Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Dress code Egyiptomban...

Hogyan öltözködjünk, ha Egyiptomba utazunk?

Bizonyára először jópáran meghökkennek, hogy miért szükséges ez a téma... azt gondolom, hogy ha beszélgetünk Egyiptomról és az egyiptomi utazásról, érinteni illik ezt a témát is.... hogy mit is viseljünk, ha Egyiptomba megyünk nyaralni.

Nyaralni utazunk Egyiptomba... ez már alapvetően azt jelenti, hogy eltérünk a mindennapi rutintól, a megszokott munkahelyi és utcai viselettől. A helyszín is más, hiszen Egyiptomban az év nagy részében valóban meleg van, és egyébként is a medence vagy a tengerpart lesz a legfontosabb helyszín a nyaralás alatt. Épp ezért fontos, hogy pár dolgot szem előtt tartsunk miközben a bőröndünket csomagoljuk.

Egyiptom egy muszlim ország, és ez azt jelenti, hogy sokkal konzervatívabbak az öltözködési szokások, mint nálunk. Természetesen nem várják el tőlünk, hogy úgy öltözködjünk, mint a helyiek, de szeretik, ha figyelmesek vagyunk a helyi szokásokra e téren is.

Figyeljünk arra, hogy a repülőgépen szinte mindig hűvös van, tehát legyen nálunk egy kardigán, pulóver, hogy ne fázzunk. Hasonlóképpen készüljünk fel zoknival, kardigánnal, ha gyerekekkel utazunk. Ők sokkal érzékenyebbek, így senkinek nem jó, ha a kiutazásnál megfázik a gyerek és a nyaralás alatt náthás, köhög, avagy rosszabb esetben lázas beteg lesz.

Utazásunkkor célszerű kényelmes ruhát választanunk, hiszen nem tudhatjuk mennyi időt kell majd várakozással tölteni a reptéren, vagy a traszferek alatt.

Magunk és mások tiszteletében is figyeljünk arra, hogy tiszta, és megfelelő ruhát válasszunk... (Hogy szélsőséges, - de sajnos valóban megtörtént - példákat mondjak erre:

- Nem illik a meleg időjárás ellenére sem, túl rövid szoknyában/rövidnadrágban avagy teljes hátat szabadon hagyó topokban, túl mély dekoltázsú felsőkben útnak indulni... még akkor sem, ha fiatalok és csinosak vagyunk, mert illetlen a fogadó ország öltözködési elvárásaival szemben.

- Lehetőleg ne az otthoni kifakult/kinyúlt, avagy a kutyasétáltatásra használt, csupaszőr, sáros kutyalábnyomoktól foltos pulóverben és farmerben, vagy kilyukadt tornacipőben, szakadt ruhában induljuk útnak, mert ez nagyon primitív és modortalan viselkedés a többi velünk utazóval szemben.

...Most bizonyára mosolyogtok... pedig sajnos létező probléma, hogy némelyek tisztasági és higiéniai szintje mélyen az elvárható szint alatt van. És erre nem jó kifogás az, hogy "Jaj, észre se vettem, hogy a kutyasétáltató ruhám rajtam maradt". Valójában még viccnek is rossz dolog ez!

- az extrém magas sarkú cipők sem túl kedvezőek utazáshoz és kiránduláshoz sem, hiszen balesetveszélyesek lehetnek. 

- Különösképpen figyeljünk arra egy csoportos utazás során, hogy a velünk együtt utazó csoport tagjai az adott többnapos / többhetes utazás során, akaratlanul is bepillantást nyerhetnek alapvető szokásainkba. Szomorúan mondom, hogy bizony volt rá példa, hogy embereket emlékeztetni kellett egy körutazás alatt, hogy a zuhany nem "tereptárgy", hanem használati eszköz, a női fehérnemű ne “izabella-színben” pompázzon a szinte áttetsző póló alatt, vagy hogy a lecsorgó fogkrém vagy az izzadságfoltok nem dekorációs eszközök a pólókon...stb.

dresscode.jpgAz Egyiptomba utazók jelentős része a tengerparti szállodákban és az üdülővárosokban tölti az idejét. A tengerparton vagy a medence parton a fürdőruha a megszokott viselet. De a nagy meleg ellenére sem illik a szállodai éttermekben, kávézókban fürdőruhába bemenni. Ahogy a recepciónál sem illik fürdőruhában üldögélni..  Teljesen mindegy hány csillagos hotelben lakunk, a vacsorához illik csinosan felöltözve megjelenni. Figyeljünk oda, hogy a férfiaknak nem illik atlétatrikóban és túl rövid nadrágban vacsorázni menni, ahogy a hölgyektől is elvárják, hogy ne strandkendőben, vagy falatnyi forrónadrágban jelenjenek meg. (Nem véletlen, hogy sok hotelben erre külön táblán is igyekeznek udvariasan figyelmeztetni a helytelen öltözetű vendégeket.)

