kívül külön kiemelném Egyiptom későbbi időszakában épült erődjeit, templomait, mecseteit, palotáit. Azoknak, akik érdeklődnek a korai keresztény időszak, avagy a közel-kelet építészete iránt, varázslatos élményt nyújthat egy részletes városnézés

- Kairóban. A kopt-negyedben elhelyezkedő templomok némelyike a Mária-József és a kis Jézus egyiptomba meneküléshez is köthető helyszínek.

- Egyiptom muszlim időszakában műemlékei szintén érdekesek. Kairó legrégebbi mecsetét akkortájt építették, mikor mi épp honfoglaltunk. És kevesen tudják, de az egyiptomi uralkodói család tagjanak sírjait is befogadó mecsetet magyar építész építette, (Herz Miksa).

- A közel-keleti építészet remeke a volt királyi palota, a Manial Palace.

- De szintén látványos építészeti és lakberendezési helyszín a Gayer-Anderson múzeum, ahol a nyolcvanas években az egyik James Bont film jeleneteit forgatták. Mi szeptember elején utazunk egy ilyen tematikus városnéző túrára…

- Nem szabad megfeledkeznünk Alexandriáról sem, ahol a greco-roman és a korai keresztény időszak csodálatos műemlékei láthatóak. Római színház, katakombasírok, múzeumok sokasága, az ókor egyik csodájának helyszínén és romjaiból épült erőd, tenger alatti feltárások… csak pár, amiért érdemes ebbe a városba is látogatást tennünk.

- A II. világháború egyik legnagyobb csatája zajlott el-Alamein-nél… Az Angol-Újzélandi-Ausztrál szövetséges haderő, az olasz és a német csapatok elesettjeinek sírhelyei is érdekes történelmi helyszínek.

- Beszéljünk egy kicsit a kevésbe ismert sivatagokról… mert a sivatag nem csak "sok homok, mindentől távol". A sivatag varászlatos hely… az igaz misztikum, ahol az ember megtapasztalhatja a végtelent, vizszintesen és függőlegesen, térben és időben egyaránt. A Szahara különböző sivatagjai nagyon érdekes helyszíneikkel valódi kalandnak számítanak. A Fekete Sivatag a Baharia oázis mellett, a világörökség védelem alatt álló Fehér sivatag és a Kristályhegy a Farafra oázis közelében, a Vörös sivatag a Dahla oázisnál helyezkedik el. A Kék sivatag, mely a Sínai félszigeten Dahab közelében helyezkedik el, szó szerint egy művészi alkotás. 1980-ban Jean Verame belga művész Sadat elnök engedélyével négy mérföldes területen festette kékre a nagyobb sziklaképződményeket a sivatagban a béke szimbólumaként.

- Külön élmény, a sivatagban alvás… ami, olyan, mint egy igazi spirituális beavatás. A varázslat a napnyugtával kezdődik… ahogy lemegy a nap a sivatag dűnéi mögött…  majd mikor besötétedik megláthatjuk zéró fényszennyezés mellerr az éjszakai égboltot,  szó szerint milliárdnyi csillaggal. Még a planetárium sem képes teljesen visszaadni ezt az élményt. Láthatjuk, hogy az ég valójában gömbölyű, és látjuk, hogy fordul a Tejút a fejünk felett… Ez maga a csoda! És az élmény fokozásaként, napfelkelte és táborbontás után, csobbanhatunk egy nagyot az egyik helyben feltörő gyógyvizes sivatagi kút bársonyosan meleg vizében… Van ennél jobb dolog a világon?

Az elmondottakból azt hiszem kiviláglik, hogy Egyiptom nem az az ország, amit egy-egy fakultatív kirándulással megismerhetünk.

Ezt az országot tiszta szívből ajánlom azoknak az UTAZÓK-nak, akik vonzódnak az ókori egyiptomi civilizációhoz, akik szeretnek sokrétű történelmi helyszíneket megismerni, azoknak, akik arra vágynak, hogy különleges tájakat felfedezzenek fel.

Nagyon köszönöm ennek a beszélgetésnek a lehetőségét... Remélem sikerült kellemes perceket szereznem, érdekes információkat mondanom. Nagy öröm nekem, ha csak egy kicsit is, de átadhattam az élményeimet, pozitív benyomásaimat erről a csodálatos és izgalmas országról. Mégegyszer köszönöm a lehetőséget, mert nagyon élveztem a beszélgetést !!!!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 6
Összes: 682169
Hónap: 18866
Nap: 273