Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

Egyiptom - Vallás és mitológia

Egyiptom - Vallás és mitológia előadás

Egyiptom - Vallás és mitológia

screenshot_1003.jpgAz ókori egyiptomiak, sokezer évig fennálló különleges hitvilággal rendelkeztek, melyhez fogható azóta is kevés akadt. 

Az egyiptomiak világképe, a teremtéstörténetek, az istenségek születése és szerepe mind-mind a harmóniájára való törekvés megnyilvánulása. 
Hitviláguk a mindent átható mágiára és az univerzumot működtető rendre épült. Az egyiptomi vallás legjellemzőbb részei a napkultusz és a halottkultusz volt. 

A vallásos hiedelmekben az istenek aktív jelenléte tapasztalható. 
Ki ne ismerné a sakálfejű Anubiszt, a balzsamozás istenét, sólyomfejű Hóruszt, a tisztánlátó bölcs irányítás szimbólumát, Íziszt az anyaság szépségének megjelenését, vagy Hathort a női erők és energiák képviselőjét. 

Sok régi és modern spirituális elv, elgondolás valójában innen származik. Mint például a gondolattal teremtés, az univerzumot mozgató erő, a halál utáni számadás, a nevek jelentésének meghatározó szerepe, az öntudatra ébredés fontossága, a zodiákus-jegyek, a varázsszövegek, áldások és átkok gyakorlati alkalmazásai. És ne felejtkezzünk meg a lélek halhatatlanságába vetett hitről sem, hisz, a túlvilági életbe vetett erős hit teljesen uralja az ókori egyiptomiak vallását és mitológiáját. 

A vallás gyakorlásának helyei a templomok voltak, melyek egyben iskolákkal, könyvtárakkal a tudománynak, a művelődésnek is a centrumai voltak. 
Az előadás során lélekben időutazunk egy kicsit, és betérünk a méltán híres ókori templomokba is.

Az előadás helyszíne: 
FSZEK Kőbányai Könyvtár (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.)

Az előadás időpontja:
2022. február 11. (péntek)
17:00 - 18:30

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött:  kiss.attila@fszek.hu emailcímen.

A könyvtárban a jelenlegi kormányrendelkezés szerint a maszk viselése kötelező.

 

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Szeptember / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 4
Összes: 682181
Hónap: 18842
Nap: 267