Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
article preview

A paraszt panaszai

A paraszt panaszai

covers_67123.jpgA paraszt panaszai
Óegyiptomi novellák
Fordította Dobrovits Aladár és Kákosy László
 

A kérdésre, hogy írtak-e az egyiptomiak meséket, novellákat, a válasz: igen és nem.

A kötetben olvasható történetek között akad olyan, amelyet európai szemmel tündérmesének minősíthetnénk (például A királyfi és a sors története), olyan, amelyet nyugodtan besorolhatnánk az Ezeregyéjszaka meséi közé (például A hajótörött története a lakatlan szigeten élő beszélő kígyóval), de van, amit inkább mítosznak (Hórusz és Széth küzdelmei), s van, amit hőskölteménynek vagy verses regénynek lehetne tartani (Szinuhe története).

E novellák sokszínűsége bizonyíthatja számunkra, milyen kifinomult, sokarcú és izgalmas lehetett az az irodalom, aminek néhány töredékével ismerkedhetünk meg a kötetben pontos, szép, de irodalmi igényességű, bölcs fordításban. A könyvet természetesen kísérőtanulmány és jegyzetapparátus teszi teljessé.

A kötetben valamennyi fennmaradt egyiptomi szépirodalmi alkotás olvasható az óbirodalmi Paraszt panaszaitól, a klasszikussá vált Szinuhe történetén át a késő újbirodalmi Venamon történetig és a Ptolemaiosz-korban keletkezett, de ramesszida nyelvezetet használó Bentres történetig.


Ha egyiptomi meséket szeretnénk mesélni, érdemes inkább Kákosy László Egyiptomi regék és mondák című könyvét választani, amelyben a félreérthető vagy épp értelmezhetetlen részeket elhagyva, a töredékes részeket kipótolva mesévé mesélte ezeket a történeteket. Ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, mit kezdett például a címadó novellával, A paraszt panaszaival egy modern író, érdemes beleolvasni Christian Jacq Milyen édes az élet a pálmafák árnyékában kötetének Az igazak boldogsága című elbeszélésébe.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.

Nyelvek

MagyarEnglish

Profilkép

Facebook

látogatófigyelő


Levelezőlista


Archívum

Naptár
Július / 2022

Elérhetőség

Statisztika

Online: 4
Összes: 624543
Hónap: 16209
Nap: 498