A nagy meleg miatt a természetes anyagú ruhákat (pamut, vászon) részesítsük előnyben, és ha módunkban áll, inkább kerüljük a szintetikus anyagú öltözeteket... kényelmi szempontok miatt is, de azért is, mivel a szintetikus anyagokból készült ruhákban nagyon fogunk izzadni.

Függetlenül attól, hogy az üdülővárosokba utazunk, ha kimegyünk a városba mindenképp figyeljünk oda az illendő öltözékre. Hiába van nagy meleg, és hiába barnultunk le csodaszépen, nagyon fontos, hogy a helyi szokásokra figyelve válasszunk utcai öltözetet.  A hölgyek kerüljék a teljes hátat szabadon hagyó, vagy a túl mély dekoltázsú ruhákat, a túl rövid miniszoknyákat, shortokat. A férfiak hasonlóképpen a túl rövid rövidnadrágokat és a túl mély karkivágású trikókat... És igen, újfent hangsúlyoznám a ruházat tisztaságát... Melegben nagyon fontos, hogy a velünk utazók a történelmi nevezetességek látványától “szédüljenek meg”, ne a mi többnapos izzadságszagunktól. :))

Ha régészeti látványosságokat látogatunk, fontos, hogy vigyünk magunkkal valamilyen sapkát, kalapot vagy sálat, amivel védeni tudjuk a fejünket a napszúrástól. Erre különösen figyeljünk, a gyerekeknél. Az utcai kényelmes viselet ajánlatos a kirándulásokon. Bár némi könnyítésképp lehet lazább az öltözetünk, akár a trikó és a rövidnadrág is megengedett. Persze azért figyeljünk a jóízlésre... (ne soroljanak bennünket is a rosszul öltöző, rossz ízlésű orosz turisták közé). A régészeti területeken fontos, hogy kényelmes és a lábat jól tartó szandálban vagy cipőben menjünk papucs helyett. Az egyenletlen felületeken, a lépcsőkön, létrán, rámpán jövés-menés közben a papucsban, vagy túl magas sarkú szandálban nagyon könnyen bokaficamot szerezhetünk. És bicegve már nem is olyan élvezetes a kirándulás.

Nagyon fontos, hogy a tengerparton, hajókiránduláson nagyon figyeljünk gyermekeink öltözködésére is. Hiába van meleg, hiába élvezzük a napsütést és a tengert, ne felejtkezzünk meg arról, hogy nekik nagyobb védelemre van szükségük, mint nekünk. A gyerekek fejét és bőrét minden esetben védjük a tűző nappal szemben.  Egy könnyed kendő, hosszú ujjú laza ing, póló, mindig legyen velünk, hogy időben megvédjük őket a leégéstől. A hajókiránduláson a léghuzatra is figyelni kell, ezért védeni kell a fülüket is. Emellet a megfelelő mennyiségű ívóvízről se felejtkezzünk meg, és emlékeztessük gyermekünket, hogy napközben is rendszeresen igyon. Naptej, sapka, kalap, kendő és ivóvíz nélkül ne induljunk el a gyerekekkel sehova.

Fontos, hogy a megfelelő legyen az öltözetünk, ha mecseteket, templomokat is látogatunk.  Adjuk meg a helynek, az alkalomnak a kellő tiszteletet illendő viselkedésünkkel és a helyhez illő öltözetünkkel. Hiszen itthon sem megyünk be fürdőruhában a templomba… mert illetlenség. Akkor miért akarnánk ezt tenni egy muszlim országban? A hölgyeknél és az uraknál is a vállakat és a térdet takaró ruházat viselése ildomos. A spagettipántos trikó, a forrónadrág, a strandruha nem megfelelő viselet. Természetesen nincs szükség a túlzásokba esésre sem. Nem kell nyakig begombolva, kendővel a fejünkön szenteskedve megjátszani magunkat, mert nem várják el ez tőlünk.

Higgyék el, hogy sokszor apró odafigyeléssel (mint a szoknya, vagy nadrág hossza, vagy a dekoltázs mélysége, megfelelő tisztálkodás, ruháink tisztasága) megkímélhetjük magunkat kellemetlen helyzetektől. :)

(Egypt Forever - Kósa Ildikó)

 

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Utolsó kép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Október / 2021

Elérhetőség

Statisztika

Online: 14
Összes: 430607
Hónap: 31147
Nap: 1213